NAJFINIJA PILETINA

Tražit ćete još: Ovo je trik za pripremu najhrskavijih zabataka ikad

20.08.2020 u 11:44

Bionic
Reading

Pileći zabaci za mnoge su jedan od najukusnijih dijelova pileta, no kako bi bili ukusni potrebno je voditi računa o nekoliko stvari

Pečenje pilećih zabataka čini se kao najjednostavnija stvar na svijetu međutim treba je znati pripremiti.

Evo što trebate napraviti kako biste dobili najukusnije pileće zabatke ikad:

Ostavite kost i kožu

Mnogi imaju naviku osloboditi zabatke od kože i kosti. Treba znati kako ovi dijelovi imaju svoju ulogu jer ukoliko zadržite kožu i kosti na zabacima, sačuvat ćete meso od isušivanja. Tako ćete na kraju i postići onu ukusnu hrskavu koru koja daje poseban okus. Iako to znači da će se obrok dulje peći, vjerujte, rezultat je doista vrijedan toga.

Uključite pećnicu prije nego stavite zabatke

Neka se pećnica dobro zagrije prije nego ubacite komade piletine u tavi ili protvanu, odnosno limu za pečenje.

Ne škrtarite sa začinima

Bitno je sa svim strana utrljati sol i papar. Kako bi ste ravnomjerno začinili zabatke možete izmiješati 1 žlicu soli i 1 žlicu svježe mljevenog crnog papra (ovo je mjera za oko 4 zabatka).

Veličina posude za pečenje

Pileće zabatke ne smijete prenatrpati u tavi ili protvanu kako bi se optimalno ispekli sa svih strana. Osim toga, ako nema dovoljno mjesta piletina će se samo upariti umjesto da se dobro ispeče, a koža će biti neukusna i 'gumena'.

Kako pripremiti zabatke

Protvan ili tavu premažite s oko 2 žlice maslinovog ulja, a zatim zabatke stavite na štednjak kako bi se polako pekli. Okrenite ih na stranu gdje je koža kako bi se postigla hrskavost. Ispecite ih tek da malo porumene i koža postane zlatno smeđe boje. Okrenite ih na drugu stranu i pecite oko 6 minuta. Zabatke zatim prebacujete u zagrijanu pećnicu - gdje ih trebate peći na oko 230 stupnjeva uz stalno nadziranje. Poslužite ih uz pire od krumpira i umak po želji.