PREdivni CVJETOVI

Vrijeme je sadnje ranunkula: Evo kako obogatiti svoj vrt ili balkon ovim prekrasnim mješancem ruža i božura

23.03.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Bogatim nježno pastelnim cvjetovima koji dolaze u jednoj ili dvije boje malo tko može odoljeti pa se ranunkule često uzgajaju. Ako ste i vi među onima koje je ranunkula osvojila svojim izgledom, pravo je vrijeme da krenete sa sadnjom

Ranunkule, znane i kao žabnjaci, u Europu su stigle u 16. stoljeću iz Perzije. Već sljedećeg stoljeća uzgoj ranunkule bio je na vrhuncu, a njezina popularnost bila je slična popularnosti tulipana. Uz tulipane, ranunkula je pravi proljetni cvijet, još jedan simbol proljeća koji cvate od kasne zime sve do kasnog proljeća.

Posljednjih nekoliko godina ranunkule uživaju sve veću popularnost, posebno u buketima i vjenčanim dekoracijama. Vjerojatno zbog bogate palete pastelnih tonova u kojima dolaze, ali i svoje strukture koja neodoljivo podsjeća na spoj ruže i božura. No cijena ranunkula je u odnosu na ova dva popularna cvijeta daleko pristupačnija.

Ako ste ipak ljubitelj sadnje, moramo vas razveseliti informacijom da uzgoj ovog krasnog cvijeća nije nimalo kompliciran. Zauzvrat ćete dobiti vrt obojen lepezom različitih boja jer danas ranunkula broji više od 400 tipova cvijeća što se razlikuju po visini stabljike, veličini cvjetne glave i boji.

Najčešće dolazi u bijeloj boji, slijede ružičasta, crvena, narančasta, žuta i boja lososa. Ovaj cvijet neki vrlo često miješaju s božurom, a prilično je izdržljiv.

Evo kako posaditi ranunkule

Ranunkule se u područjima kontinentalne klime sade u proljeće (krajem ožujka) kako bi dale cvjetove u svibnju i lipnju dok se u područjima toplije mediteranske klime mogu saditi u jesenskim mjesecima kako bi cvale u ožujku.

U za to predviđenim trgovinama nabavite gomolje za sadnju, a trebaju biti tvrdi i suhi. Nakon što skupe dovoljno vlage omekšat će. Savjet je da se prije sadnje gomolji namoče da bi omekšali, no budite oprezni jer tada postoji velika mogućnost da počnu truliti. U slučaju da ste se odlučili za namakanje gomolja u vodi, to ne bi smjelo biti predugo, maksimalno tri do četiri sata. Ranunkule se mogu saditi u vrtu ili u posude na balkonu.

Omekšani i vlažni gomolj postavi se u zemlju okrenut korijenom, na dubinu od tri do pet centimetara, a da bi biljka uspjela, savjetuje se sadnja u dobro propusno tlo i na osunčanom položaju.

Pri sadnji imajte na umu to da između biljaka mora biti razmak od dvadesetak centimetara te da zemlja u koju ih sadite bude vlažna.

Njega i održavanje ranunkula

Ranunkule se lako prilagođavaju uvjetima u uzgojnim posudama, razvijajući razgranato korijenje. U posudu promjera 25 centimetara stane jedna velika ili dvije manje biljke. Bilo da ste ih posadili u posude, bilo izravno u vrt, nakon sadnje treba ih obilato zaliti. Sve dok zemlja sadržava imalo vlage, ne treba ponovno zalijevati. Ako ranunkule uzgajate u posudama, prihranite ih svaka dva tjedna hranjivom za cvatuće biljke.

Želite li da ranunkula prije dobije cvijet, posude nakon sadnje držite u zatvorenom na prozoru okrenutom zapadu ili jugu. U ovom trenutku najbolje će im odgovarati temperatura od 13 stupnjeva.

Ranunkule se tretiraju kao jednogodišnja vrsta, ali ako spadate u skupinu ambicioznijih vrtlara, možete sačuvati gomoljasti korijen za sadnju iduće godine. U tom slučaju pustite da se biljka osuši nakon cvatnje , a tada iskopajte gomolje, uklonite uvenuli nadzemni dio i spremite ga na suho i svježe mjesto (10 – 13° C) do sadnje idućeg proljeća.