Ugodno iznenađenje

Debitanti su u ligi, od njih strahuju i najveći, a ponajbolji igrač ima i magisterij: 'Gledat ćete ga i u većim klubovima'

11.11.2019 u 12:05

Bionic
Reading

Croatia Zmijavci je u debitantskom nastupu u 2. HNL srušila Dinamo II i Šibenik, dobro su namučili i Hajduk i Osijek, a jedan stoper posebno odskače u ovoj ekipi

Osim na travnjacima Hrvatski Telekom Prve lige, zanimljivo je i u 2. HNL. Šibenik dominira ligom s 33 osvojena boda, čak osam više od drugoplasiranog Orijenta 1919, ali jedan klub je posebno iznenadio ove sezone. Možda i najugodnije iznenađenja je Croatia iz Zmijavaca.

Klub iz Imotske krajine godinama je bio među najboljima u 3. HNL, a onda je ove sezone napokon došlo vrijeme za iskorak i ulazak u viši rang. Croatia je za ovu priliku uložila u infrastrukturu pa je stadion u Zmijavcima postao ogledan primjer za sve druge manje klubove, a klub ima i svoju malu vojsku navijača. Na nekim susretima ih prati i preko 2.000 navijača što je brojka koje se ne bi posramili ni puno veći klubovi.

'Infrastruktura je veliki iskorak, a u klubu se razmišlja i o novom pomoćnom terenu. Mnogi klubovi imaju problema upravo s infrastrukturom, ali nama to nije problem. Stvarno smo zadovoljni. Što se navijača tiče, oni su stvarno nešto posebno. To nema nitko u drugoj ligi, ni po broju navijača, ni po atmosferi. Stvarno gromoglasno navijaju i to nam je vjetar u leđa. Svi koji dođu kod nas budu ugodno iznenađeni atmosferom, a sigurno nam na tome može pozavidjeti i četiri, pet prvoligaša', kaže nam trener Croatije Krešimir Režić.

Veliki interes navijača ne čudi s obzirom na rezultate koje klub postiže u 2. HNL. Nakon 13. kola se nalaze na šestom mjestu prvenstvene ljestvice.

'Nadali smo se da možemo biti na ovoj razini. Nismo imali iskustvo igranja u drugoj ligi i sve ovo je za nas novo. Croatia je dominirala godinama u trećoj ligi, a posebno u zadnje tri, četiri godine kada smo bili stalno pri vrhu, ali ove godine smo napravili veliki iskorak', kaže nam Režić.

U 13. kolu su na domaćem terenu pobijedili moćni Šibenik, a ranije je u Zmijavcima pao i Dinamo II. Druge momčadi Hajduka i Osijeka uspjele su doći do pobjede, ali slavili su s tek 0:1. Tako je Croatia pokazala da ju na domaćem terenu nitko ne može razbiti, a mnogi iz Zmijavaca neće odnijeti bodove.

'Na domaćem terenu izgledamo dosta dobro i dominantno. Poraz od Osijeka je možda i naša najbolja utakmica. Bili smo sjajni, ali promašili smo pet, šest nevjerojatnih prilika i onda te protivnik kazni. Težimo tome da budemo malo ozbiljniji i koncentriraniji na gostovanjima i da tu uzmemo koji bod više', kaže Režić.

Posebnosti Croatije ne staju samo na stadionu i navijačima. Nekoliko igrača aktivno studira, a neki i rade po osam sati dnevno. Jedan od najboljih igrača u klubu, 24-godišnji stoper Josip Bauk, je magistar ekonomije, ali je ekonomiju za sada ostavio po strani. Njegov trener kaže kako ćemo Josipa uskoro sigurno gledati u puno većem klubu u višem rangu.

'Josipa smo iz Solina doveli ciljano jer je već tamo pokazivao da je jedan od najboljih obrambenih igrača u 2. HNL. Atipičan je stoper jer fizički nije dominantan, ali zato su njegovo čitanje igre, nogometna situacijska inteligencija i igra u posjedu lopte na visokoj razini. On je, uz još nekoliko igrača, sigurno igrač za prvu ligu. Pokazali su u nekoliko navrata da imaju kvalitetu za višu razinu i vjerujem da ćemo ih gledati u prvoj ligi kroz koju godinu', kaže Režić.

Bauk je karijeru počeo u omladinskoj školi NK Orkana u Dugom Ratu, a igrao je i za RNK Split, Omiš, Val, Uraniju i Solin iz kojeg je došao u Croatiju. U trećoj HNL je godinama proglašavan za igrača kola, polusezone i sezone, a u Solinu je briljirao zbog čega je i doveden u Croatiju. Josipa smo zamolili da usporedi 3. i 2. HNL.

'U trećoj ligi sigurno ima dosta igrača koji mogu igrati na puno višoj razini, ali zbog manjka vremena za trening i manjka fizičke spreme, nisu u mogućnosti igrati drugu ligu. Što se 2. HNL tiče, ona je dosta izjednačena. Neki klubovi imaju nešto bolje uvjete i infrastrukturu, ali mislim da su kvalitetom svi izjednačeni. Mislim da smo mi u Zmijavcima na razini prvoligaša što se tiče rada', kaže nam Bauk.

Sjajno se nosite i s drugim momčadima Dinama, Hajduka i Osijeka. Kako je igrati protiv tih B ekipa naših najvećih klubova?

'Dominirali smo u svim tim utakmicama, ali nam je nedostajalo malo sreće u realizaciji. Voljeli bismo više, ali zadovoljni smo i s ovime. Za sada nam ide odlično u 2. HNL. Dosta je teže igrati protiv tih drugih ekipa naših prvoligaša, ali i mi težimo modernom nogometu pa nam čak i više pašu takve otvorenije ekipe.'

Bauk je ove sezone u pet utakmica za redom izabran u ekipu kola, a na pitanje tko mu je uzor, iz rukava vadi dvije legende, ali i svojeg oca.

'Nesta i Maldini su mi nekako najdraži. Oni su bili gospoda na terenu, nikada nisu igrali grubo, a bili su najbolji. No, iskreno, najveći uzor mi je otac. Ne gledam svoje uzore kroz nogomet, već kroz karakter i kroz život, a tu mi je najveći uzor otac', kaže nam Bauk.

Bauk je zapravo netipičan nogometaš. Ima magisterij iz ekonomije uz koju je igrao i nogomet i na oba fronta bio dosta uspješan. Sada, kada je gotovo s fakultetom, želi nogometu dati veću priliku.

'Idem korak po korak. Prvo sam imao cilj biti najbolji stoper u 3. HNL i bio sam u momčadi prvenstva, a onda sam htio doći u 2. HNL i tu biti u momčadi prvenstva. To mi je neki cilj na polusezoni, a vjerujem da će me netko od prvoligaša onda i zamijetiti', kaže nam Bauk pa nastavlja:

'Magistar sam ekonomije, a kada sam studirao je bilo razdoblja kada sam imao dva treninga dnevno, radio sam studentski posao i rješavao obaveze na fakultetu. To znači da je sve moguće organizirati ako imate volje. Sada kada sam završio fakultet sam se posvetio nogometu. Možda sam se i financijski odrekao nekih stvari, ali slijedim svoj san.'

Još je svježa utakmica Dinama i Šahtara u Ligi prvaka u kojoj su 'modri' imali sve, a onda su nepažnjom i nesretnim reakcijama stopera izgubili puni plijen i odgodili prolazak skupine. Bauk je utakmicu gledao, a poručuje i kako ne treba krivnju prebacivati samo na stopere.

'Drago mi je da Dinamo ostvaruje ovakve rezultate u Ligi prvaka i žao mi je da im se dogodio takav peh. Mislim da je Hrvatski Telekom Prva liga jako kvalitetna liga, ali mi ju često podcjenjujemo. To se vidi u tim europskim utakmicama protiv klubova iz drugih država', kaže Bauk pa dodaje:

'Možemo sada govoriti o greškama braniča protiv Šahtara, ali realno, obrambenim igračima je puno teže. Nama se gleda svaka greška. 89 minuta igrate vrhunski, a onda u jednoj minuti izgubite koncentraciju i dogodi se gol pa sve padne u vodu. Puno je lakše napadačima. Oni mogu izgubiti 100 lopti, a ako zabije jedan gol je legenda.'

Bauk vjeruje u svoj san, a ne bi bio ni prvi koji je uspio iz nižih rangova doći na one najviše. Jedan od boljih primjera je Marko Rog koji je iz amaterskih liga preko Splita došao do Dinama, a onda se otisnuo i u Italiju i zaigrao za Vatrene što je san svakog nogometaša.

'Želim si dati šansu u nogometu. Volio bih se okušati u prvoj ligi i vidjeti gdje sam. Puno mi je u svemu pomogao moj kondicijski trener s kojim radim već pet godina Frano Jukić. On je vjerovao u mene i pomogao mi je puno i u psihološkom i u kondicijskom segmentu', zaključio je Bauk kojeg ćemo, vjerujemo, uskoro gledati na puno većem nivou.

Hrvatska 2. liga

Osijek 2-Sesvete1:1
Rudeš-Solin1:0
Croatia Zmijavci-Šibenik2:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Šibenik13110233
2.Orijent1374225
3.Hajduk 21264222
4.Sesvete1363421
5.Rudeš1363421
6.Croatia Zmijavci1363421
7.Dugopolje1362520
8.Osijek 21353518
9.Dinamo 21353518
10.Međimurje1244416
11.Dubrava1335514
12.Hrvatski dragovoljac1334613
13.Bijelo Brdo1333712
14.Solin1332811
15.Kustošija1332811
16.Cibalia132389

Sljedeće utakmice

11.11.Hajduk 2-Međimurje
22.11.Sesvete-Orijent
22.11.Međimurje-Rudeš
23.11.Dinamo 2-Hajduk 2
23.11.Šibenik-Dubrava
23.11.Solin-Osijek 2
23.11.Kustošija-Croatia Zmijavci
23.11.Cibalia-Hrvatski dragovoljac