RAVNOTEŽA U SVEMU

[VIDEO] Kako kod djece stvoriti zdrave prehrambene navike

10.11.2020 u 17:25

Bionic
Reading

Stručnjaci koji su objavili članak u časopisu Journal of the American Heart Association smatraju da djeca koja su od rane dobi uključena u izbor onoga što jedu kasnije u životu češće imaju zdrave prehrambene navike

Roditelji koji svojoj djeci omogućavaju izbor u njihovoj prehrani i obrazuju ih o zdravoj hrani pomažu svojim potomcima imati zdravu prehranu u budućnosti. Stručnjaci koji su objavili članak u časopisu Journal of the American Heart Association kažu da 'diktatorski' pristup dječjoj prehrani kasnije može imati negativne posljedice.

Djeca čiji roditelji imaju stroga pravila vezana uz njihovu prehranu često jedu kad nisu gladna, i to uglavnom nešto što nije zdravo. Takvo ponašanje sa sobom nosi veći rizik pretilosti i prehrambenih poremećaja.

Stručnjaci naglašavaju kako ni pretjerano popustljive, ni prestroge odgojne metode nisu dobre za djecu, već valja naći ravnotežu u kombinaciji s obrazovanjem o zdravoj prehrani. Njihovo je mišljenje da bi roditelji trebali stvarati pozitivno okruženje kad je u pitanju zdrava prehrana umjesto smišljanja krutih pravila o tome što će djeca jesti.

Djeca svoje prehrambene navike stvaraju pod utjecajem raznih osoba, pa je idealno kad se cijela obitelj hrani zdravo. Stav roditelja prema hrani utječe na dječje navike vezane uz hranu.

Ako roditelji tjeraju djecu jesti ili im ograničavaju prehranu, kasnije bi mogla imati problema poslušati dobre savjete o prehrani. Kad djeci dozvolite da sudjeluju u odlukama o tome što će jesti potiče i razvija odgovornost u vezi prehrane.

Zdrava prehrana ključ je smanjenog rizika srčanih bolesti i dijabetesa. Stvaranje zdravih prehrambenih navika u ranoj dobi povećava šansu zdravog odnosa prema hrani u kasnijem životu.

 Zdrave prehrambene navike sastoje se od redovitih obroka koji se sastoje od zdrave hrane koju djeca vole jesti.

Naravno, nije lako djeci prepustiti izbor što će jesti jer su često izbirljiva i nisu sklona novim jelima. To je potpuno normalno ponašanje za djecu između jedne i pet godina starosti.

Roditelji bi se trebali usredotočiti na stvaranje zdravih prehrambenih navika kod djece i ne obraćati pažnju na njihove povremene loše odluke.