VRUĆI HITOVI

Ovi će modni dodaci i najjednostavniji stajling podići na novu razinu

04.01.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Male stvari uistinu čine razliku, a u modnom svijetu ova izreka prvenstveno se odnosi na dodatke koji su u stanju i najjednostavniji stajling podići na novu razinu. Modna platforma Stylight otkrila je koji su dodaci najviše obilježili proteklu godinu, ali i koji će biti u trendu u narednim mjesecima

Kako bi ponudila detaljan uvid u glavne trendove koji su obilježili godinu iza nas i trendove u nastajanju, modna platforma Stylight analizirala je kupovne navike 160 milijuna godišnjih korisnika na svojih 16 globalnih platformi. Evo što online modna pretraživanja i klikovi na pojedine kategorije, proizvode i brendove otkrivaju kada je riječ o modnim dodacima.

Hobo torbe

Čini se kako je trendu malih i naizgled nepraktičnih torbica odzvonilo na modnoj sceni, budući da je potražnja za takvim modelima na Stylightu posljednji put dosegla vrhunac u siječnju 2022.

Na njihovo mjesto na listi trendova u ovoj godini, po svemu sudeći, zasjest će praktičniji hobo modeli. Vjerojatno najpoznatiji (i najfotografiraniji na tjednu mode) modeli su hobo torba brenda Saint Laurent i Pradina Nylon torba, koje su ove godine bile vrlo tražene. U odnosu na posljednja dva mjeseca potražnja za hobo torbama na Stylightu porasla je za 29 posto.

Beretka

Bukcket kapa kao vrsta pokrivala za glavu imala je svoj modni trenutak u godini na zalasku. Vidjeli smo ih u gotovo svim bojama i materijalima. I dok će sljedeće godine vjerojatno i dalje sloviti za trendovski dodatak, jasno je da su prošlog srpnja doživjeli vrhunac popularnosti. S druge strane, Stylight je zabilježio velik porast zanimanja za beretkama kao simbolom francuskog stila odijevanja, predviđajući da će nastaviti biti u trendu i u novoj kalendarskoj godini. U posljednja dva mjeseca zabilježili su smo porast od 392 posto u interesu pretraživanja za beretkama, vrlo vjerojatno zbog popularnosti Netflixove serije ‘Emily u Parizu’ čija je treća sezona stigla 21. prosinca na streaming servis.

Sunčane naočale Y2K estetike 

Voljene i omražene na modnoj sceni, ne možemo poreći da su sportski modeli sunčanih naočala bili I više nego popularan dodatak u ljetnoj sezoni. Podijeljena mišljenja vjerojatno su bila uzrok vrhunca interesa ovih modela na Stylightu koji je zabilježen u kolovozu 2022. U narednim mjesecima u popularnosti bi ih mogli zamijeniti predimenzionirani modeli po uzoru na verzije s početka milenija.  

Gotovo 20 godina kasnije, sve ih češće viđamo na licima it djevojaka poput Belle Hadid i na ulicama svjetskih tijekom tjedna mode. Unatoč zimskoj sezoni, Stylight je zabilježio porast od 63% u pretraživanjima Y2K naočala u posljednja dva mjeseca.

Odvažan nakit

U godini na zalasku trendovski nakit bio je nježan i profinjen, s naglaskom na slojevitosti. No čini se da ovaj trend nestaje s vrhuncem pretraživanja na samom početku 2022. Budući da trendovi često idu u ekstreme, čini se da će oni po pitanju nakita u 2023. biti sasvim drugačiji. Od impresivnih narukvica s manžetama do velikih ogrlica od lanaca, XXL nakit slovi za vrući trend u nastajanju. Predviđamo da će ključne riječi za nakit u 2023. biti ‘chunky’ i ‘bling bling’ jer je interes za pretraživanje ovog stila nakita porastao za 16 posto u posljednja dva mjeseca.