MALO OPREZA NE ŠKODI

Zašto su brze ljetne ljubavi opasne po zdravlje

15.06.2011 u 17:58

Bionic
Reading

Sezona je laganog odijevanja, kupanja, zabava na plaži i brzih ljubavi koje nisu bezazlene kada je riječ o spolno prenosivim bolestima i infekcijama

Sezona je ljetovanja, putovanja i boravka na moru, kada bi, osim uživanja u suncu i kupanju, svi trebali pripaziti na zdravlje, osobito žene. Pretjerano sunčanje (a sve da bi se potpuno iskoristili plaćeni dani ljetovanja), opekline koje nanose vlasulje i meduze, premalo sna i drugo prolazne su tegobe koje vas mogu sustići na ljetovanju, no ono može donijeti i ozbiljnije zdravstvene probleme za koje će biti potrebno potražiti savjet ili pomoć ginekologa.

'Brojni novi i kratki susreti te slobodniji način života mogu donijeti velike brige, osobito mladim djevojkama koje prvi put ljetuju same', upozorava ginekolog prof. dr. Dražen Postružnik.

'Neželjena trudnoća prva je na nepopularnoj ljetnoj ljestvici opasnosti. Unatoč činjenici da smo svi dobro informirani i, kao posljedica toga, zaštićeni od neželjene trudnoće (kontracepcijska pilula, spirala, prezervativ...), ipak se zna dogoditi 'iskliznuće'', kaže dr. Postružnik. Problem je to veći što je riječ o vrlo mladim osobama, kojima je partner doista 'privremen'. Život se mladim djevojkama komplicira. Broj pobačaja u mjesecima nakon ljeta znatno se povećava.

Rizik za dan ljetovanja

Mnoge mlade djevojke, u želji da se zaštite od trudnoće, a da ne uzimaju kontracepcijske pilule dulje vrijeme – posegnu za emergentnom kontracepcijom, takozvanom pilulom za jutro poslije.

Takva neprirodno izazvana krvarenja često se ponavljaju u kratkim razmacima (slijedeći intenzivne ljetne susrete!), što zna rezultirati poremećenim ritmom menstrualnog ciklusa i nepravilnim krvarenjem.

'Žene, posebno mlade, pokušavaju odgoditi cikluse da bi nesputanije uživale u ljetovanju pa posežu za hormonalnim preparatima. U takvim slučajevima važno je savjetovati se s ginekologom, koji jedini može dati ispravan savjet i prepisati najmanje štetan preparat', preporučuje prof. dr. Postružnik.

Uz probleme koje donose trudnoća i ciklusi, žene se ljeti susreću i s raznim genitalnim infekcijama, čiji uzrok ne mora biti samo promiskuitet nego i promjena načina života. Nedostatak sna i dobrog odmora najčešće rezultira padom tjelesnog imuniteta, pa se infekcije lakše 'zarade'. Pritom valja znati da nije riječ samo o seksualno prenosivim bolestima nego i o infekcijama ostalim uzročnicima (npr. Escherichia coli) koji se u normalnim uvjetima efikasno blokiraju imunim reakcijama stanica organizma (vaginalnog epitela).

Kobne ljetne strasti

Djevojke, uvijek presvucite badić!

Najčešća genitalna infekcija i ljeti ostaje gljivična – Candida (albicans), neslavni je pratitelj načina života i pada imuniteta zbog umora. Probleme može nanijeti i niz bakterija i virusa te protozoa (Trichomonas vaginalis, Gardnerella, gonokok, HPL, herpes…).

'Sve su češće upale rodnice izazvane nekarakterističnim uzročnicima – bakterijske vaginoze. Simptomi su blagi, ali upala zna imati štetne posljedice za gornje genitalne organe, a posljedica može biti neplodnost', upozorava ginekolog. Dr. Postružnik dodaje da ne treba zanemariti ni urinarne infekcije, a izaziva ih kupanje u hladnom moru, nošenje mokrog kupaćega kostima, vjetar – sve to slabi obrambenu moć stanica i organizma i izaziva neugodne cistitise. Spolni odnos 'ogoljuje' stanice, čineći ih osjetljivijima na bakterijski, gljivični ili virusni napad, pa nije rijetkost da se žene poslije burne noći probude s upalom mokraćnog mjehura.

Ne čekajte da se kupaći kostim osuši na vama, presvucite se. Izbjegavajte plovidbu u vlažnoj odjeći. Plivanje u hladnom moru jedan je od čimbenika rizika upale. Ne bi trebalo previše ispirati rodnicu, osobito sapunicom, to skida prevelik dio zaštitne sluzi s površine epitela i olakšava pristup uzročnicima upale.

Ciklus
– 'Pilula za jutro poslije' nije rješenje za kontrolu začeća, a ni za odgodu ciklusa kako bi se dulje uživalo u ljetovanju.

Trudnoća
– Bez obzira na informiranost i zaštitu, više je pobačaja, osobito mladih žena, nakon ljetnih mjeseci.

HIV – Jutro poslije nema simptoma, a oni slični gripi mogu se razvijati nakon infekcije, i to do šest tjedana poslije, pa čak i nakon 10 godina.

HPV – Više od 30 vrsta HPV-a prenosi se spolnim odnosom. To je neugodna bolest koju seksualni partneri najčešće prenose.

Infekcije – Ljeti su infekcije mnogo češće zbog ležernijeg pristupa, pripazite da presvlačite kostim i temeljito se tuširajte.

Pobačaj
– Nakon ljetnih mjeseci broj pobačaja u znatnom je porastu, što znači da većina žena nije na vrijeme mislila na kontracepciju.

Gljivice – Najčešća je genitalna infekcija ona gljivična (Candidom albicans), kojoj je za razvoj dovoljan stres i pad imuniteta.

Partneri
– Upale rodnice izazvane nekarakterističnim uzročnicima – vaginoza – zbog kontakta s novim partnerom.

Herpes – Genitalni herpes infekcija je živaca koja uzrokuje bol i mjehuriće dužinom zaraženog živca, a u tijelo ulazi kroz kožu.