'žuto-crna' tvornica novca

Borussia je petoricu igrača dovela za 65 milijuna eura, a u posljednjih pet godina prodala ih je za čak 420 milijuna

07.08.2020 u 15:02

Bionic
Reading

Već godinama dortmundska Borussija slovi kao jedan od najprofitabilnijih svjetskih klubova, 'žuto-crni' specijalizirali su se za kupovinu jeftinih igrača koje nakon nekoliko sezona prodaju u pet do šest puta većim transferima

Pedantni su njemački statističari izračunali kako je Borussija Dortmund na posljednjih pet 'jakih' transfera zaradila više od 420 milijuna eura, a same je igrače platila samo 62 milijuna eura. Sad se 'žuto-crnima' smiješi još jedan mega-transfer, Jadon Sancho (20) vrlo je blizu prelasku u Manchester Untied, a spominje se cifra od oko 100 milijuna eura. Fantastična je to zarada ako se zna da je Sancho u ljeto 2017. godine stigao iz Manchester Cityja za manje od devet milijuna eura.

No, u Dortmundu već godinama rade fantastičan posao, transfer Sancha samo je još jedan pokazatelj kakvi su majstori kada se radi o zaradi od transfera.

No, to nije prvi slučaj da Borussija odradi takav fantastičan transfer. Prije Sancha isto su odradili s Dembeleom, Aubameyangom, Pulisicem i Mkhitaryanom.

'Žuto-crni' su ove igrače doveli za ukupno 62 milijuna eura, a na kraju su ih prodali za 420 milijuna eura. To znači da je Borussija samo od njihovih transfera profitirala 'čistih' 358 milijuna eura što je zaista nevjerojatno.

Sjajan posao započeo je još 2013. godine kad su u Dortmund stigli Henrikh Mkhitaryan i Pierre-Emerick Aubameyang. Za Mkhitaryana je Šahtaru plaćena odšteta od 28 milijuna eura, dok je Aubameyang stigao iz francuskog St. Etiennea za samo 13 milijuna eura.

Mkhitaryan je 2016. godine prodan Manchester Unitedu za 42 milijuna eura, a Aubameyang je 2018. godine također krenuo put Engleske, Arsenal ga je platio čak 64 milijuna eura!

Christian Pulisic stigao je 2015. godine besplatno u omladinsku školu Borussije, a 2019. godine za 64 milijuna eura odlazi u Chelsea! Ousmane Dembele kupljen je 2016. godine od Rennesa za samo 15 milijuna eura, a Barcelona je za njega samo godinu dana kasnije dala čak 105 milijuna eura!

Kakva majstorija 'žuto-crnih'! Dakle, za Mkhitaryana, Aubameyanga, Pulisica, Dembelea i Sancha ukupno su platili nešto manje od 65 milijuna eura odštete. Zarada? Bez prodaje Sancha koja još nije službeno potvrđena, Borussija je inkasirala (uz razne bonuse) više od 300 milijuna eura. I onda šlag na kraju, transfer Jadona Sancha koji je pitanje dana.

Tu pribrojite još najmanje 100 milijuna za njega i još minimalno pet milijuna eura bonusa za Borussiju pa se ukupna i 'čista' zarada njemačkog viceprvaka samo na ovim transferima penje na više od 350 milijuna eura! Svaka čast, majstori!