DOBRO JE ZNATI

Planirate urediti balkon? Ovih pet grešaka su najčešće, a evo kako ih možete izbjeći

18.04.2021 u 08:05

Bionic
Reading

Loš izbor namještaja? Zaboravili ste strateške elemente da biste na najbolji način iskoristili mogućnosti koje vam pruža balkon? Saznajte koje pogreške treba izbjegavati prilikom njegova uređenja

Porastom temperatura balkon brojnima postaje omiljena prostorija u domu. U urbanim sredinama najčešći su uski i dugački balkoni, a uživanje na otvorenom u toplim mjesecima, pogotovo u gradu, neprocjenjivo je, stoga je uvijek isplativo posvetiti veću pozornost njegovu izgledu, no u procesu stvaranja savršene male oaze u domu postoji nekoliko grešaka u koracima, a koje možete izbjeći na vrijeme.

Odabir neprikladnog namještaja za balkon

Namještaj ima ključnu ulogu u tome da mali balkon bude posve ugodan za uživanje. Odabirom prevelikog namještaja izgledat će manje i pretrpano. Namještaj koji odlučite postaviti trebao bi omogućiti neometano kretanje i pritom stvoriti dojam vizualno većeg balkona.

Na sreću vlasnika malih balkona, danas postoji mnoštvo pametnih solucija namještaja, poput sklopivih stolica, stolova ili klupa koje skrivaju škrinje za odlaganje različitih predmeta.

Podcjenjivanje položaja balkona

Život u gradu s malim balkonom i susjedima u neposrednoj blizini iziskuje osiguravanje privatnosti koja se postiže brojnim rješenjima.

Osim što će uljepšati prostor balkona, biljke su u stanju stvoriti malu urbanu džunglu koja će vas sakriti od znatiželjnih pogleda, a u tom slučaju birajte one sa zimzelenim lišćem. Vinova loza i slične biljke puzavice idealne za postavljanje na ogradu ili rešetku na balkonu mogu pomoći u navedenom.

Kao sušta suprotnost biljkama, danas se na tržištu nalaze brojne vrste balkonskih zaslona koji osiguravaju privatnost, no pritom birajte one koji nisu previsoki jer, osim zaštite od znatiželjnih pogleda susjeda i prolaznika, u stanju su potpuno sakriti pogled u kojemu želite uživati.

Ne uzimate u obzir orijentaciju balkona

Orijentacija balkona u prostoru utječe na biljke, ali i na raspored predmeta na njemu.

Kako urediti balkon na sjeveru? U ovom slučaju dizajneri interijera savjetuju da pri odabiru date prednost svijetlom namještaju u vedrim bojama koji će unijeti dinamiku na balkon okrenut sjeveru. Kada govorimo o biljkama, idealno rješenje su one koje vole tamu, poput bršljana ili paprati.

Kako urediti balkon s pogledom na jug? U ovom slučaju potrebno je odabrati biljke koje će uspješno tolerirati sunce, poput mediteranskih vrsta. No svakako im je potrebno osigurati dodatnu njegu u vidu češćeg zalijevanja. Balkon orijentiran jugu traži hlad koji se, osim visokim biljkama, s lakoćom stvara suncobranima i tendama.

Pri odabiru namještaja za balkon okrenut jugu birajte onaj laganiji, koji će reflektirati Sunčevu svjetlost umjesto da ju upija, a pri odabiru tegli za vaše biljke birajte one od terakote ili smole jer će puno bolje odoljeti toplini i UV zračenju od plastičnih rješenja.

Nekorištenje mogućnosti koje pružaju balkonski zidovi

Vaš balkon ne može se pohvaliti velikom kvadraturom? Zašto ne biste iskoristili brojne mogućnosti koje pružaju njegovi zidovi?

Različiti paneli i rešetke omogućit će vam postavljanje biljaka penjačica dok će vam visoke police uštedjeti prostor na podu i ponuditi izvrsnu potporu biljkama u lončanicama.

Na isti način možete iskoristiti zidove za pospremanje laganog namještaja na preklop uz pomoć kukica i sličnih predmeta kada se ne koriste na balkonu.

Ne razmišljate o osvjetljenju balkona

Odgovarajući sustav osvjetljenja omogućit će vam uživanje i u noćnim satima. Na balkonu je svaki kvadratni metar dragocjen, stoga je poželjno dati prednost rasvjeti koja se neće nalaziti na podu.

Kako biste uz pomoć rasvjete stvorili ugodnu i toplu atmosferu, dizajneri interijera savjetuju odabir nekoliko manjih svjetlosnih točaka koje bi se brojčano trebale prilagoditi veličini balkona.

Za postizanje prave boemske atmosfere na balkonu idealan odabir su girlande ili strateški smješteni lampioni. Ako se ne možete pohvaliti utičnicama na balkonu, solarne svjetiljke izvrsno su rješenje, kao i one koje se mogu puniti putem USB priključka.