blog pedaliranje

Serpentine za sportski đir, šetnice za obiteljski, užitak za sve: Nije čudo što na Hvar dolazi i svjetska 'bike' krema

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Upoznati otok Hvar s bicikla bila je nova ideja tportalova blogera. Kako je bilo na vožnji od Starog Grada, točnije trajektnog pristaništa, starom otočnom cestom, pa preko vidikovca Levanda, sve do grada Hvara, uz konstantni uspon od devet kilometara do prijevoja, odakle puca pogled 360 stupnjeva na ovaj osebujni otok, ali i cijeli južni Jadran

Iako je Hvar poznat po ugodnoj klimi te premda sam očekivao lijepo vrijeme, iznenadilo me čak 27 Celzijevih stupnjeva. Skoro vruće. Nije me obeshrabrio prometni znak o usponu od 10 stupnjeva. Nije takav uspon stalno, no treba se popeti. Vožnja do vidikovca traje oko sat vremena. Cesta je odlična i asfaltna, taman za bicikliste. Promet je rijedak i koriste ga uglavnom lokalni stanovnici.

Nakon nekoliko kilometra stiže se u Selca, do jedinog mjesta s ove strane otoka. Već se pruža pogled na kristalno čisto more i modre uvale. Netaknuta priroda najveća je vrijednost na ruti. Koliko je ovo popularno i dobro za bike vožnju, govori podatak da sam sreo oko dvjesto biciklista. Što u organiziranim grupama, što individualno. Malo me 'stisnula vrućina' u jednoj okuci, pa sam zastao i osvježio se. Nakon male okrepe zapeo sam prema vrhu. Brač je već bio kao na dlanu, a Hvar doslovno ispod mene. Zapuhao je i vjetar i na gotovo 450 metara nad morem bilo je malo svježije.

  • +6
  • +3

Pedaliranje: Hvar

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Iako vidikovac Levanda i istoimena konoba nisu najviša točka, ovo je mjesto na kojem svi stanu. Klupa i puno hlada. Poznata konoba mjesto je u kojem možete pojesti dobru ribu. Odavde posebno mame vidici prema Visu, Jabuci i talijanskoj obali. Slijedi lagani uspon, malo više od dva kilometra. No neće biti dosadno. Tu je pitoreskno selo Veliko Grablje. Miris lavande neće izostati. Da otok Hvar ima prapovijesne korijene, vidjet će se na svakom koraku. Kapela sv. Roka također je na mjestu odakle seže prekrasan pogled. Dao ju je izgraditi u prošlom stoljeću povratnik iz Amerike Ivan Budrović. Zadnje veće selo prije dolaska u Hvar je Brusje.

Do Hvara od Starog Grada ima 20 kilometara. Najatraktivniji je dolazak bajsom na sam gradski trg, do kojeg se od Brusja stiže nakon nekoliko kilometara i vožnje po serpentinama.

Hvar je tradicionalno pun gostiju iako je već visoka posezona. Puno turista, pa i biciklista, dolazi na jednodnevne izlete. Iz Splita se osim trajektom bicikl može prevesti katamaranom Krila, koji prometuje cijele godine. Otok Hvar je interesantan biciklistima jer je vrlo dug. Tako biciklisti koji vole odraditi dobar trening mogu to vožnjom od Hvara ili, još bolje, uvale Vira do Sućurja. To je jedna od popularnih ruta, a duga je u oba smjera oko 174 kilometra. Kreće se od grada Hvara do uvale Vira i drugih hvarskih sela poput Milne i Malo Grablje.

Vrlo je popularna za obiteljske bike vožnje i hvarska šetnica, koja ide sve do područja Pokonji dol i atraktivnog svjetionika na otočiću. Tu su lijepa pješčana plaža i ugostiteljski objekt koji je još otvoren. Na drugu stranu Hvara, uz hotel Amfora, također je vrlo lijepa staza, odakle se također vide Pakleni otoci. Super za lagano pedaliranje i desetak kilometara rekreacije.

  • +5
  • +2

Pedaliranje: hoteli Palace i Pharos

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Sunčani Hvar upravlja većinom hotela na Hvaru. Nedavno je otvoreno obnovljeno zdanje hotela Palace Elisabeth. Kultna građevina s novim heritage imidžom zasigurno će imati svoje goste. Vrlo su atraktivni također obnovljeni hoteli Amfora i Pharos, koji je i bike hotel. Gostima su na raspolaganju bicikli za najam i prostor za smještaj bicikala. Hotel je fora jer nudi neformalni boravak, opuštajući interijer sa stablima maslina u velikim teglama. Doručak, primjerice, možete pojesti gdje želite, uz bazen ili u hotelskom baru.

Puno je još mogućnosti za outdoor aktivnosti. Bike ruta kroz Starogradsko polje, Jelsa i Vrboska prave su cikloturističke oaze. Vrlo je popularno hodanje i trčanje hvarskim stazama, kojih je bezbroj, priča mi Marzia Marti iz Sunčanog Hvara i najavljuje da na Hvar ove zime ponovno dolazi vodeći svjetski bike team Merida. Na Hvar će stići u sklopu priprema i boravit će u hotelu Amfora.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.