'NA ŽLICU'

Juha koja vraća u život: Topla, ukusna i savršeno pikantna tjera hladnoću i prehladu

25.11.2025 u 13:18

Bionic
Reading

Topla, aromatična i lagano pikantna, ova domaća meksička juha od tortilja jedan je od najpopularnijih recepata 'na žlicu' koji je ujedno i savršen za borbu protiv hladnoće i prehlade

Meksička kuhinja puno je više od guacamolea s čipsom, raznih tacosa ili quesadilla; iza nje stoji impresivna tradicija jela 'na žlicu', a upravo je ova fina juha jedan od omiljenih izbora u hladnijem dijelu godine.

Aztečka juha, poznata i kao juha od tortilja potječe iz predhispanskog razdoblja zahvaljujući tortiljama od kukuruza, meksičkoj sušenoj čili papričica i rajčici, no današnja verzija, s dodatkom piletine i sira, rezultat je kasnijeg susreta s europskim namirnicama. Danas se smatra klasičnim jelom meksičke kuhinje koje spaja povijest, tradiciju i onaj nezamjenjivi, utješni 'zagrljaj' u zdjelici koji tako učinkovito briše prehladu, umor i iscrpljenost.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Potrebni sastojci:

  • 4 kukuruzne tortilje, narezane na trakice
  • 2 sušene meksičke čili papričice, očišćene od sjemenki i žilica
  • 1 srednji češanj češnjaka
  • 5 rajčica šljivarki
  • 1/4 glavice luka (oko 30 g)
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 čajna žličica epazote (svježeg ili sušenog)
  • 1 pileća prsa (oko 200–250 g)
  • Maslinovo ili suncokretovo ulje, za prženje
  • Svježi korijandar, po ukusu
  • 100 g svježeg sira (blaga feta ili mladi sir)
  • 1 komad avokada (otprilike polovica manjeg avokada)
  • Sol i svježe mljeveni papar, po ukusu
  • 1 limeta
  • Kiselo vrhnje, po želji

Priprema:

Skuhajte pileća prsa u posoljenoj i začinjenoj vodi i s povrćem po želji. Sačuvajte temeljac, a meso natrgajte na komadiće i ostavite sa strane. Možete koristiti i već gotov pileći temeljac.

Tortilje narežite na tanke trakice. Zagrijte ulje na srednje jakoj do jakoj vatri u tavi, ispržite trakice tortilja dok ne postanu zlatne i hrskave te ih odložite na papirnate ubruse kako bi upili višak masnoće.

Jednu sušenu čili papričicu narežite na tanke kolutiće i na istoj masnoći kratko popržite na srednjoj vatri, pazeći da ne zagori, pa je potom ostavite sa strane.

Drugi čili rajčicu uzdužno otvorite, uklonite sjemenke i žilice te je stavite da omekša u vrućem pilećem temeljci, a nekoliko minuta kasnije u isti temeljac nakratko uronite rajčice kako biste ih blanširali i lakše ogulili.

Kad je čili papričica omekšala, a rajčice su oguljene, sve zajedno izmiksajte s četvrtinom luka i jednim češnjem češnjaka tako da dobijete glatku smjesu.

U lonac ulijte malo ulja, zagrijte ga i dodajte dobivenu smjesu, kratko je prepržite kako biste napravili umak; po potrebi je prethodno procijedite. Posolite, popaprite i pustite da se kuha oko 10 minuta.

Za posluživanje u dno dubokog tanjura stavite šaku prženih trakica tortilja, prelijte ih dobro zagrijanim temeljcem, dodajte malo natrganog pilećeg mesa, kockice avokada, posipajte svježim sirom, nakapajte malo limete, dodajte pržene trakice papričice, svježi korijandar i kiselo vrhnje po želji.