ponovo su in

[VIDEO] Tonici nisu što su nekad bili, a evo čemu danas služe i kako se koriste

02.03.2020 u 20:06

Bionic
Reading

Tinejdžeri u devedesetim godinama protiv masne kože pune akni borili su se tonicima, koji su osim masnoće kožu lišavale i potrebne vlage. Zbog toga su dospjeli na loš glas, a mnogi ih i danas izbjegavaju iako su današnji toneri nešto sasvim drugo

Svrha tih tonera bilo je adstrigentno djelovanje, odnosno skupljanje pora u svrhu kontrole masnoće kože, no to je djelovanje bilo preagresivno i isušivalo je previše kožu pa nisu baš doprinosili blistavoj i zdravoj koži. Dermatolozi zbog toga nisu vidjeli opravdanje za njihovu upotrebu.

Problem tadašnjih tonera bio je visoka koncentracija alkohola koji je pomagao u uklanjanju masnoće s kože, no današnji tonici potpuno su drugačiji i osmišljeni su upravo kako bi koža bila zdravija i blistavija.

Najnovije generacije tonika imaju širi spektar djelovanja od samo adstrigentnih svojstava, a mnogi od njih su bez alkohola. Na tržištu danas postoje tonici namijenjeni gotovo svim problemima kože i nisu više ograničeni samo na liječenje akni i masne kože.

Današnji tonici izgledaju i djeluju poput vode, ali mogu sadržavati kiseline, glicerin, antioksidante i protuupalna sredstva, a koriste se nakon čišćenja kože i pilinga.

Većina molekula bolje prodire u vlažnu kožu, pa primjena aktivnih sastojaka odmah nakon čišćenja daje bolje rezultate.

'Tonik je kao temeljni premaz koji vlaži lice', objašnjava za časopis Allure kozmetičarka Charlotte Cho.

Nakon tonika na lice možete nanijeti ostale proizvode za lice, poput seruma, kreme za zaštitu od sunca ili kreme za područje oko očiju.