KNJIGA 'BIJELI TARTUFI ZIMI'

Zavodljivo putovanje u srce francuske kuhinje

21.01.2013 u 17:05

Bionic
Reading

Dirljiv roman o Augusteu Escoffieru u izdanju Lumena, svjetskome majstoru kojega je njemački car Vilim II. nazvao kraljem kuhara i kuharom kraljeva

N. M. Kelby autorica je hvaljenih romana 'In the Company of Angels', 'Whale Season' te dobitnica, između ostalih, Floridske književne nagrade za knjigu 'A Travel Guide for Reckless Hearts'. Novo djelo N. M. Kelby naziva 'Bijeli Tartufi zimi' u izdanju Lumena govori opoznatom francuskom kuharu Augusteu Escoffieru.

Auguste Escoffier
bio je francuski majstor kuhar bez premca čiji utjecaj na iskustvo restoranskog objedovanja i vrhunsku kuhinju osjećamo i danas. Usto je bio i kompliciran muškarac – dobar, ali nepopustljiv, opsjednut hranom i strahovito gladan, u stanju biti silno strastven i nedokučivo suzdržan.
Svojim nas bujno izmaštanim novim romanom N. M. Kelby prenosi u Escoffierov svijet, pletući senzualnu priču o hrani i čežnji, ratu i ljubavi.

Početak romana vodi nas na kraj Escoffierova života, u vrijeme kad on piše memoare. Bio je svjedok burnih povijesnih događaja pa iz jedinstvene perspektive pripovijeda o danima kad je bio kuhar u Francusko-pruskom ratu, majstor kuhar za beau monde u Parizu i londonskom Savoyu te pouzdanik kraljeva i svjetskih vođa.

U srcu Escoffierove priče zapravo je ljubav prema dvjema vrlo različitim ženama: glumici Sari Bernhardt, slavnoj po ljepoti i nehajnosti, jednoj od najobožavanijih žena tog doba, te vlastitoj supruzi, nezavisnoj i profinjenoj pjesnikinji Delphine Daffis, čiju je ruku Escoffier dobio na okladi, a glavninu karijere proveo je odvojen od nje.

S odlaskom u mirovinu, Escoffier se vratio Delphine. Ona zahtijeva samo jedno: da stvori jelo u njezino ime kao što je to učinio za mnoge druge, uključujući i Saru Bernhardt i kraljicu Viktoriju. No kako je moguće sažeti kompleksnost ljubavi u jednom jedinom receptu?
Veliki majstor kuhar nije to znao. Uz pomoć tvrdoglave mlade kuharice, Sabine, koja silno nalikuje na Saru Bernhardt, Escoffier mora ponovno otkriti emocionalni potencijal hrane, njezinu sposobnost da izrazi strast, kajanje, tugu, oprost i ljubav.