SLUČAJ KOJI JE POTRESAO regiju

Tužiteljstvo odbacilo kaznenu prijavu glumice Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića za silovanje, oglasio se i srpski glumac

13.07.2021 u 11:26

Bionic
Reading

Glumica Danijela Štajnfeld najprije je u svom dokumentarnom filmu otkrila da je bila žrtva silovanja te iznijela tvrdnje da ju je silovao 'moćnik iz filmske industrije', a mjesecima kasnije policiji je prijavila da ju je 2012. godine silovao Branislav Lečić. Srpski mediji javljaju da je odbačena glumičina prijava protiv glumca i bivšeg ministra kulture Srbije

Više javno tužiteljstvo u Beogradu odbacilo je kaznenu prijavu Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića, potvrdio je za Nova.rs odvjetnik Božo Prelević, koji zastupa glumicu. Navodi da je ta odluka nepravomoćna, a zašto je došlo do toga, objašnjeno je u službenoj izjavi poslanoj medijima iz Višeg javnog tužiteljstva. U njoj stoji:

'Obavještavamo vas da je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld, podnijetu protiv Branislava Lečića, zbog krivičnog djela silovanja jer ne postoji osnova sumnje da je učinjeno navedeno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje poduzima po službenoj dužnosti.'

Tijekom predistražnog postupka obavljeni su razgovori s Danijelom Štajnfeld i prijavljenim Branislavom Lečićem, nabavljena je kopija dokumentarnog filma 'Zaceli me' autorice Danijele Štajnfeld, CD na kojem se nalazi originalni glas osobe iz spomenutog filma, medicinska dokumentacija o liječenju Danijele Štajnfeld, a također su obavljeni razgovori s brojnim osobama koje bi eventualno mogle imati posredna saznanja o spornom događaju, s obzirom da neposrednih očevidaca nije bilo, a u obzir je uzeta i predstavka Merime Isaković dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Nakon prikupljenih potrebnih obavijesti i pribavljanja svih relevantnih dokaza u predistražnom postupku, koje je tužilaštvo gledalo kako pojedinačno, tako i u međusobnoj vezi, utvrđeno je da ne postoji nijedan zakoniti dokaz s osnovanom sumnjom koji bi potvrdio navedene podnesene krivične prijave'.

'Ne bih još uvijek ništa komentirao, zato što ja službeno nemam ta saznanja. Da sam vjerovao medijima i drugima, a ne zakonu, mislio bih da sam monstrum. Ovako ću i sada poštovati zakon i pričekati da me službeno obavijeste, pa ću dati izjavu', izjavio je Branislav Lečić za Novosti.

Lečić i Štajnfeld su u ožujku ispitani i saslušani povodom tvrdnji glumice, a Lečić je negirao optužbe. Nakon toga je za list Nedeljnik svoju ispovijest dala glumica Merima Isaković rekavši da ju je 1978. godine, dok je bila studentica glume na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, Lečić seksualno uznemiravao. Rekla je da je spremna svjedočiti protiv Lečića.