NIJE TEŠKO

Nikako vam ne uspijeva začinsko bilje na terasi ili balkonu; evo savjeta za uspješan uzgoj

14.05.2020 u 21:14

Bionic
Reading

Mnogi ne uspijevaju uzgojiti začinsko bilje, iako smatraju da se pravilno brinu za njega te ga redovito zalijevaju. Uz nekoliko bitnih savjeta možda se to promijeni

Bez obzira na to imate li vrt ili ne, začinsko bilje možete uspješno uzgajati u loncima, sandučićima ili nekim drugim posudama na balkonu ili terasi te tako kroz cijelu godinu imati svježe aromatično začinsko bilje. Ukoliko ste već i pokušali, a nije vam uspjelo, možda ste neki od ovih koraka učinili krivo.

Važno je znati da će vam neke biljke prije uspjeti ako kupite sjeme u vrtnom centru i sami ih posadite. Višegodišnje biljke poput ružmarina, origana, majčine dušice, vlasca, lovora i mente najlakše rastu od mladih biljaka koje kupujemo u vrtnom centru, dok se za druge biljke, kao što su bosiljak i korijandar, preporučuje kupnja sjemena i kasnije presađivanje.

Osim toga treba imati na umu da začinsko bilje treba stalno rezati ili trgati jer će se tako potaknuti bujniji rast i jačanje samih biljki. Za početak je dovoljno izabrati 3 do 5 začina koje najčešće koristite prilikom kuhanja.

Peršin je jedan od najčešćih začina koji se uzgajaju kod nas. Njemu odgovara rahla, plodna zemlja te toplo i sunčano mjesto. Ne voli izravno sunce jer mu lišće počne žutjeti. U tanjuriću koji je ispod tegle uvijek treba biti malo vode, a i sami listovi peršina mogu se prskati vodom. Za uzgoj peršina dovoljna je klasična posuda za cvijeće pošto nema veliki korijen. Nakon što izrastu velike stapke s listovima, potrebno je redovito obrezivati peršin škarama za vrt.

Origano je biljka koja nema velike zahtjeve kada se radi o zalijevanju. Kod uzgoja origana treba paziti da tlo nije previše vlažno. Pogoduju mu osunčana mjesta jer ima veliku potrebu za svjetlosti i toplinom, a najbolje ga je saditi u veće tegle. Bosiljak pak voli jaku svjetlost i toplinu, a najbolje mu odgovaraju zapadni ili južni balkon ili prozor. Dakle, ako se tijekom toplijeg vremena drži na balkonu ili terasi, u kasnu jesen bosiljak treba premjestiti u zatvoreni prostor.

Bosiljak je pak najbolje uzgajati iz sjemena, no ako kupite sadnicu u vrtnom centru onda ju samo presadite u veću teglu. Potrebno ga je često zalijevati, ali ne treba pretjerivati jer on ne podnosi dobro puno vode.

Ružmarin je malo drugačiji od ostalih začina jer mu je potrebno duže vremena da proklija. Za sadnju je poželjno imati svježe sjeme i sijati ga u travnju. Ružmarin inače voli puno sunca, ali može uspjeti i u hladu. Što se tiče mlađih biljaka ružmarina, bilo bi ih poželjno da ih za vrijeme hladnijih dana maknete s balkona.

Korijandar je biljka kojoj pogoduju uvjeti umjereno tople klime. Mlade su biljke otporne na niske temperature i obično im mrazovi pri temperaturama -3 do -5 °C neće naštetiti. Treba obratiti pažnju da starije biljke ne podnose niske temperature. Prema vodi korijandar nema velike zahtjeve, a kao i većini biljnih vrsta dovoljna mu je količina vode ključna u fazama porasta stabljike i cvjetanja.

Vlasac je idealna začinska biljka za balkon pošto ga tijekom zime nije potrebno unositi unutra jer jako dobro podnosi niske temperature na kontinentu. Vlasac najbolje raste na jakom svijetlu, a najbolja pozicija za njega je balkon okrenut prema jugu. Ako ste početnik, onda je biljku najbolje kupiti u vrtnom centru te ju kasnije presaditi u bogatu organsku zemlju.

Lovorov list ne preferira mokro tlo, stoga je najbolje da ga posadite u posudu u kojoj se tlo brzo isušuje. To znači da bi posuda na svom dnu trebala imati malo veće rupice od prosječnih kako bi voda brže otjecala. Kad je riječ o svjetlosti, najviše mu odgovara balkon u smjeru istoka ili zapada. Pazite na insekte na lišću i stabljikama, a najbolje je osigurati se na vrijeme pa premazati listove neem uljem kako biste spriječili uništavanje listova.