GASTRO DOŽIVLJAJ

Želite impresionirati prijatelje? Evo što je sve potrebno za roštilj o kojem će svi pričati

04.05.2018 u 12:41

Bionic
Reading

Svi će se složiti da su najveće zvijezde svakog roštilja, ovisno o afinitetima, meso ili riba, međutim doživljaj neće biti potpun bez pomoći jednako važnih ukusnih marinada, slasnih salata, maštovitih priloga, slasnih umaka i osvježavajućih pića

Ima li boljeg načina za opuštanje od roštilja negdje u prirodi? Nema. Zato meso i rešetku pod ruku i pravac u zelenu oazu. Što vam sve treba? Odabir količine i vrste mesa pola je obavljenog posla i pripreme za roštilj, no ujedno i najteži zadatak koji se stavlja pred svakog 'roštilj majstora' - bilo iskusnog ili neiskusnog. Kako ga riješiti? Najprije s odabirom mesa. Ako ne znate kakva vam skupina ljudi dolazi na druženje, odnosno ako ne znate koje meso preferiraju, slijedite zlatno pravilo - Američki burger, Juneći ćevapi, Pljeskavice i Kranjske kobasice. Ne postoji osoba koja neće voljeti nešto s ovog popisa. Stoga nemojte lutati nego kupite sočno meso koje se, da nadodamo, i najlakše peče na roštilju (nije posebno zahtjevno i ne treba prethodnu marinadu). Za one malo izbirljivije dodajte koju krmenadlu ili svinjske ražnjiće. Kako odrediti količinu? Ovdje nažalost ne možemo slijediti čarobne formule i na prste izbrojati koliko tko može pojesti. Neki ljudi su boljeg, neki slabijeg apetita i zato se poslužite kalkulatorom. Ali onim za roštilj! Jednostavno u Roštilj kalkulator upišite broj ljudi te još nekoliko detalja i problem rješen.

Kad ste izabrali meso, došli ste do drugog zadatka - napraviti dobru marinadu i pažljivo peći. Krenimo redom... Marinade za roštilj mogu biti od kiselina (ocat ili limunov sok), ulja (maslinovo, biljno...) i začina, ovisno o jelu koje se priprema.

Pravila nalažu da se riba marinira najdulje jedan sat, piletina i svinjetina do 12 sati, a govedina i janjetina do 24 sata. Ćevapi, naravno, ne trebaju marinadu. Oni su već začinjeni i pripremljeni po provjerenoj recepturi pa ni ne čudi što su omiljeni među ljubiteljima roštilja i što se u Hrvatskoj svake sekunde pojede 1,2 PIK ćevapa (to sigurno niste znali?). Pripazite na omjer marinade i količine mesa jer je treba biti dovoljno za svaki komad.

Postoje različite vrste marinada pa ukoliko volite svježe ukuse svakako dodajte ribanu koricu limuna, limete ili naranče što će dati zanimljivu aromatičnu notu, a oni koji vole eksperimentirati s okusima bit će oduševljeni slatkim marinadama koje se spravljaju od meda ili smeđeg šećera.

Umaci će obogatiti svaki okus, pa nećete pogriješiti ukoliko uz roštilj poslužite nekoliko različitih vrsta poput npr. grčkog osvježavajućeg umaka tzatziki koji se radi od krastavaca, protisnutog češnjaka, grčkog jogurta, kopra, maslinovog ulja, soli i bijelog papra.

Odličan je i jednostavni umak od vrhnja, malo soli i nasjeckanog vlasca, dok će ljubitelji hrena doći na svoje s umakom koji se priprema od vrhnja i hrena iz staklenke koji treba začiniti sa soli, paprom, limunovim sokom i nasjeckanim peršinom.

Prije nego povrće stavite na roštilj važno je lagano ga premazati uljem kako se ne bi 'posušilo' na toplini. Kukuruz, gljive i šparoge roštiljaju se u komadu, a tikvice, luk i papriku narežite. Kako bi bilo ukusnije, povrće možete marinirati npr. u mirisnoj marinadi od maslinovog ulja, limunovog soka, svježeg začinskog bilja i malo češnjaka.

Dok meso zahtijeva visoke temperature, delikatno povrće se priprema na žaru umjerene temperature. Zbog toga je povrće najbolje pripremati na kraju, kada roštilj već gasne. Povrće najprije operite i očistite te ga začinite, a tek onda stavite na roštilj. Nemojte pretjerivati s pečenjem, dovoljno je nekoliko minuta i vaše povrće bit će spremno za konzumaciju. Nemojte zaboraviti ni na ponudu slasnih salata koje idu tako dobro uz mesne zalogaje na roštilju. Isprobajte popularnu grčku salatu ili npr. osvježavajuću proljetnu salatu od feta sira u koju ste dodali prethodno skuhanu ciklu i nasjeckani mladi luk. Ili neobičnu salatu od cikle, feta sira i mladog luka. Salata koja će zadovoljiti mnoga nepca je i ona pripremljena od svježih tikvica izrezanih na tanke šnite te začinjenu s limunovim sokom, maslinovim uljem i mrvicom bosiljka.

  • +13
Kako pravilno ispeći povrće na roštilju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s PIK Vrbovcem u skladu s najvišim profesionalnim standardima.