BESPLATNO JE

Vege radionica kuhanja na otvorenom

10.09.2010 u 10:15

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava u petak 10. rujna održat će se besplatna vege radionica kuhanja, stoga će svi zainteresirani moći naučiti male tajne velikih majstora bezmesne kuhinje

Uz cjelodnevni informativni štand, u 11 sati počinje besplatna radionica kuhanja za sve zainteresirane građane koji će moći vidjeti pripremu veganskih slanih i slatkih jela, pitati sve što ih zanima vezano za pripremu namirnica i za vegetarijansku, odnosno vegansku prehranu općenito.

Građanima će se dijeliti recepti i pozivi na treći festival održivog življenja koji će se održati 17. rujna  na Trgu bana Jelačića te ponuditi raznolik cjelodnevni program i brojne izlagače vezane uz ekologiju, zdravlje i etički način života.

Ove godine ZeGeVege festival dio je nove kampanje Zeleni ponedjeljak kojom se Zagreb pridružio rastućem broju gradova koji potiču svoje građane na promjenu u prehrani. Cilj kampanje je pomoći ljudima da poboljšaju svoje zdravlje te zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla barem jedan dan u tjednu.

Vrijednost veg(etarij)anske prehrane za zdravlje ističu i hrvatski nutricionisti i stručnjaci za pravilnu prehranu, pa tako dr. sc. Zvonimir Šatalić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu kaže: 'Vegetarijanska prehrana više nije stigmatizirana i u znanstvenoj je zajednici sve jača percepcija vegetarijanske prehrane kao važnog elementa u prevenciji kroničnih bolesti, što u odnosu na prijašnja razmišljanja predstavlja zaokret paradigme. Pravilno isplanirana, vegetarijanska prehrana ima neutralan, odnosno povoljan učinak na zdravlje, što se može pripisati upravo karakteristikama ovakve prehrane. Pravilno isplanirana vegetarijanska prehrana, uključujući vegansku, smatra se adekvatnom za sve faze životnog ciklusa, uključujući trudnoću, laktaciju, dojenčad, djecu i adolescente te sportaše, a potrebna posvećenost prehrani je proporcionalna strogosti vegetarijanske prehrane.'