KNJIGU U RUKE

Zašto je čitanje zdravo?

27.08.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Čitanje je korisno! Ovo nije reklama za novu biblioteku, niti još jedan dokaz toga da je knjiga dobar prijatelj u slobodno vrijeme ili alat pomoću kojeg učimo. Čitanje je, tvrde znanstvenici, korisno za naše mentalno i fizičko zdravlje

U vremenu kad najčešće konzumiramo kratke statuse na Facebooku i Twitteru koji zahtijevaju mali raspon pažnje, čitanje romana koje zahtijeva intenzivnu koncentraciju tijekom dugog vremenskog razdoblja - može biti lijek, piše Daily Mail.

Neuroznanstvenica Susan Greenfield kaže da čitanje pomaže produljiti raspon pažnje kod djece i poboljšava njihovu sposobnost da misle jasno.

'Priče imaju početak, sredinu i kraj, a to je struktura koja potiče naš mozak da misli u nizu, povezuje uzroke, posljedice i značenja', ističe Susan Greenfield. 'Bitno je svladati ovu vještinu kao malo dijete te je zato važno da roditelji čitaju svojoj djeci. Što više neku aktivnost radimo, to smo u tome bolji.'

Čitanje nas obogaćuje povećavajući naše razumijevanje drugih kultura i pomaže naučiti suosjećati. Nedavna je studija Sveučilišta u Michiganu utvrdila da je došlo do 48 posto smanjenja empatije među studentima, a najveći pad bilježi se u posljednjih deset godina, kada su mlađe generacije postale ovisne o tehnologiji. Poticanje čitanja moglo bi spriječiti taj trend.

'U računalnoj igri možda ćete morati spasiti princezu, ali vam zapravo nije stalo do nje, jer vi samo želite pobijediti u igri', objašnjava Greenfield. 'Princeza u knjizi ima svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, postoje odnosi i motivacija. Možemo uspostaviti odnos prema njoj i vidjeti svijet kroz njezine oči.'

John Stein, profesor emeritus s Oxforda, kaže da je čitanje daleko od pasivne aktivnosti. 'Čitanje traži cijeli mozak', objašnjava. 'Kada se izgubimo u dobroj knjizi, radimo više od jednostavnog praćenja priče. Zamišljajući da nešto radite, aktivirate mozak kao da to doista radite.'  Nove MRI tehnike skeniranja mozga omogućile su znanosti da to i dokaže. Studija iz 2009. godine pokazala je da se kada čitamo i zamišljamo krajolike, zvukove, mirise i okuse opisane na stranici, aktiviraju različita područja mozga u kojima se obrađuju ta iskustava te da se tako stvaraju novi neuralni putovi.

Drugim riječima, naš mozak simulira stvarna iskustva, baš kao da smo ih doživjeli. Isto se ne događa kada gledamo TV ili igramo računalne igre. Uranjanje u dobar roman dobro je i za naše mentalno zdravlje. 'Čitanje ublažava osjećaj usamljenosti, pomaže da se smirimo, riješimo stresa i zaboravimo vlastite probleme na neko vrijeme.'

Studija Sveučilišta u Sussexu otkrila je da samo šest minuta čitanja može smanjiti razinu stresa za više od dvije trećine, što je bolji rezultat od onih koje su imali slušanje glazbe ili izlazak u šetnju. Smatra se da koncentracija potrebna za čitanje odvlači um, ublažuje napetost mišića i usporava otkucaje srca. Čitanje je dobro i za fizičko zdravlje jer sprečava starenje i bolesti mozga.

Studija Sveučilišta Berkeley, nedavno objavljena u časopisu Archives, otkrila je da čitanje knjiga na dnevnoj bazi od mlade dobi može spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti sprečavajući formiranje amiloidnih plakova pronađenih u mozgu oboljelih osoba. Znanstvenici su skenirali mozgove zdravih odraslih osoba u dobi od 60 i više godina bez znakova demencije i utvrdili da su oni koji su na dnevnoj bazi bili uključeni u aktivnosti koje potiču mozak, poput čitanja, igranja šaha i pisanja pisama, imali vrlo niske razine amiloidnih plakova. Iako je studija bila mala i nije uključivala društveno-ekonomske parametre, ona je siguran znak da je čitanje dobro za mozak, kao i za duh.