NIJE SAMO KAVA

Znate li koje sve namirnice uzrokuju nesanicu?

20.12.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Nesanica može biti vrlo neugodna pojava. Ako primjećujete da često imate poteškoća sa spavanjem, razmislite o namirnicama koje konzumirate. Mnoge od njih utječu na kvalitetu sna

Sigurni smo da znate da ne valja piti kavu navečer jer nećete moći spavati. To je logično, jer je kava stimulans. No ona nije jedina takva namirnica. Otkrivamo vam i druge koje uzrokuju

nesanicu.

Brza pržena hrana
Istraživanja pokazuju da namirnice koje se pripremaju u velikoj masnoći, poput pomfrija, čipsa i štapića mozzarele, uzrokuju nesanicu. U biti, sva nezdrava pržena hrana koja se može pronaći u fast food restoranima djeluje na organizam tako da ga razbudi pa spavanje postaje nemoguća misija.

Sirovo povrće
Francuzi jedu sirovo povrće s umacima kao predjelo i to zovu crudité. Iako je sirovo povrće samo po sebi zdravo, ipak mu treba nešto dulje da se probavi pa zna biti prilično turbulentno u probavnom sustavu. Ne treba posebno napominjati da to nije ugodna atmosfera za spavanje.

Suhomesnati proizvodi
Slanina, kobasica, salame… Iako za mnoge ukusni, suhomesnati proizvodi sadrže tiramin - derivat aminokiseline tirozina. Taj sastojak stimulira mozak, što rezultira budnošću. Dakle ako jedete takve proizvode navečer, nesanica vam je zajamčena.

Tamna čokolada
Vjerojatno ste već čuli da čokolada sadrži kofein, ali malo ljudi zna da ga tamna čokolada sadrži u velikim količinama. Točnije, u jednoj prosječnoj čokoladi ima ga kao u nekim energetskim napicima. Stoga izbjegavajte tamnu čokoladu u večernjim satima jer nećete moći spavati.

Slatkiši
Slatkiši, ali i sladoled također uzrokuju nesanicu. Potvrdilo je to jedno istraživanje iz 2000. godine. I ne samo to, kad konačno zaspete, mogle bi vas mučiti noćne more, i to zahvaljujući nezdravim sastojcima u slatkišima.

Beskofeinska kava

Zabluda je, kako pokazuje nekoliko istraživanja, da u beskofeinskoj kavi nema kofeina. Ima ga, ali u nešto manjim količinama nego u običnoj kavi. Ipak, čak i te manje količine dovoljne su da naruše kvalitetu sna, odnosno da uzrokuju nesanicu.