ZDRAVO I JEDNOSTAVNO

Recept za kruh koji će biti jednako ukusan i nakon nekoliko dana

28.03.2020 u 11:09

Bionic
Reading

Donosimo jednostavan recept za ukusan kruh od zobenih pahuljica, integralnog brašna i sjemenki koji će bez problema zamijesiti i najveći početnik u kuhinji. Osim toga ovaj kruh ima brojne prednosti, zdraviji je od bijelog, jako je zasitan pa će potrajati i nekoliko dana ako je riječ o manjem kućanstvu

Potrebni sastojci

  • 250 g zobenih pahuljica
  • 4 dcl vode vrele
  • pola svježeg kvasca, žličica meda ili šećera, žličica brašna, 1 dcl tople vode
  • 250 g integralnog brašna
  • mala žlica soli
  • 2 velike žlice sjemenki lana
  • 2 velike žlice mix sjemenki (buča, suncokret, lan, sezam) plus još jedna za posipanje
  • 20 g maslaca

Priprema

Pomiješajte pola svježeg kvasca, jednu žličicu šećera, jednu žličicu brašna u decilitru tople vode i pustite da se kvasac digne. Za to vrijeme prelijte zobene pahuljice vrelom vodom, dobro izmiješajte i dodajte maslac da se otopi.

Nakon što se kvasac digne dodajte ga u zdjelu sa zobenim pahuljicama kojima ste prethodno dodali integralno brašno, sol i sjemenke. Dobro izmiješajte sastojke. Dobit ćete malo ljepljivu smjesu, no to vas ne treba zabrinjavat.

Prekrijte smjesu plastičnom folijom i pustite da se digne.

Nakon sat do sat i pol ,lagano premijesite tijesto i prebacite ga u prethodno namašćen i pobrašnjen duguljasti kalup za kolače. Izravnajte smjesu u kalupu i pospite jednom žlicom mješavine sjemenki te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.

Kruhu će trebati oko sat vremena da se ispeče. Nakon što ga izvadite ostavite ga da se ohladi prekrivenog krpom te ga režite tek kad je potpuno hladan da ne bi postao gnjecav.

Kruh će zadržati prirodnu vlažnost, a čuvajte ga u platnenoj krpi do 4-5 dana.