mrak je najbolji saveznik

Znanstvenici upozoravaju: Ne spavajte uz upaljeno svjetlo ili televizor jer to - deblja

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2019 11:49
  • Objavljeno 12.06.2019 u 11:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za sredovječne i starije žene spavanje uz upaljena svjetla ili uključeni televizor povezano je s većim izgledima za razvoj pretilosti, pokazala je američka studija

Visoko kalorična prehrana i sjedilački način života najčešća su objašnjenja za pretilost, no nedavna istraživanja također su povezala izloženost umjetnoj rasvjeti tijekom noći i povećanje težine, navode znanstvenici u medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine.

Za potrebe sadašnjeg istraživanja znanstvenici su pratili gotovo 44.000 uglavnom zdravih žena u dobi od 35 do 74 godine. Mnoge od njih, oko 17.000, spavale su uz noćno svjetlo u sobi, više od 13.000 spavalo je uz upaljeno svjetlo izvan sobe dok je oko 5.000 spavalo uz upaljeno svjetlo ili uključeni televizor u spavaćoj sobi.

Na početku istraživanja žene su uglavnom imale prekomjernu težinu no nisu bile i pretile, prema indeksu njihove tjelesne mase (BMI) - odnosu težine i visine.

BMI između 18,5 i 24,9 smatra se zdravim, onaj od 25 do 29,9 označava prekomjernu tjelesnu težinu, iznad 30 znači pretilost a više od 40 tešku pretilost.

Nijedna od njih nije radila u smjenama koje mogu utjecati na cikluse spavanja.

Nakon gotovo šest godina praćenja žene koje su spavale uz uključeni televizor ili upaljeno svjetlo imale su 22 posto veće izglede za prekomjernu težinu i 33 posto veće izglede za pretilost u odnosu na žene koje su spavale u potpunom mraku čak i bez noćnog svjetla ili svjetla električnog sata.

Studija nije bila kontrolirani eksperiment pa stoga ne može služiti kao dokaz toga utječe li i koliko umjetno svjetlo tijekom noći na razvoj pretilosti.

Unatoč tome voditelj studije dr. Yong-Moon Park kaže: 'Ugašena svjetla u vrijeme spavanja mogu smanjiti izglede žene za razvoj pretilosti'.

'U našoj studiji izloženost umjetnom svjetlu tijekom noći za vrijeme spavanja bilo je povezano s dobitkom na težini i kod žena koje nisu dovoljno spavale, manje od sedam sati, i kod žena koje su dovoljno spavale, od sedam do devet sati', kaže Park, znanstvenik u nacionalnom institutu za utjecaj okoliša na zdravlje pri Nacionalnom institutu za zdravlje u Sjevernoj Karolini.

srednja dob

Koraci koje trebate poduzeti ulaskom u četrdesete: Osjećat ćete se bolje, ali i izgledati mlađe

Pogledaj galeriju
11

'Stoga, smanjivanje izloženosti umjetnom svjetlu tijekom noći za vrijeme sna predstavlja važno sredstvo u borbi protiv debljanja', kaže Park.

U svijetu je 1,9 milijardi odraslih osoba pretilo ili ima prekomjernu tjelesnu težinu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Oko 40 posto osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu a više od 10 posto pretilo je što je stanje koje može povećati rizike za srčane bolesti, dijabetes, probleme s bubrezima, zglobovima i određene vrste karcinoma.

Ova je studija pokazala da su žene koje su spavale uz svjetlo ili televizijski program imale veće izglede za BMI koji ih svrstava u osobe s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretile osobe i veće izglede da tijekom studije povećaju BMI za najmanje 10 posto u odnosu na žene koje su spavale u potpunom mraku.

Jedno od ograničenja studije bilo je da su žene same davale podatke o svojoj težini, a znanstvenici nisu raspolagali ni podacima o promjenama izloženosti svjetlu tijekom istraživanja koje su mogle utjecati na rezultate istraživanja.

No, unatoč tome rezultati 'su snažan pokazatelj da izloženost umjetnom svjetlu tijekom noći predstavlja faktor rizika za dobitak na težini', kaže James Gangwisch, znanstvenik sa sveučilišta Columbia u New Yorku koji nije bio uključen u studiju.

On savjetuje izbacivanje televizora iz spavaće sobe kao i svakog upaljenog svjetla iznad glave, a ljudi trebaju obratiti pažnju i šteti li im i neki drugi izvor svjetla tijekom noći.

'Čak i uz ugašena svjetla naše spavaće sobe osvijetljene su električnim satovima, diodama električnih uređaja te svjetlom izvana', dodaje Gangwisch.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!