NEMA BOLJEG LIJEKA

Zašto je važno puno spavati kad ste bolesni?

25.04.2014 u 09:44

Bionic
Reading

Sve više istraživanja pokazuje da je san najbolji prirodni lijek, a sada je potvrđeno da pridonosi i bržem ozdravljenju

Znate li što je ključno za vaše ozdravljenje kad ste bolesni i iscrpljeni? San! Najnovije istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Pennsylvania, koje zapravo obuhvaća dvije studije, pokazuje da je količina sna ključna za ozdravljenje.

Istraživanje pokazuje da ljudi koji su zaraženi bakterijskom infekcijom puno brže ozdravljaju kada dugo i kvalitetno spavaju. S druge pak strane, manjak sna produljuje infekciju, kao i sve simptome koje ona nosi sa sobom.

Iako je istraživanje provedeno na mušicama, znanstvenici vjeruju da spavanje ima jednak učinak na ljude. Već su brojna istraživanja pokazala da je kvalitetan san ključan za dobro psihičko i fizičko zdravlje čovjeka, a sada se zna i to da oni koji imaju narušeno zdravlje trebaju što više spavati.

'Spavanje osnažuje organizam, jača imunitet, zbog čega se bolje borimo protiv raznih infekcija. Dug i kvalitetan san omogućuje preživljavanje i oporavak iscrpljenog organizma. Dakle kad ste bolesni, ostavite sve i spavajte što više možete', poručili su znanstvenici predvođeni dr. Julie A. William.