ŽENSKO ZDRAVLJE

Što trebamo znati o valunzima i kako se nositi s tim neugodnim simptomom

03.04.2023 u 19:55

Bionic
Reading

Iznenadni osjećaj vrućine, tzv. valunzi, jedan je od prvih simptoma perimenopauze, perioda koji nastupa prije ulaska u menopauzu

Treba naglasiti da se perimenopauza javlja 5-10 godina prije menopauze, a nedavno je o ovoj pojavi otvoreno progovorila i glumica Drew Barrymore, 48-godišnja zvijezda 'Charliejevih anđela'.

U svojem je talk showu ugostila dobru prijateljicu Jennifer Aniston te je otkrila da i nju muči ta pojava koju prema procjenama liječnika osjeti oko 80-90 posto žena.

'Jako mi je vruće, mislim da osjećam svoje prve valunge u perimenopauzi', rekla je simpatična Drew dok je sa svojom gošćom razgovarala o njezinom novom filmu 'Murder Mystery 2', nadolazećoj romantičnoj komediji u kojoj Aniston glumi u društvu Adama Sandlera.

Ovo nije prvi put da je Drew pokrenula ovu temu o kojoj mnoge žene još uvijek nerado govore. Glumica, koja se kao djevojčica proslavila ulogom u hit filmu 'E.T.', s poznatom voditeljicom CBS-a Gayle King spomenula je bolne i obilne mjesečnice koje je imala.

'Jedan liječnik mi je također rekao da bi ovo moglo trajati, u najgorem slučaju, 10 godina. A ja sam rekla: 'Neću moći ovako izdržati 10 godina!'' rekla je tad Drew.

Što su zapravo omraženi valunzi i kako se nositi s njima?

'Većina žena će opisati osjećaj topline koji počinje u glavi i kreće se niz tijelo', rekla je dr. Nanette Santoro, profesorica porodništva i ginekologije na Sveučilištu Colorado koja istražuje simptome perimenopauze i menopauze.

Nakon toga često slijedi osjećaj hladnoće, rekla je, jer se krvne žile u tijelu šire, a zatim brzo gube toplinu. Valunzi obično traju između jedne i pet minuta i mogu se pojaviti i u perimenopauzi i u menopauzi.

'Valovi vrućine, odnosno valunzi su iznenadni osjećaj topline u gornjem dijelu tijela, a obično je najintenzivniji na licu, vratu i prsima', objašnjava američka liječnica Nisa Aslam.

Postoje unutarnji i vanjski simptomi, a pod navalom vrućine tijelo se počinje znojiti kako bi se ohladilo, baš kao što se to događa za ljetnih mjeseci, kada nam je neizdrživo vruće. Stoga je znojenje jedan od boljih načina na koje se tijelo hladi za vrijeme valunga.

'Mogu biti vrlo vrući, s crvenilom i mrljama na koži te znojenjem. Ako vam bude jako vruće i puno se znojite, nakon toga možete osjetiti hladnoću, pa čak i drhtati. Također možete osjetiti ubrzan rad srca i tjeskobu. Vrući valovi mogu trajati nekoliko sekundi ili pak možete nastaviti osjećati vrućinu 10-ak minuta. Većina žena koje ih imaju doživljavaju ih svakodnevno i to može trajati 10 godina ili više', upozorava dr. Aslam.

  • +3
Drew Barrymore Izvor: Profimedia / Autor: Startraksphoto.com / INSTAR Images / Profimedia

Mnoge žene kažu da je taj osjećaj vrlo neugodan.

'Valunzi se mogu dogoditi u bilo koje doba dana ili noći, a ako se dogode noću, mogu ozbiljno poremetiti san', kaže liječnica.

Kako se možete nositi s valovima vrućine?

Kombinacija različitih metoda može biti od velike pomoći.

'Iako ih mogu uzrokovati druga medicinska stanja, valovi vrućine obično su uzrokovani poremećajem razine hormona i menstrualnog ciklusa', objašnjava dr. Aslam. Dodaje i da puno mogu pomoći zdrava prehrana i stil života te održavanje zdrave tjelesne težine.

'Biljna prehrana s puno voća i povrća korisna je u ovom slučaju. Prehrana koja sadržava omega-3 masne kiseline također može pomoći prilikom navala vrućine', rekla je liječnica, dodajući da bi mnoge žene trebale razmisliti i o uzimanju suplemenata.

Istraživanja su, dodaje, također pokazala da magnezij pomaže u kontroli neugodnih naleta vrućine.

'Preporučila bih nadopunjavanje unosa vitamina i minerala svakodnevnim uzimanjem multivitaminskih i multimineralnih dodataka, pazeći da sadržavaju preporučenih 10 mikrograma dnevno vitamina D, kao i uzimanje zasebnog dodatka omega-3 masnih kiselina', zaključuje dr. Aslam.