SAVJETI ZLATA VRIJEDNI

[VIDEO] Štedite novac i vrijeme: Profesionalni kuhari otkrivaju kako pametno kupovati namirnice

20.08.2020 u 16:00

Bionic
Reading

Časopis Business Insider razgovarao je s tri profesionalna kuhara i pitao ih što bi savjetovali kad je u pitanju nabavka namirnica u trgovinama

Prema profesionalnim kuharima, postoji niz stvari koje bismo trebali činiti kad idemo u kupovinu. Osnovna stvar je lista namirnica koje trebamo.

Chef Barry Tonkinson kaže kako je najgora moguća ideja doći u trgovinu bez popisa jer se takva mjesta oslanjaju na spontano trošenje novca. To je također razlog i zašto nije dobra ideja ići u kupovinu na prazan želudac.

Chef Sebastien Rondier kaže da je u slučaju gladi najbolje kupiti ono što želite, kad već morate.

Ne samo da je korisno imati popis proizvoda koje želite, već je gotovo podjednako važno da u njemu postoji neki smisao. Ako vam je trgovina u koju idete dobro poznata, nije loše popis napraviti prema tome kako se namjeravate kretati, kaže chef Ken Immer. U svakom slučaju je korisno napraviti popis u kojem će većina sličnih proizvoda biti na istom mjestu, umjesto da šećete s jedne strane trgovine na drugu i natrag više puta.

Ken Immer također savjetuje da bacite pogled na proizvode koji su na akciji. U slučaju trajnih ili konzerviranih proizvoda, može se dogoditi da ugrabite nešto po vrlo povoljnoj cijeni. No, valja se držati namirnica koje inače koristite, umjesto da kupite nešto samo zato jer je na sniženju.

Problem spontane kupovine nije samo u tome što biste kući mogli donijeti nešto što vam uopće ne treba, već se može dogoditi i da postoji razlog zašto neki proizvod ima nižu cijenu, poput kvalitete ili isteka roka trajanja. Još jedan savjet je da provjerite svaki proizvod koji uzimate kako biste izbjegli oštećenu robu.

Chef Barry Tonkinson također savjetuje da idete u trgovinu češće nego samo jednom u dva tjedna jer vam na taj način neće promaknuti svježe namirnice, pogotovo kad se radi o trgovinama koje su vam blizu kuće. Dodatni savjet je da ne kupujete previše svježih namirnica već samo ono što ćete sigurno potrošiti prije nego se pokvari.

Među mnogim Tonkinsonovim savjetima je i da ne izbjegavate generičke brandove. Nema ništa loše u tome da kupujete proizvode za koje već znate da su vam najdraži, no također nema ni razloga zašto ne biste malo uštedjeli na riži, mlijeku, ulju i sličnim stvarima.

Na kraju, na blagajni se isplati slagati namirnice onako kako ih namjeravate stavljati u vrećice i kasnije spremati u kuhinji.