Ayurvedske namirnice poput gorke dinje, piskavice i asafetide mogu pomoći u snižavanju kolesterola, boljoj regulaciji šećera i smirivanju probavnih tegoba, ali ih treba koristiti umjereno i uz oprez ako uzimate terapiju
Ayurveda, tradicionalni indijski sustav medicine star više od 3 000 godina, sve je prisutnija u globalnom wellnessu, a njezin repertoar daleko nadilazi razvikane ashwagandhu i kurkumu. Riječ je o biljkama i začinima koji se stoljećima koriste za jačanje imuniteta, smanjenje upala, regulaciju šećera u krvi i moguće povoljno djelovanje na kolesterol, a tek im se posljednjih godina posvećuje zaslužena pozornost.
Ova tri ayurvedska sastojka doista su vrijedna pažnje te mogu unijeti ravnotežu u zdravlje i svakodnevicu.
Gorka dinja: zeleno povrće snažnog djelovanja
Iako joj ime ne zvuči primamljivo, gorka dinja (bitter melon) jedno je od najcjenjenijih ayurvedskih povrća zahvaljujući učincima na regulaciju šećera u krvi, smirivanje upala, jačanje imuniteta i potporu snižavanju povišenog kolesterola. Laboratorijske analize pokazuju antimikrobno djelovanje na E. coli, Salmonellu, herpes viruse pa i parazite malarije, a rani nalazi upućuju na potencijalni antikancerogeni učinak, osobito kod raka dojke, jer može ometati rast tumorskih stanica; ipak, većina tih podataka dolazi iz in vitro i animalnih modela.
Najuvjerljiviji su rezultati u području glikemije: charantin, polipeptid‑p (biljni protein s učinkom sličnim inzulinu) i cucurbitanoidi mogu potaknuti lučenje inzulina ili poboljšati iskorištavanje glukoze, pri čemu je u jednoj studiji četverotjedna primjena ekstrakta smanjila glukozu natašte kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Potrebno je oprezno doziranje: u kombinaciji s antidijabeticima može doći do prekomjernog snižavanja šećera, pa je nužan nadzor glikemije, a trudnice bi trebale izbjegavati veće količine zbog nalaza o riziku spontanog pobačaja u visokim dozama na životinjskim modelima.
Piskavica: ravnoteža šećera, kolesterola i hormona
Piskavica (fenugreek) ističe se svestranošću – koristi se kao začin, povrće i ljekovita biljka, tradicionalno za ublažavanje menstrualnih bolova, poticanje laktacije i stabilizaciju glikemije. Novija istraživanja sugeriraju doprinos sniženju kolesterola: saponini potiču protok žuči, topiva vlakna poput pektina vežu se na kolesterol, a fitosteroli smanjuju njegovu apsorpciju u crijevima, čime se smanjuje unos masti, blokira preuzimanje kolesterola i potiče njegovo izlučivanje putem jetre. Dodatno, piskavica može usporiti razgradnju ugljikohidrata, ublažiti porast glukoze nakon obroka i potaknuti otpuštanje inzulina, što pridonosi ravnomjernijoj glikemijskoj krivulji.
Poznata je i kao prirodni galaktagog: u jednoj studiji čaj od piskavice bio je povezan s porastom produkcije mlijeka, iako se individualni učinci razlikuju, a u muškaraca se ispituju potencijali na testosteron, libido i energiju, osobito uz tjelovježbu, uz napomenu da su potrebna rigoroznija klinička ispitivanja. Najčešće nuspojave su blage probavne tegobe poput nadutosti ili mučnine, pa se preporučuje postupno uvođenje i uzimanje uz obrok.
Asafetida: aromatični saveznik probave
Asafetida je izrazito aromatičan začin čest u indijskoj kuhinji i jedan od klasičnih ayurvedskih lijekova za probavne smetnje, dobiven iz osušenog soka korijena ferule. Ferulična kiselina i drugi spojevi mogu pomoći razgradnji složenih ugljikohidrata te smanjiti nadutost i plinove, a klinički podaci upućuju na ublažavanje dispepsije – nadutosti, žgaravice i prerane sitosti – poticanjem lučenja probavnih enzima i žuči. Može biti korisna i kod sindroma iritabilnog crijeva: dvotjedna primjena u jednoj studiji značajno je umanjila simptome, iako su rezultati među studijama neujednačeni, a za širi spektar navedenih učinaka (antimikrobni, protuupalni, neuroprotektivni, antihipertenzivni i hipoglikemijski) potrebno je više čvrstih kliničkih dokaza.
Osobe na terapiji za povišeni tlak ili antikoagulantima trebaju biti oprezni, jer asafetida može dodatno sniziti tlak i razrijediti krv, što potencijalno povećava rizik od nuspojava.
Stari sastojci, suvremeni pristup
Iako je znanstvena potvrda za dio navedenih učinaka još u razvoju, ove se biljke u ayurvedskoj medicini koriste tisućljećima i mogu obogatiti uravnoteženu prehranu te podržati zdrav način života. Kuhanje s njima općenito se smatra sigurnim, no prije uzimanja dodataka prehrani ili viših doza preporučuje se savjet s liječnikom, osobito tijekom trudnoće, uz kronične bolesti ili pri uzimanju terapije. U umjerenim količinama, ovi drevni sastojci mogu postati most između holističke tradicije i moderne znanosti unoseći mjeru ravnoteže i u kuhinju i u zdravlje.