ZBILJA POMAŽU

Uz ove savjete konačno ćete se naspavati za nesnosnih vrućina

14.07.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Vreli ljetni dani su tu, a s njima i neprospavane noći zbog nesnosnih vrućina. Ipak, donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se konačno dobro naspavate

Stručnjaci upozoravaju kako je optimalna temperatura u spavaćoj sobi oko 20 stupnjeva te je idealna da se ujutro probudite svježi i odmorni.

Ovakva temperatura spavaće sobe pomaže nam da uspješno pronađemo put do faze dubokog sna i da se probudimo spremni za novi dan. Naravno, bez klima uređaja nije moguće rashladiti spavaću sobu dok vladaju tropske vrućine, ali možete isprobati ovih nekoliko savjeta kako bi vam bilo barem podnošljivije.

Istuširajte se mlakom vodom

Čak i ako žudite za hladnim tušem kada je vruće, to je upravo pogrešan način jer ako se tuširamo hladnom vodom, tijelo se tome suprotstavlja kako bi se ponovno zagrijalo. Rezultat: još nam je toplije nego prije. Umjesto toga, umjereno topli, odnosno mlaki tuš tu može pomoći. Objašnjenje za to je vrlo jednostavno: nakon toplog tuširanja tijelo se treba ohladiti. Većina je upoznata sa suprotnim učinkom: tuširanje hladnom vodom ujutro je teško, ali osigurava da nam je nakon toga toplo što je osobito praktično zimi.

Zamračite prozore

Jeste li se ikada zapitali zašto lokalno stanovništvo u dalekim destinacijama s visokim temperaturama često nosi dugu odjeću, a ne kratke hlače, haljine ili majice kratkih rukava? Da, to ima neke veze s izlaganjem suncu jer se koža ipak ne zagrijava toliko kao da npr. pustite sunčeve zrake izravno na kožu. Isto vrijedi i za spavaću sobu. Nikada ne puštajte sunce u sobu tijekom dana, ali držite zavjese ili rolete zatvorene cijeli dan. Prozori također trebaju ostati zatvoreni tijekom dana kako topli zrak ne bi strujao u prostoriju. Umjesto toga, navečer, kada vani barem malo zahladi, otvorite sve prozore i dobro prozračite sobu.

Oprezno s laptopom

Jeste li i vi među onima koji vole ležati u krevetu s laptopom i raditi tokom dana? Nije dobra ideja! Jer naš mozak mora povezati krevet sa snom. Ovo je isključivo stvar treninga koji jako dobro funkcionira ali samo ako izbacite laptop i mobitel iz kreveta. Inače ćete satima noću ležati budni i nećete moći zaspati. Osim toga, iz laptopa izlazi vrući zrak koji dodatno zagrijava spavaću sobu. Zato je bolja ideja čitati knjigu u krevetu, a ne gledati seriju ili film na laptopu. Isto se odnosi i na TV uređaje koji zagrijavaju prostor.

Pijte dovoljno tekućine

Ovaj savjet općenito se odnosi na visoke temperature. Kada je tijelo dehidrirano, ono daje sve od sebe kako bi izbjeglo daljnju dehidraciju, a sve to jako troši energiju. Stoga se pobrinite da pokraj kreveta uvijek imate čašu vode kako biste noću bili hidrirani. No koristite samo hladnu vodu, a nikako tople napitke poput čaja ili čak kave. Ovo drugo ionako nije dobro jer nam kofein ne da spavati, ali topli napici (pa čak i začinjena hrana ) zagrijavaju tijelo iznutra i dodatno se znojimo. Jer ono što vrijedi izvana (topli tuš) ne znači isto i iznutra.

Ne vježbajte prije spavanja

Također biste trebali prestati s tjelesnom aktivnošću tri do četiri sata prije spavanja kako biste svom tijelu dali priliku da se zatvori i ohladi. Ako je jako vruće, općenito biste trebali izbjegavati sport ili raditi samo lagane vježbe kako biste zaštitili cirkulaciju. Najbolje je biti fizički aktivan vrlo rano ujutro i kasno navečer kada nije toliko vruće.

Dobro rashladite spavaću sobu

Ako nemate klimu, koja, usput rečeno, nije baš najbolja ideja za spavaću sobu kao i ventilator koji je obično preglasan, najbolja alternativa je ovlaživač zraka. Time se raspršuje fina magla koja može sniziti sobnu temperaturu za nekoliko stupnjeva. Osim toga, ovlažuje zrak, što opet pogoduje našim dišnim putevima. Pomaže i isključivanje svih električnih uređaja u prostoriji kao i iz utičnica jer se time stvara dodatna toplina. Čak i nepotrebni tekstil može pohraniti toplinu i spriječiti prodor hladnog zraka. Zato je najbolje izbjegavati deblje tepihe u spavaćoj sobi, a odjeću svakako pospremite u ormar.