hormonalna terapija

Preuranjena menopauza povećava rizik od demencije, no liječnici su na tragu rješenju

04.04.2023 u 11:30

Bionic
Reading

Novo istraživanje daje naslutiti kako ulazak žene u menopauzu prije 40. godine povećava rizik od demencije, ali kako bi rješenje moglo biti u hormonalnoj terapiji

Žene koje u ranijoj dobi uđu u menopauzu mogle bi imati povećan rizik od razvijanja demencije, tvrdi novo istraživanje provedeno u SAD-u koje je ustanovilo i da pravovremeno uzimanje hormonalne terapije ovaj rizik može smanjiti.

Zaključci ovog istraživanja u ranoj su fazi i tek ih je potrebno potvrditi na većem uzorku ispitanika, no sugeriraju kako bi hormonalna terapija mogla imati pozitivan učinak na zdravlje mozga, ali i na bolesti srca i druge poteškoće koje dolaze s početkom menopauze.

'Kada govorimo o hormonalnoj terapiji, ključ je u pravovremenom početku uzimanja', pojašnjava dr. JoAnn Manson.

Čak 10% žena prolazi kroz preuranjenu menopauzu koja počinje prije dobi od 40 godina. Ova pojava povezuje se s povećanim rizikom od Alzheimera, no ostaje nejasno da li na demenciju utječu promjene u razini estrogena.

Osim što pogodno djeluje na zdravlje mozga, hormonalna terapije smanjuje učestalost i intenzitet valunga te promjene raspoloženja.

'Ipak, hormonalna terapija može negativno utjecati na mentalne sposobnosti, no samo ako je započeta puno godina nakon što je menopauza započela', kaže dr. Gillian Coughlan koja je predvodila istraživanje koje je dokazalo da su žene sklonije demencije ako u menopauzu uđu prije 40. godine.

'Ostalo je još puno toga za istražiti kada je riječ o povezanosti demencije i hormonalne terapije jer i dalje imamo nekoliko konfliktnih rezultata poput toga da ona pozitivno utječe na zdravlje mozga, ali i da može oštete pamćenje. Za finalne zaključke morat ćemo se još malo strpiti', zaključuje dr. Coughlan.