KORISNI SAVJETI

Zaštitite i ojačajte imunitet najmlađih

04.09.2013 u 12:36

Bionic
Reading

Upala grla, infekcija uha ili želučana viroza... za mnoge ovako počinje školska sezona. Roditelji male djece predobro poznaju ovaj scenarij, no slične tegobe napadaju i učitelje, roditelje ili bilo koga tko pohađa školu

Prije nego se virusi i bakterije krenu širiti, pripremite sebe i svoju djecu. Evo nekoliko savjeta za zaštitu imuniteta najmlađih koji se, naravno, mogu primijeniti na cijelu obitelj!

Ponovite osnovna pravila higijene

Djeca su ponekad u tolikoj žurbi da zaborave, primjerice, oprati ruke. Podsjetite ih na važnost pranja ruku prije jela i svaki put nakon korištenja toaleta, ali nemojte pretjerivati jer ta mjera može imati i negativan učinak na imunitet.

Smanjite unos prerađenih ugljikohidrata i šećera

Kada se radi o jačanju prirodnog imuniteta, izbjegavanje negativnoga je jednako važno kao i dodavanje pozitivnoga. Prerađeni ugljikohidrati i šećeri hrane loše bakterije u crijevima i doprinose upalama. Stoga smanjite unos tjestenine, kruha, kolača i sokova.



Krećite se i vježbajte - više

Potaknite djecu na sudjelovanje u timskim sportovima. Ako vaš mališan ipak nije za takvu vrstu aktivnosti, odvojite svaki dan određeno vrijeme i provedite ga u aktivnoj igri s djetetom.

Više o ovoj temi možete pronaći na ordinacija.hr.