U ZAGREBU

Pronađite skrivene projekcije Motovun film festivala

11.06.2014 u 11:01

Bionic
Reading

Ovogodišnje, 17. izdanje Motovun Film Festivala uz već prepoznatljiv koncept programa uvodi mnoge novine. Jedna od njih su i skrivene projekcije u Zagrebu koje će se održavati u periodu od 15. lipnja do 15. srpnja na tajnim zagrebačkim lokacijama koje gledatelji trebaju pronaći

Pamtite li mjesto na kojem ste se prvi put poljubili? Ili mjesto gdje ste prvi put sjeli za volan, popili prvu čašu vina ili zapalili prvu cigaretu? Motovun film festival pobrinuo se da upamtite i posebno mjesto gdje ste prvi puta pogledali odličan film.

Mjesto na kojem gledamo film nešto je čega se uvijek sjećamo i zato vam organizatori Motovun film festivala donose prekrasne filmove na mjestima na koja niste navikli, te baš kao i u Motovunu, gradu bez kina, dižu se ekrani na neobičnim mjestima, hvatajući uspomene. Svatko tko uspije pronaći tajno kino ne treba ulaznicu, a ulaz u filmski svijet se otvara pred njim.

Kako bi vam potraga bila olakšana, organizatori Motovun film festivala odlučili su 24 sata prije skrivene projekcije dojaviti tajnu lokaciju e-mailom ili sms-om. Ostavite vaš kontakt na službenoj stranici Motovun film festivala i tajna poruka stiže. Ali pssst! Nikome ni riječ!

Da ne bi sve bilo tako tajno otkriveni su filmski naslovi i vrijeme održavanja projekcija:

17. lipnja / 21 sat

'Mistaken For Strangers', r. Tom Berninger (SAD, 2013., 75’)

Dokumentarac o jednom od najhvaljenijih i najpoznatijih indie rock bendova današnjice, bendu koji u Hrvatskoj ima možda i najveći broj fanova po broju stanovnika i koji radije za točku europske turneje odabere Zagreb ili Šibenik nego neku urbanu velesilu. Sad je već očito, radi se o The Nationalu, a 'Mistaken For Strangers' je urnebesno duhovit i emotivan film o ovom bendu, ali i odnosu dvojice braće, Mattu i Tomu Berningeru, čime postaje sve samo ne obični rock dokumentarac.

28. lipnja / 21 sat

Povodom 50 godina filma: 'Dr. Strangelove ili kako sam prestao brinuti i zavolio bombu', r. Stanley Kubrick (SAD, 1964., 95’)

Kada prođe 50 godina od nastanka jednog klasika, pravo je vrijeme da ga se prikaže u novom ruhu ili u ovom slučaju – na neklasičnom mjestu. A kad smo kod klasika, malo tko to radi bolje od Stanleya Kubricka, režisera kojeg mnogi smatraju najboljim svih vremena. Priča se da se Kubrick na snimanjima nikad nije smijao, osim na snimanju ovog filma gledajući izvedbu Petera Sellersa koja ga je znala rasplakati od smijeha, a isti efekt ima i na sve one koji ga gledaju po prvi, treći ili dvadeseti put.

5. srpnja / 21 sat

'Grand Budapest Hotel', r. Wes Anderson (Njemačka, 2014., 100’)

Rijetko se film toliko nestrpljivo iščekuje kao što je to bio slučaj s 'Hotelom Grand Budapest'. Najnapetija je bila horda obožavatelja Wes Andersona. 'Hotel Grand Budapest' smješten je u period između dva rata, u Zubrowku, fiktivnu zemlju istočne Europe, a pripovijeda avanture Gustava H, legendarnog vratara luksuznog hotela Grand Budapest, i dječaka imena Zero Moustafa, hotelskog potrčka koji postaje njegov najbliži prijatelj. Priča uključuje splet raznih avantura, potjera, ubojstva, krađu i pronalazak neprocjenjive renesansne slike te borbu za jednako neprocjenjivo obiteljsko bogatstvo dok se u pozadini svega kontinent nezaustavljivo mijenja.

12. srpnja / 21 sat

'Frances Ha', r. Noah Baumbach (Nizozemska, 2012., 86’)

'Frances Ha' je moderna strip-bajka u kojoj Noah Baumbach istražuje New York, prijateljstvo, ambiciju, neuspjeh i iskupljenje. Ovo je film o onim godinama kad odlazite na ozbiljne večere s odraslima iako nemate ništa 'odrasloga' što biste s njima podijelili, o prijateljstvima koja se prekidaju zbog trivijalnosti poput mjesta stanovanja ili veze, o onim poslijepodnevima kada se ustajete u 2 i počinjete piti u 3.