vlastiti uzgoj

Vrt na balkonu: Ovo je povrće koje ćete lako uzgojiti u udobnosti doma

09.04.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Sadnja povrća na balkonu nikad nije bila popularnija jer pruža osjećaj povezanosti s prirodom te neprocjenjiv užitak stavljanja na stol hrane uzgojene vlastitim rukama

Uslijed užurbanog načina života i nedostatka povezanosti s prirodom, sve je više onih koje bi dio slobodnog vremena voljeli provesti u opuštajućoj aktivnosti poput sadnje vrta.

Nažalost, u gradu su rijetki oni s takvom opcijom, no kao rješenje za taj problem nastao je koncept urbanog vrtlarstva s nizom ideja za sadnju raznog povrća - na balkonu.

Uzgajanje povrća u teglama omogućit će vam pogled na zelenilo svaki put kada pogledate kroz prozor. Uz to će, naravno, pružiti neopisiv užitak stavljanja na stol hrane koju ste uzgojili vlastitim rukama.

Dobra vijest je da gotovo svako povrće, koje se tradicionalno uzgaja u vrtu, može biti uspješno uzgojeno i na balkonu ako je posađeno u dovoljno veliku teglu te ima odgovarajuće uvjete.

Rajčice

Rajčice su povrće koje se najlakše uzgaja na balkonu te je najpopularniji izbor. Uvjet za njihov rast je postavljanje na lokaciju koja ima barem pet do šest sati svjetlosti dnevno.

Birajte patuljaste sorte jer garantirano neće trebati više prostora nego što im možete pružiti. Ovisno o sorti, potrebno im je 24 do 60 dana da bi plod sazrio.

Urbani vrt na balkonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/tportal.hr

Grahorice i mahunarke

Grahorice i mahunarke vrste su koje će dobro uspijevati na balkonu ako im pružite dovoljno svjetlosti, teglu koja je duboka barem 30 centimetara te rešetku koja će podržati njihov rast u visinu.

Plod će biti spreman za berbu i pripremu ukusnog obroka za svega nekoliko tjedana. Kao najbolje sorte graha za uzgoj na balkonu pokazale su se bush blue lake i contender, a prilikom sadnje mahunarki birajte sortu cherokee trail of tears.

Papričice

Ako posjedujete manji balkon i nemate dovoljno prostora za teglu većih dimenzija, sadnja aromatičnih papričica mogla bi biti pravi izbor za vas. Potrebna je tegla srednjih dimenzija duboka barem 30 centimetara te izloženost izravnom suncu.

Kada se na biljci pojavi prvi cvijet, vrijeme je za ubacivanje gnojiva u zemlju da biste potaknuli što kvalitetniji rast ploda. Najzahvalnije sorte su jalapeno, yellow spice jalapeno, shishito, poblano, bolivijska duga, numex twilight, sushimi i vražji jezik.

Mrkva

Kako biste bili sigurni da će mrkva dobro rasti na balkonu, birajte sorte koje su nešto kraće od onih kakve ste inače navikli kupovati jer im treba znatno manje prostora.

U svakom slučaju, osigurajte im duboku teglu i pobrinite se da ne pretjerate s tekućinom kako se ne bi razvila plijesan. Birajte sorte kao što su romeo, tonda di parigi i little finger.

Cikla

Jedna od najzahvalnijih vrsti povrća koje možete uzgojiti na balkonu definitivno je cikla. Ne treba joj velika tegla i raste iznimno brzo. Sve što vam je potrebno je posuda duboka 20 do 25 centimetara te redovito zalijevanje i dodavanje gnojiva.

Preporuka je sadnja sorti bull’s blood, detroit dark red i early wonder.

Grašak

Skoro sve sorte graška uspijevaju na balkonu, no ako raspolažete ograničenim prostorom, svakako birajte one patuljaste i grmolike.

Grašak najbolje raste na vlažnom tlu i u hladnijem vremenu te u posudi dubine 15 do 30 centimetara. Ako tegla ima promjer od barem 30 centimetara, možete posaditi četiri do šest stapki graška. Najbolji odabir su sorte poput peas-in-a-pot, tom thumb, snowbird i little snappea crunch.

Patlidžan

Patlidžan je nešto veće povrće koje zahtijeva teglu kapaciteta barem 20 litara za nesmetan rast. Također, potrebno mu je šest do osam sati direktne svjetlosti i redovito dodavanje gnojiva.

Kada počne rasti, potrebno je dodati štapove da plod ima odgovarajuću podršku za rast u visinu. Najzahvalnije sorte su fairy tale, bambino, crescent moon, hansel i gretel.

Rotkvice

Rotkvice karakterizira brz rast, savršen za nestrpljive vrtlare željne uživanja u plodovima svog rada.

Ovisno o veličini sorte, birajte veličinu tegle te pripazite da sjemenke ne posadite preblizu jednu drugoj da se ne bi zagušile. Plod ćete moći brati između 24 i 60 dana od sadnje, ovisno o sorti.