DOBRO JE ZNATI

Sezona je dosadnih komaraca; evo kako možete spriječiti njihove ubode

17.06.2023 u 17:15

Bionic
Reading

Komarci su doista jedna od najvećih ljetnih gnjavaža jer ostavljaju neugodne ranice koje kasnije svrbe po cijeloj koži, a mogu i prenositi bolesti

Ali ne morate se pomiriti s time da postanete omiljena 'gozba' ovih sitnih zujavaca koji nas znaju izludjeti.

Studije su pokazale i da ako imate visoku koncentraciju steroida ili kolesterola na površini kože, mogli biste biti omiljeni 'ručak' za komarce. Prekomjerne količine mokraćne, mliječne i amonijačne kiseline također mogu potaknuti osjet mirisa komaraca. Oni mogu namirisati i ugljični dioksid, koji se emitira iz našeg daha kada izdišemo. Istraživanja pokazuju da se čini da komarce više privlače osobe s krvnom grupom O nego druge krvne grupe.

Ukoliko želite pokušati izbjeći njihove ubode, dermatologinja Melissa Piliang, dr. med., kaže da morate imati na umu nekoliko ključnih savjeta koji nisu previše komplicirani: odjećom pokrijte izložene dijelove tijela, koristite repelent za insekte i uklonite sva mjesta na kojima ovi dosadni kukci mogu razmnožavati.

Dr. Piliang objašnjava kako držati ove kukce podalje - i, u slučaju da vas ipak ugrizu, što učiniti ako sumnjate da je ugriz komarca zaražen.

Možemo li u potpunosti izbjeći ubode komaraca?

Nažalost, komarci su globalno prisutni jer postoje samo dva mjesta na svijetu za koja se zna da su potpuno bez komaraca: Antarktika i Island. Ali svugdje drugdje je iznimno teško - i gotovo je nemoguće osigurati da vas nikad neće ugristi.

'Iako nisu tako česti u SAD-u kao u drugim dijelovima svijeta, zaraženi komarci prenose bolesti koje mogu biti smrtonosne, uključujući malariju, Zika virus, virus Zapadnog Nila i još mnogo toga', napominje dr. Piliang.

Savjeti za sprječavanje uboda komaraca

Čini se kao da u svakoj obitelji postoji netko tko je baš na udaru ugriza kukaca. Neki od razloga zbog kojih ste im privlačni je potpuno izvan vaše kontrole i na to ne možemo utjecati - npr. krvna grupa i tjelesna temperatura. Ali još uvijek postoje koraci koje možete poduzeti kako biste zaštitili sebe i svoju djecu od ugriza.

Još jedan način da komarci ne dođu do vas su i određene biljke čiji miris ne podnose - to su lavanda, bosiljak, menta, ružmarin, verbena, ali odbija ih i miris češnjakai cimeta, a pomoći mogu i razni kupovni repelenti.

1. Odabir odjeće

Prvi izbor komarca za ugriz je nezaštićena koža. Dakle, obavezno nosite šešir, majicu dugih rukava i duge hlače kada izlazite. Možete čak otići korak dalje i svoju odjeću tretirati permetrinom, sintetičkim repelentom protiv insekat, ili kupiti odjeću već tretiranu tom kemikalijom. Permetrin je dostupan u mnogim prodavačima koji opskrbljuju ljubitelje kampiranja ili sportova na otvorenom. Odjeća tretirana njime ostaje zaštitna nakon brojnih pranja, ali svakako provjerite informacije o proizvodu kako biste saznali koliko dugo će zaštita trajati. I oprez: nikad nemojte nanositi proizvode s permetrinom izravno na kožu jer je napravljen za tretiranje odjeće.

2. Koristite sredstvo protiv kukaca

Kada ga koristite prema uputama, repelent je najbolji način da se zaštitite od uboda komaraca. Čak bi se i djeca i trudnice trebali zaštititi repelentima, kažu američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Kada birate sredstvo protiv insekata za nanošenje na kožu, potražite aktivne sastojke DEET (N,N-dietil-m-toluamid) ili pikaridin (KBR 3023). Oba pružaju zaštitu od uboda komaraca, ali DEET je najčešći sastojak koji se nalazi u repelentima.

Dr. Piliang preporučuje DEET. 'Veće koncentracije DEET-a daju vam dugotrajniju zaštitu ako ostajete vani nekoliko sati. Proizvodi s DEET-om obično nude različite formule koje sadrže od 5 do 100 posto kemikalije, dajući vam oko 90 minuta do 10 sati zaštite', kaže.

Obavezno slijedite one na pakiranju i sljedeće upute:

Nanesite sredstvo na golu kožu: 'Nanesite sredstvo protiv kukaca samo na izloženu kožu i koncentrirajte se na gležnjeve, stopala, vrat, uši, ruke i noge', kaže dr. Piliang. Nemojte prskati repelent na kožu koja je prekrivena odjećom.

Izbjegavajte oči i usta: Nemojte nikad prskati repelent izravno na lice. Umjesto toga, pošpricajte ruke, a zatim pažljivo rasporedite repelent po licu, izbjegavajući oči i usta.

Prvo nanesite kremu za sunčanje: Ako također nosite kremu za sunčanje, vodite računa o tome da prvo nanesete kremu za sunčanje, a zatim sredstvo protiv kukaca.

Komarci su najaktivniji od sumraka do zore pa je u tim satima najvažnije namazati se repelentom kada izlazite. Ali u mnogim područjima grizu i tijekom dana, stoga ga nanesite kad god ćete biti vani dulje vrijeme.

'Ako se oznojite ili pokisnete, možda ćete se morati ponovno nanijeti. I isperite repelent za insekte nakon što dođete doma', rekla je dr. Piliang.

3. Izbjegavajte parfeme

Možda volite voćni, cvjetni ili drveni miris, ali evo loših vijesti: i komarci ih jako vole. 'Komarce privlače parfemi, kolonjske vode, pa čak i mirisni losioni, pa vas vole 'grickati' i najbolje je odreći se mirisa', savjetuje dermatologinja.

4. Istuširajte se

Znoj je, bez sumnje, dobra stvar, način na koji vaše tijelo regulira temperaturu. Ali sigurno se ne čini kao dobra stvar kada ste potpuno okupani znojenjem, a komarci neprestano slijeću na vas u potrazi za 'užinom'. 'Komarce privlače tvari koje naše tijelo oslobađa kada se znojimo, posebno mliječne kiseline', objašnjava dr. Piliang. To znači da biste mogli biti vrlo ukusan zalogaj za njih ako ste, recimo, radili u vrtu ili se upravo vratili oznojeni nakon trčanja. Stoga ne zaboravite naravno na higijenu: kad god je moguće, istuširajte se nakon što ste se pošteno oznojili.

5. Pripazite na dvorište

Dakako, nitko ne želi da njegovo dvorište postane mjesto na kojem komarci imaju svoj party.

Stoga je bitno ukloniti sva mjesta na kojima mogu položiti svoja jajašca. Važno je maknuti sva potencijalna mjesta za to pa ispraznite svu stajaću vodu iz npr. spremnika, starih automobilskih guma, kanti... Svaka vrsta spremnika može postati leglo komaraca, stoga ispraznite vodu iz objekata kao što su bazenčići za ptice, posude za cvijeće i kante za vodu, kante za smeće, dječji bazeni... Dr. Piliang također preporučuje da svoje kante za smeće redovito prskate insekticidom i da držite poklopce čvrsto zatvorenima kako biste spriječili komarce da se nasele.

6. Zatvorite prozore

Ne dopustite da vaš dom bude dom i komarcima. Držite prozore zatvorenima ili osigurajte mreže na prozorima i vratima kako biste mogli pustiti povjetarac unutra, ali ne i komarce.

'Provjerite jesu li mreže na vašim vratima i prozorima u dobrom stanju ili razmislite o uključivanju klima uređaja, ako ga imate, kako biste zadržali bube vani gdje im je mjesto', preporučuje dr. Piliang.

7. Ostanite u kući kada su komarci aktivni

Iako je teško ostati u kući i možda se osjećate sklonima upiti svaki djelić lijepog vremena boraveći što je više moguće vani, pametno je povući se unutra kada komaraca ima u izobilju.

'Vrlo jednostavan način da izbjegnete komarce je da ostanete u domu naoružani mrežama protiv kukaca na prozorima i vratima', kaže dr. Piliang.

Treba spomenuti i da su komarci najaktivniji od sumraka do zore, stoga kad ih je previše radije ostanite unutra i maknite im se s puta kad god je to izvedivo.

8. Mreže protiv komaraca

Naravno, boravak u kući nije uvijek opcija, a nemaju svi domovi ugrađene mreže. Ali još uvijek se možete zaštititi od ugriza kukaca dok spavate.

'Ako boravite na mjestu bez paravana ili klima uređaja, ili ako spavate na otvorenom, spavajte ispod mreže protiv komaraca', savjetuje dr. Piliang. Fine mrežaste zavjese koje vise preko kreveta ili madraca propuštaju povjetarac, ali sprječavaju kukce. Neke mreže za krevet su prethodno tretirane insekticidom, za koji se pokazalo da povećava njihovu učinkovitost za čak 70 posto.

9. Uključite ventilator

Komarci nisu posebno pokretljivi, pogotovo kada se moraju boriti s vjetrovitim uvjetima. 'Ne mogu se puno kretati tako da možete pokrenuti ventilator kako bi se zrak kretao', kaže dr. Piliang.

Znakovi da je ubod komarca postao problem

Većina uboda komaraca izaziva jak svrbež nekoliko dana, a zatim nestane bez ikakvih tragova. No ponekad ubodi mogu izazvati druge zdravstvene probleme koji zahtijevaju medicinsku intervenciju.

'Ako ste posjetili dio svijeta za koji se trenutno zna da ima aktivne bolesti koje prenose komarci, svakako recite svom liječniku gdje ste bili. To će pomoći da što prije mogu postaviti točnu dijagnozu', upozorava dr. Piliang.

U svakom slučaju, posjetite liječnika ako se pojavi npr. infekcija uboda uslijed češanja, koje treba svakako izbjegavati, alergijska reakcija, osip, promjene u boji kože, teksturi, temperatura na mjestu ugriza, vrućica, glavobolja, bolovi, iritacija očiju...