Pristaju svakom stilu

Vratili su se u modu: Namještaj i dekoracije od ovih materijala s razlogom obožavaju ljubitelji interijera

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 09.04.2021 06:41
  • Objavljeno 09.04.2021 u 06:41
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: mediadrumworld.com / @all_things / Media Drum World / Profimedia

U aktualnim kolekcijama vodećih dizajnerskih brendova, prirodni materijali poput pletenih dodataka od rafije imaju ključnu ulogu, no ukus za materijale poput ovoga ne započinje niti prestaje u modnom svijetu. Unutar dizajna interijera ima puno dužu povijest

'U 18. i 19. stoljeću materijal ratana bio je posebno omiljen u tropskim krajevima, jer se savršeno prilagođavao vrućini, a kasnije su ga brojni modernisti zavoljeli kao ugodnu i čistu alternativu presvlakama kakve znamo', riječi su Lulu Lytle, suosnivačice britanske tvrtke za interijere Soane Britain i autorice knjige 'Rattan: World of Elegance and Charm'.

Spomenuta knjiga je poput ljubavnog pisma materijalu ratana koji se uzima i istoimene biljke nalik vinovoj lozi, porijeklom iz tropskih regija Australije, Azije i Afrike. S dugom poviješću, ratan je danas utkan u najdivnije izdržljive i dizajnerski naklonjene komade za dom.

Govoreći o svestranosti biljke ratan, Lytle nadodaje: 'Ovisno o tome kako se s njom postupa, udobno se smješta u sjajne interijere iz 17. i 18. stoljeća, kao i u domove na plaži ili one koji odlikuje suvremeni, urbani dizajn'.

Ratan i slični prirodni materijali ima univerzalnu privlačnost i dijelom su nekih od najznačajnijih dizajnerskih primjeraka namještaja, poput drvenih stolica Michaela Toneta, naslonjača s potpisom Pierra Jeannereta ili Venus stolice brenda Soane Britain.

Unatoč svojoj bogatoj povijesti, ratan i slični materijali na neki način upravljaju trajno modernim izgledom interijera. Navedeno je osobito istinito u pogledu različitih predmeta za uređenje doma i komada namještaja poput modernih sjedišta po uzoru na modele sa sredine stoljeća ili okvira kreveta od ratana inspiriranih ludim 70-ima.

To je materijal koji odgovara gotovo svakoj estetici, dizajnu i stilu interijera – od tradicionalnog do modernog i suvremenog.

Svojstva ratana omogućuju mu da se savija i na taj način omogućuje stvaranje skulpturalnog namještaja, dok pletene rafije i jute unose zemljanu teksturu u svakodnevne kućne predmete poput prostirki i visećih svjetiljki.

Neutralnog izgleda, navedeni i slični komadi nadopunit će postojeće boje ili uzorke u vašem domu, a istovremeno mu darovati potrebnu teksturu i dimenziju.

'Vizualna lakoća i mekoća materijala ratana daje romantičnu notu kakvu posjeduje malo koji drugi materijal', riječi su Lulu Lytle koja rasvjetna tijela od prirodnih, tkanih materijala vidi kao najljepšu soluciju uvođenja materijala ratana i sličnih u životni prostor.

Uzorci stvoreni sjenama i kontrast između svjetla i tame koju stvara sjenilo od ratana, slame ili rafije pomaže stvoriti ugodnu atmosferu koju se brojni trude postići u vlastitom domu.