VRIJEDI POKUŠATI

Zlata vrijedni savjeti iskusne kuharice, uz koje će hrana što je pripremate biti još ukusnija

25.04.2020 u 17:55

Bionic
Reading

Zbog trenutne situacije i zatvorenosti u vlastite domove mnogi su prisiljeni provoditi više vremena u kuhinji. Nekima kuhanje pričinjava zadovoljstvo, nekima je to krajnja nužda, ali pomoću savjeta bivše kuharice s tridesetogodišnjim iskustvom svatko može naučiti nešto kako bi hrana koju priprema bila još ukusnija, a samo kuhanje pričinjavalo veće zadovoljstvo

Iako je svoju kuharsku karijeru zamijenila spisateljskom, Louise Kennedy kaže da nije u potpunosti pobjegla od kuhinje jer trenutno hrani četvero 'kršnih' odraslih osoba.

'Ne uživam uvijek u kuhanju, ali toliko sam 'ispraksana' da bez puno muke mogu poslužiti normalan obrok', kaže za The Guardian Louise, a neke stvari koje je naučila u svom dugogodišnjem radu u kuhinji i vama bi mogle olakšati život.

Mislite li da vam hrana nije dovoljno ukusna, razlog može biti česta greška kućnih kuhara – nedovoljna upotreba soli i papra. Začinite jelo dok kuhate, kušajte, opet začinite. Okus hrani koju pripremate u pećnici neće dati sol koju pospete kad je servirana, to morate napraviti tijekom pripreme.

Ako u receptu piše da dinstate luk dok ne postane staklast, oko tri minute, lažu vam. Da biste to postigli, potrebno je od 10 do 15 minuta. U međuvremenu, vjerojatno će poprimiti boju, što ovu kuharicu upućuje na sljedeći savjet.

Voda vam je prijatelj. Poprskate li je malo, spriječit ćete luk da izgori.

Isparavanja koja nastaju rezanjem luka reagirat će s prvom vlagom na koju naiđu. Dopustite li da to budu vaše oči, plakat ćete. Ako isperete luk i režete ga mokrim nožem, manje ćete plakati.

Ne bojte se vrućine. Većina peći u domaćinstvima ne može dosegnuti temperature koje mogu one industrijske. Čim na tavu bacite odrezak, pileća prsa, kotlet ili mljeveno meso, temperatura će pasti, a umjesto žarenja odreska dobit ćete bljedunjavo krčkanje.

Kad pržite odreske, nauljite meso, a ne tavu. Ovo vrijedi za pripremu bilo čega na roštilju, od sira halloumi do šparoga. Začinite nakon ulja ili će vam sol ući u hranu.

Tavu od lijevanog željeza očistite trljanjem solju, i to komadom stare aluminijske folije. Kad ostaci hrane nestanu, prebrišite je s vrlo malo ulja kako ne bi zahrđala. Ovaj je savjet iskusna kuharica dobila od svog oca, a postupak je ekološki puno prihvatljiviji od agresivnih kemijskih sredstava za čišćenje.

Ne kuhate u restoranu i neka jela nemoguće je savršeno pripremiti kod kuće. Pećnice za komercijalne pizze rade s različitim postavkama temperatura grijača. Na dnu su vrlo vruće zbog hrskavog tijesta, a pri vrhu je temperatura niža, tako da sir ne bi izgorio. Ovo ili prihvatite ili naručujte pizzu.

Ni u jednoj kuhinji u kojoj je radila, a neke su, kaže, bile i pristojnije, nisu sami pravili pileće ili povrtne temeljce. Potpuno je u redu kupiti ih, mada se mogu prilično razlikovati. U nekima se previše osjeća celer, neki sadrže gluten, a u nekima ima i mononatrijevog glutaminata (MSG).

U svom domu ipak radi pileći temeljac gotovo svakog tjedna. Ispeče dva pileta, od kojeg jedno posluži odmah, a s drugog poskida meso koje može upotrijebiti za pitu, salatu s piletinom ili nešto slično. Kosti oba pileta stavi u lonac s vodom i začinskim biljem te na laganoj vatri ostavi preko noći. Temeljac koristi za juhe, rižota i slično.

Od aromatičnog bilja koristi luk, poriluk, mrkvu, celer, lovor, timijan, peršin i crni papar u zrnu. Nasjecka i mladog luka, svježe rajčice ili gljive. Rijetko kad ima sve nabrojano i često temeljac radi samo s lukom i lovorovim listom, ali u njega nikad ne stavlja češnjak, škrobno povrće poput krumpira ili bilo što nalik kupusu. Uvijek doda i klinčić.

Salate s tjesteninom, rižom, krumpirom i rezancima prelijevajte pak dok su tople. Ako su vruće, upit će sav preljev, a ako su hladne, neće upiti ništa.

Treba li vam multipraktik? Sigurno, ali nitko ga ne voli čistiti. Zbog toga prvo odradite s njim suhe zadatke, poput sjeckanja oraha ili krušnih mrvica, i obrišite ga kuhinjskim papirom. Slijedi rezanje na kriške, sjeckanje ili ribanje, nakon čega multipraktik isperete vodom pa je spreman za daljnju upotrebu – blendanje ili izradu pirea.

Korijen đumbira može se čuvati u zamrzivaču. Pet minuta prije ribanja izvadi ga iz zamrzivača, a ostatak ponovno zamrzne.

Većina kuhara koristi nasjeckanu konzerviranu rajčicu za kuhanje, jer cijeloj rajčici treba dosta vremena da se raspadne. Opcija je narezati je ili blendati, ali što god radili s njom, uvijek je treba zasladiti. Napravite to po ukusu, ali polagano je zaslađujte kako ne bi previše podsjećala na kečap.

Za rezanje rajčice preporučuje nazubljeni nož. Ona ima jedan koji koristi i za rezanje limuna, a možete koristiti i nož za odreske ili onaj za kruh. Razlog? Rajčica uništava ravne oštrice noža i gotovo trenutno ih otupljuje. Zašto je tako, ne zna, ali zna da će se to dogoditi.

Chefovi imaju radnu površinu nazvanu mise en place, na koju ispred sebe, prije nego počnu kuhati, poslože sve već pripremljene sastojke. Za ovo vam, kaže, ne treba set identičnog staklenog posuđa, ali razmislite o tome da sve unaprijed nasjeckate i pripremite pa prije početka samog kuhanja posložite na zasebne male hrpe na velikom tanjuru ili pladnju.

Prilikom pečenja možete mijenjati sastojke, ali radite to s oprezom, jer pečenje je kemija. U smeđi kruh koji je pekla, objašnjava, dodala je zobene mekinje i samljevene sjemenke chia, a umjesto pšeničnih klica i pšeničnih mekinja koje su išle po receptu. Smjesi je morala dodavati tekućinu, vjerojatno zato što chia upije dosta vlage.

Na kraju svake smjene kuhari očiste svaku površinu. Ona to radi iz navike i nikad nije morala koristiti čeličnu vunu ili jake kemikalije za čišćenje površine ploče za kuhanje. Iako je stara 13 godina, kaže, mogla bi proći kao nova. Dodaje da je inače dosta neuredna žena.

'Sol je kontroverzna, a i šećer. Ako ih trebate izbjegavati zbog zdravstvenih razloga, učinite to. Ako vam se sviđa način na koji kuhate, samo tako nastavite. Ovo nisu zapovijedi, samo razmišljanja jedne virusom prestrašene starice', zaključuje svoje savjete kuharica.