RIZIČNI ĆIMBENICI

Imate stresan posao i visok krvni tlak, a k tome još i loše spavate? Čuvajte se, to je jako opasna kombinacija

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 08.05.2019 15:28
  • Objavljeno 08.05.2019 u 15:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Stresan posao u kombinaciji s nekvalitetnim snom povezan je s trostruko većim rizikom od kardiovaskularne smrti kod zaposlenika s visokim krvnim tlakom, zaključili su znanstvenici

Otprije je poznato da stres povezan s poslom ne čini dobro organizmu kao ni nekvalitetan san. I stres i premalo sna sami po sebi nose sve vrste zdravstvenih rizika, ali za ljude koji boluju od hipertenzije ta je kombinacija još opasnija.

Kod visokotlakaša koji loše spavaju i pod stresom su na poslu, rizik od kardiovaskularne smrti trostruko je veći, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u stručnome časopisu European Journal of Cardiology, a prenosi portal TreeHugger.

'Ako ste na poslu po stresom, spavanje bi vam moglo pomoći da se od toga oporavite. Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a kada su u kombinaciji s hipertenzijom učinak je još toksičniji', rekao je jedan od autora studije Karl-Heinz Ladwig iz njemačkog Centra za istraživanje okoliša i zdravlje i Medicinskog fakulteta Tehničkog sveučilišta u Muenchenu.

Ovo je prva studija koja je istražila na koji način stres na poslu i loš san pridonose preuranjenoj smrti od kardiovaskularnih bolesti kod zaposlenika s visokim tlakom.

Studijom je bilo obuhvaćeno 1959 zaposlenika u dobi od 25 do 65 godina. Svi su imali hipertenziju, ali se kod njih nisu razvile kardiovaskularne bolesti ni dijabetes. U usporedbi s onima koji nisu obavljali stresan posao i dobro su spavali, kod osoba s oba rizična čimbenika evidentirana je triput veća vjerojatnost od srčane smrti.

Kod osoba opterećenih stresom na poslu zabilježen je 1,6 puta veći rizik od preuranjene smrti, a kod osoba s poremećajem spavanja bio je 1,8 puta veći.

Definicija stresa na poslu je zanimljiva: visoko zahtjevan posao i mala kontrola. Drugim riječima, radna mjesta na kojima su velika očekivanja, ali djelatnici nemaju ovlasti za donošenje odluka. 'Ako imate visoke zahtjeve ali i veliku kontrolu, što znači da možete donositi odluke, to može biti čak i pozitivno za zdravlje', rekao je Ladwig. 'No štetno je ako ste zarobljeni u stresnoj situaciji koju ne možete promijeniti.'

Kao definicija lošeg sna navode se problemi s uspavljivanjem i održavanjem kontinuiteta spavanja. 'Održavanje kontinuiteta spavanja najčešći je problem kod ljudi koji imaju stresan posao', rekao je Ladwig. 'Oni se bude u 4 sata ujutro kako bi išli u zahod i vraćaju se u krevet razmišljajući o tome kako riješiti neke stvari na poslu.'

'Svako od tih stanja je samo po sebi rizičan čimbenik.... a jedan povećava rizik od drugog. Fizička aktivnost, zdrava prehrana i strategije opuštanja važni su jednako kao i smanjenje visokog tlaka lijekovima ako su oni potrebni', istaknuo je Ladwig.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!