STARI SAVEZNIK

Ova zapostavljena biljka je riznica zdravlja: Suzbija opasne upale, a pomaže probavi i regulaciji kilograma

05.10.2025 u 21:18

Bionic
Reading

Komorač je često zapostavljena namirnica, prepuna antioksidansa i vlakana, a uz to sadrži vitamine A, C i B skupine te minerale poput kalija i kalcija koji podupiru kosti, srce, živce i mišiće

U Hrvatskoj je rasprostranjen na svim otocima te duž čitave obale, a mjestimično i u unutrašnjosti, ponajprije u dalmatinskom zaleđu. Aromatičan i svjež, komorač je često zanemarena biljka koju rijetko koristimo u svakodnevnoj prehrani. No, jeste li znali da je i dobar za zdravlje?

Bogat vlaknima, ovaj cvatući dragulj krcat je antioksidansima koji suzbijaju opasne upale, povezane s nastankom raka i srčanih bolesti. Sadrži vitamin A važan za vid, vitamin C koji jača imunitet te više vitamina B skupine koji štite zdravlje mozga. Komorač također sadrži brojne esencijalne minerale, ponajviše kalcij i kalij. Oba doprinose čvrstoći kostiju, dok kalij dodatno regulira srčani ritam i živčani sustav, štiti funkciju bubrega i pomaže kontrakciju mišića.

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Samo jedna šalica sirovog komorača sadrži oko 360 miligrama kalija, odnosno oko sedam posto preporučenog dnevnog unosa. S više od dva grama vlakana, uvrštavanje komorača u prehranu može pomoći probavi i regulaciji tjelesne mase.

Vlakna mogu pomoći u regulaciji tjelesne mase tako što ranije i dulje potiču osjećaj sitosti, pa jedemo manje i rjeđe. Regulacija šećera u krvi također pomaže u smanjenju apetita.

Komorač su i stari Egipćani koristili i kao hranu i kao lijek, a u kuhinji je iznimno svestran.

Najviše nutritivnih koristi daje kad se jede svjež: narezani gomolj u salatama i zdjelama, listići kao začin, a od sjemenki se rade čajevi, aromatiziraju slastice i pića te začinjava meso.

Sjemenke komorača i mljeveni komorač kao začin mogu donijeti slične koristi. Čaj od zdrobljenih sjemenki može pružiti i antibakterijska svojstva, a odličan je za probavu. Eterično ulje u komoraču ima protugljivična i antibakterijska svojstva.