USUSRET PROLJEĆU

Vrijeme je za uživanje na zraku: Mirjana Mikulec savjetuje kako dati novo ruho balkonu i terasi

18.03.2023 u 10:43

Bionic
Reading

Proljeće samo što nije tu, pa ako se još niste odvažili na akciju uređenja terase i balkona, dizajnerica Mirjana Mikulec otkriva kako to uspješno izvesti

'InDizajn' vraća se na male ekrane u novoj, 23. sezoni, koja kreće u nedjelju 19. ožujka na RTL-u, a autorica emisije Mirjana Mikulec dala nam je nekoliko dobrih savjeta za uređenje važnih kutaka za opuštanje u svakom domu - balkona i terasa.

'Nakon zime, u kojoj većinu slobodnog vremena provedemo u zatvorenom prostoru, priželjkujemo što prije urediti svoje vrtove, balkone i terase kako bismo uživali na otvorenom i na svježem zraku, a ipak u svom domu. Uređivanje eksterijera u proljeće postaje prioritet ne samo onima koji žive u kućama ili unutrašnjosti. Život u stanovima i stambenim blokovima stvara potrebu u čovjeku da si osigura komadić prostora koji će ga približiti prirodi i opustiti usred gradskog asfalta. Stoga nerijetko svoj balkon ili terasu nazivamo rajem te se trudimo oko njegovog izgleda', kaže Mikulec.

Poseban je izazov, kao i uvijek, urediti eksterijer male površine, dodaje dizajnerica te otkriva nekoliko najvažnijih trendova kad se radi o uređenju balkona i terasa.

  • +6
Terase i balkoni Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivan Črepić

Tamne boje

Obično namještaj u eksterijeru vežemo uz prirodno drvo ili pak plastiku u nekoj uočljivoj bolji, no u posljednje dvije, tri sezone u otvorenom prostoru vladaju tamne boje.

'Mnogi će stolovi i stolci u antracit sivoj ili crnoj podsjetiti na skandinavski dizajn, otkuda i dolazi ovaj trend. Djelomično je to i utjecaj industrijskog stila, vrlo popularnog u interijerima. Iako se to možda mnogima čini još uvijek neprihvatljivim, moderni balkoni i terase doista vole sivu i crnu, a materijal je po željama vlasnika ili s obzirom na poziciju eksterijera. Tamne nijanse donose dubinu i profinjenost, a u kombinaciji sa svijetlim zemljanim nijansama eksterijer dobiva toplinu', objašnjava dizajnerica.

Razmislite i o bilo kojim drugim bojama, pastelnima ili nekim intenzivnijima, dodaje, jer sve dobro izgledaju u spoju s crnom i sivom.

'Korištenjem prirodnih materijala i u kombinaciji s prirodnim drvetom te lampicama i fenjerima spriječit ćete da prostor izgleda mračno ili hladno. Usput ćete dobiti atraktivne detalje koji će podići izgled balkona ili terase. Pored namještaja, u trendu je bojenje te oblaganje zidova u drvene panele ili letvice u tamnim neutralnim nijansama. Tada će do izražaja snažnije doći sve ono što ćete staviti na taj zid - vertikalni vrt, police, ogledala...', savjetuje Mikulec.

Boho stil

Stil koji je, pored industrijskog i klasike, veliki hit u interijerima svakako je boho.

'Veliku popularnost uživa u eksterijerima jer donosi veliku dozu opuštenosti i prirodnosti. Boho preferira organske oblike i prirodne materijale - drvo, ratan, trstiku, lan, pamuk, jutu te zemljane tonove - i inzistira na nesavršenosti i spontanosti, kao i oblim linijama. Možete ga kombinirati sa svim stilovima, a izvrsno će oplemeniti trendi tamne elemente - stolice, stolove, klupe… Dodavanjem stakla, metala ili zlatnih premaza na vazama, zdjelama ili fenjerima dobit ćete dozu elegancije', kaže dizajnerica.

Boho se, dodaje, voli poigravati različitim teksturama pa svakako razmislite o spajanju mekih materijala s onim čvrstima, pletenih s glatkima ili nježnih s grubim površinama.

'Tako ćete dobiti na slojevitosti i kompleksnosti koja ipak ni u jednom trenutku neće biti napadna ili pak pretjerana', kaže Mikulec.

Mini tepisi, ljuljačke i obavezno zelenilo

Dva manja uporabna detalja za moderne balkone i terase su mini tepisi i ljuljačke, a predstavljaju dašak loungea na otvorenom.

'Ljuljačke se dolaskom hladnog vremena mogu preseliti u interijer, tako da ćete ih koristiti cijele godine. Tepisi, bez obzira na materijal od kojega su napravljeni, oplemenjuju prostor i stvaraju topliji ugođaj, što je naročito dobro u prijelaznim periodima iz zime u proljeće te iz ljeta u jesen. To omogućava da na svom balkonu boravite znatno duže, i kada temperature više nisu tako ugodne. U ponudi su vanjski tepisi koji odolijevaju vlazi', savjetuje Mikulec.

I na koncu, od detalja nipošto ne zaboravite zelenilo. Dobit ćete najbolju povezanost s prirodom, svježinu i predivne mirise. Bilje nas često zaklanja od znatiželjnih pogleda i osigurava željenu privatnost, dodala je dizajnerica.

Kako urediti male balkone

Baš poput kupaonica i kuhinja, prostorija u interijeru kojima nedostaje barem kvadrat, dva više, tako i balkoni uglavnom pate od skučenosti.

'To nipošto ne znači da ćete odustati od uređenja svoga malog raja na otvorenom. Potrebno je samo birati prave komade namještaja i praktična, multifunkcionalna rješenja. Razmislite o sklopivim stolovima i stolicama te o modelima stolova koji se pričvrste na zid ili balkonsku ogradu, pa se po potrebi 'puste' niz vertikalnu površinu. Sklopive stolice, kada ih ne koristite, uvijek možete nasloniti ili pričvrstiti na zid. Mnogi pribjegavaju tom rješenju 'vješanja' o zid - dovoljno je naći samo dobre kukice za to', savjetuje dizajnerica.

Pored sklopivog stola, idealno rješenje su, dodaje, mali stol okruglog oblika te taburei koji se mogu lako pomaknuti kada ih ne trebate ili skloniti ispod stola.

'Taburei su izvrsne sjedalice, ali i mogu poslužiti kao klub stolići. No to im nije jedina namjena. Birajte taburee koji imaju skladište ispod sjedišta, kao i klupe. Na klupe može sjesti više osoba nego da ste poredali stolice oko stola, a spremište ispod sjedišta skriva prostor za pohranu jastuka, pribora za vrtlarenje…', kaže Mikulec.

Iako ponekad nemaju mjesta za osnovne elemente, mali balkoni su nepotpuni bez zelenila.

'Bitno je ne stavljati tegle na pod i tako oduzimati dragocjeni prostor. Začine, cvijeće i ostalo sadite u tegle koje će biti ovješene s druge, vanjske strane balkonske ograde ili na zid. Vertikalni vrt koji ćete pričvrstiti na zidove zauzet će vrlo malo prostora, a polučit će velike rezultate', naglasila je za kraj dizajnerica.