ZNATE LI KOJE SU?

Nova generacija vladarica: Ovo su trenutno najvažnije europske princeze

25.12.2021 u 08:46

Bionic
Reading

I dok za neke, poput britanske princeze Charlotte i španjolskih princeza Leonore i Sofije znamo dosta, grčka, danska i švedska princeza malo su poznate javnosti, no od njih se puno očekuje

Gledajući daleko u povijest, danski kralj Kristijan IX. i danas je poznat kao 'europski tast', budući da su njegovi potomci zasjeli na gotovo sva prijestolja europskih država. Naime, Kristijan IX. vjenčao se s Lujzom Hessenskom i s njom je dobio tri sina i tri kćeri. Stariji sin, Fridrik VIII, naslijedio ga je na danskom prijestolju, dok je mlađi, Đuro I, okrunjen za grčkog kralja prije nego je i sam postao kraljem Danske.

Kći Aleksandra udala se za britanskog kralja Eduarda VII i postala kraljicom Velike Britanije i caricom Indije, Dagmar se udala za ruskog cara Aleksandra III i postala ruskom caricom, dok se Tira udala za hannoverskog kraljevića Ernesta Augusta.

Njegova ostavština i danas živi i to kroz najmlađe pripadnice kraljevskih obitelji, a evo na koje princeze europske monarhije i danas mogu računati.

Najpoznatija među njima zasigurno je princeza Charlotte od Cambridgea, jedina kći britanskog princa Williama i Kate Middleton.

Iako ima tek šest godina, Charlotte je četvrta u nasljedstvu britanskog trona, a mnogi za nju kažu da je po svojim stavovima i razmišljanjima najsličnija pokojnom pradjedu, princu Philipu. Princeza Charlotte bez zadrške će svakome reći što ga ide, pa čak će i isplaziti jezik u javnosti.

Tek nakon što je 1991. belgijski zakon o kraljevskom nasljeđivanju uveo tzv. apsolutno primogenituru, što znači da vladareva djeca nasljeđuju krunu po starosti, bez obzira na spol, princeza Elizabeta jednog će dana, nakon smrti ili abdikacije svog oca, postati belgijskom kraljicom. Elizabeta je diplomirala 2020. u Walesu, na UWC Atlantic koledžu te odslužila godinu dana na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Bruxellesu.

Starija kći španjolskog kralja i kraljice Letizie, princeza Leonor ima tek 16 godina, no postat će dijelom povijesti kada naslijedi svog oca na tronu Španjolske, i to kao prva vladajuća kraljica u zemlji od 1868. godine. Već sada ima nekoliko titula, među kojima su i princeza Girone, vojvotkinja od Montblanca i grofica od Cervera, no roditelji je od rođenja odgajaju da se ne razlikuje pretjerano od svojih vršnjaka. I ona je učenica koledža UWC Atlantic u Walesu.

Mlađa Leonorina sestra, 14-godišnja princeza Sofia, ime je dobila po svojoj baki s očeve strane, španjolskoj kraljici Sofiji i učenica je prestižne madridske škole Santa Maria de los Rosales. Zajedno sa sestrom proglašavaju je jednom od najljepših europskih princeza, a Sofia je, baš poput majke, kraljice Leticije, velika zaljubljenica u modu, posebice u španjolske high street brendove.

Norveška princeza Ingrid zaljubljenica je u kickboxing i surfanje druga je u redu za prijestolje kao najstarije dijete prijestolonasljednika Haakona i princeze Mette-Marit, a zanimljivo je da je, iako je princeza, pohađala državnu školu. Ukoliko sjedne na prijestolje ući će u povijest kao druga žena vladajući monarh u Nizozemskoj, nakon kraljice Margarete, koja je vladala u 15. stoljeću.

Grčka princeza Maria Olympia ima 25 godina i vodeća je europska 'it' djevojka. Jedina je kći prijestolonasljednika Pavlosa i princeze Marie Chantal, a zanimljivo je da se bavi manekenstvom, da je radila za Dior, a šuškalo se i da je u vezi s princom Harryjem.

Rođenje danske princeze Isabelle obilježeno je sa 21 svečana pucnja iz puški tog 21. travnja 2007. godine. Ona je ujedno prva djevojčica koja je rođena u obitelji nakon grčke kraljice Anne-Marie, 1946. godine. 14-godišnja princeza drugo je dijete prijestolonasljednika Frederika i princeze Marije i treća je u redu za prijestolje, nakon 15-godišnjeg brata Christiana.