KORISNE IDEJE

Zbogom neredu i nedostatku prostora: Uz ove savjete lakše ćete uvesti reda u svoja četiri zida

08.09.2019 u 18:35

Bionic
Reading

Imate dojam da vječito ratujete s manjkom prostora u svom domu? Čini vam se da živite u kaosu, a kad morate pronaći nešto u ormarima, oblijeva vas hladan znoj? Evo korisnih savjeta za sve one koji muku muče s dobrom organizacijom i uvođenjem reda u domu

Dobro je poznato to da nered može imati negativan utjecaj na raspoloženje, pa čak i negativno utjecati na obiteljske odnose.

Nakon što je simpatična Japanka Marie Kondo 2011. godine objavila svoju prvu knjigu, 'The Life-Changing Magic of Tidying Up', te je svojom emisijom 'Tidying Up' na Netflixu, koja se prikazuje od 1. siječnja ove godine, zaludila svijet, svi su poželjeli uvesti reda u svoje domove.

Netflix je na krilima tog uspjeha odlučio dati priliku Clei Shearer i Joanni Teplin, poduzetničkom dvojcu iz Nashvillea koji stoji iza projekta 'The Home Edit'. Ove kreativne Amerikanke napravile su pravu revoluciju u mnogim domovima, a sad ćemo njihove korisne savjete, za kojima svi žudimo kako bi naši domovi konačno zablistali, moći uskoro gledati i na toj platformi.

Poznate po svom dizajnerskom pristupu organiziranju, autorice bestselera New York Timesa pobrinut će se za savršen red u domovima slavnih, ali i 'običnih' obitelji u nadolazećoj seriji koja će imati osam epizoda.

Nova serija, naslovljena 'The Home Edit', prema knjizi autorica Shearer i Teplin prati kreativni dvojac u misiji dramatične transformacije života njihovih klijenata.

Clea i Joanna otkrile su nekoliko važnih pravila prilikom uvođenja reda u ormarima u kojima često vlada kaos.

Nikome ne govorite o čišćenju ormara: kraljice uvođenja reda u domove ističu kako je najvažnije pravilo prilikom kretanja u avanturu čišćenja nikako ne govoriti drugima o tome! Ovo pomalo neobično pravilo bitno je, objašnjavaju, jer će nas naši najbliži uvjeravati kako se ne bismo trebali riješiti stvari. Odjednom ćete morati sačuvati sve džempere koje vam je mama poklonila za Božić, a koje ste obukli doslovce jednom. Isto se odnosi i npr. na vaše stare stvari iz kojih se niste skidali u 90-ima u grunge fazi, a na njih je oko bacila vaša kći. Ako ste pak u braku, dogovorite se s vašim/vašom suprugom oko sudbine stvari koje više ne nosite.

Budite realni: ako nađete ekstremno uske traperice koje ste nosili prije 10-ak godina i koje izvlačite svake godine u nadi da ćete se uvući u njih, vrijeme je da se pozdravite s njima. Ukoliko nešto niste nosili mjesecima i rijetko se sjetite tih komada odjeće, riješite ih se.

Bez osjećaja krivnje: često nam se teško riješiti nečega ako smo na to potrošili puno novca ili smo dobili na poklon. Clea i Joanna kažu da se ne bismo trebali osjećati loše zbog toga. Zapravo, dodaju one, trebali smo se osjećati loše jer te stvari zauzimaju dragocjen prostor u našem ormaru. Umjesto toga, možete ih pokloniti nekome kome se sviđaju ili ih čak prodati. Sve su to opcije koje su puno bolje od čuvanja nečeg nepotrebnog.

Ne smijete pokleknuti: jednom kad odlučite riješiti se nekog predmeta, on se ne može vratiti u vaš ormar - ostanite snažni!

Maksimalno iskoristite prostor: kako biste na najbolji način iskoristili prostor u ormaru, košarice za odlaganje postavite na sam vrh, uz posteljinu. Na kukice povješajte šešire, iskoristite unutarnju stranu ormara za obuću te nabavite praktične izvlačne košare. Cipele koje manje koristite stavite na gornje police, objesite torbe na kvake na vratima, a traperice posložite u modularne ladice.

Dvojac iz Nashvillea uvjeren je kako se svaki dom može redizajnirati tako da izgleda uredno i da bude funkcionalan. Kako najveći dio dana provodimo i u kuhinji, u kojoj često nije tako, evo nekoliko dobrih savjeta koje možemo primijeniti, a jedan od njih je nov pristup organiziranju stvari.

Budući da originalna ambalaža može uzrokovati veliki nered, radije sve stavite u staklenke ili akrilne spremnike te označite. Namirnice koje često koristite stavite na vidljivo mjesto, a začine prebacite u staklenke. Spremnici i košarice ne samo da su funkcionalni, već i sjajno izgledaju i u njih možete smjestiti kekse, krekere, grickalice, konzervirane predmete i sl.