OPREZA NIKAD DOSTA

Znanstvenici upozoravaju: Opasnost vreba iz perilice rublja

03.10.2019 u 17:05

Bionic
Reading

Znanstvenici su identificirali perilice rublja kao potencijalne rasadnike superbakterija otpornih na antibiotike

Ispostavilo se kako se pojavila bakterija u perilicama za rublje koja je otporna na antibiotike, a razlog je pranje rublja na nižim temperaturama (30 i 40 stupnja Celzija) što, kako se pokazalo, ne ubija sve bakterije!

U jednoj njemačkoj klinici 2012. godine zabilježen slučaj iz dječje bolnice u kojem je najmanje 14-ero djece s neonatalnog i pedijatrijskog odjela bilo zaraženo superbakterijom Klebsiella oxytoca, za koju znanstvenici vjeruju da je proširena upravo preko perilice za rublje.

Kada su istražitelji počeli testirati pletene čarape i kape koje su nosile bebe, otkrili su izvor bakterije. Naime, bolnica koristi perilicu rublja koja štedi energiju i pere rublje na nižim temperatura.

Bakterija Klebsiella oxytoca pronađena je u ladici za deterdžent i na gumenoj brtvi na vratima perilice rublja, kao i na dva sudopera.

Kad su iz bolnice maknuli perilicu, infekcije su napokon prestale. Srećom, niti jedna beba se nije razboljela od dugotrajne izloženosti bakterijama, no slučaj je izložio potencijalnu opasnost od rublja u domaćinstvu

Spomenuta bakterija poznata je po tome što može izazvati upalu pluća, infekciju urinarnog trakta, infekciju rana te može izazvati infekcije kod osoba s oslabljenim imunitetom.

Stručnjaci stoga preporučuju pranje rublja na višim temperaturama ili korištenje učinkovitih sredstava za dezinfekciju kako bi se spriječilo širenje patogena.

Stručnjaci stoga upozoravaju kako se donje rublje, kuhinjske krpe, ručnici i posteljinu, svakako peremo na višim temperaturama radi bakterija.