STOL PUN OMILJENE HRANE

Uskršnja trpeza nezamisliva je bez ovih slasnih delicija, a mi imamo najbolje recepte

18.04.2019 u 14:15

Bionic
Reading

Većina će Uskrs provesti u druženju s obitelji i uživanju u uskršnjim delicijama. Teško je zamisliti uskršnju trpezu bez mirisne kuhane šunke, slasnog pečenja ili francuske salate. Kada tome još dodamo posoljeni mladi luk i rotkvicu, dobijemo pravu malu gozbu. Pripremili smo za vas nekoliko tradicionalnih recepata uz pomoć kojih ćete zadovoljiti nepca svojih ukućana

Mesna štruca

Sastojci:

  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 prodinstani luk
  • 1 nasjeckani režanj češnjaka
  • ¼ šalice jabučnog octa
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • ¾ šalice umaka od rajčice
  • ¼ žličice kajenskog papra
  • ¾ šalice pilećeg temeljca
  • ½ šalice svježeg peršina (nasjeckanog)
  • 2 velika jaja
  • ⅔ šalice krušnih mrvica
  • ½ šalice naribanog parmezana
  • 1 žlica soli
  • ¼ žličice papra
  • 1 kilogram mljevene govedine
  • 6 trakica slanine

Priprema:

Na maslinovu ulju u tavi pržite luk i češnjak oko četiri minute pa preselite u veliku zdjelu. U drugoj pak tavi zakipite umak od rajčice, šećer, ocat i kajenski papar. Povremeno miješajte i pustite da ključa pet minuta. Odvojite dvije žlice i izmiksajte u blenderu zajedno s peršinom i temeljcem.

U zdjelu s lukom i češnjakom dodajte umak od rajčice i temeljac pa krušne mrvice, jaja, parmezan i sve ostale sastojke osim slanine. Dobro promiješajte, formirajte štrucu (u koju možete dodati i cijela tvrdo kuhana jaja) pa stavite na lim s papirom za pečenje. Trakice slanine složite po gornjem dijelu štruce. Pecite 70 do 80 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.

Pečenje s krumpirom i povrćem

Sastojci:

  • cijelo pile težine do 1 kg
  • sol
  • crni papar

Priprema:

Operite i ocijedite pile pa ga prekrijte folijom i ostavite da preko noći odstoji na rešetkastoj podlozi i tanjuru, tako da višak tekućine ne zaprlja hladnjak. Pripremate li ga preko dana, trebalo bi prethodno biti u hladnjaku oko šest sati. Zatim ga je potrebno držati na sobnoj temperaturi oko 40 minuta.

U međuvremenu pustite da se pećnica zagrije na 230 stupnjeva Celzijevih. Cijelo pile iznutra i izvana dobro natrljajte soli i paprom. Sada ga još samo trebate ispeći. Zajedno s pečenjem u posudu za pečenje dodajte i na ploške narezane krumpire i povrće (paprika, luk, mrkva, tikvice...) koje ste prethodno u posudi izmiješali s Vegetom, uljem i crvenom paprikom. Pečenju je obično oko sat vremena ili malo dulje. Svakako pustite da prođe 15 minuta prije rezanja kako bi se svi sokovi rasporedili i da ne bi bilo suho.

Umjesto piletine možete peći bilo koje drugo meso u komadu s kosti. Kako pripremiti savršeno pečeno meso saznajte OVDJE.

Šunka u vinu

Prilikom pripreme šunke ključan je odabir odgovarajućeg komada. Chefica kuhinje prestižnog hotela Esplanade Ana Grgić kaže da je za dobar i sočan okus važno da ne bude previše masnoće, a ono što također utječe na kvalitetu je miris nastao dimljenjem.

Sastojci:

  • dimljena šunka od oko 5 kilograma (s ili bez kosti)
  • 2 žlice maslaca
  • pola žlice senfa
  • četvrtina šalice sitno narezane ljutike
  • 2 do 2,5 dl bijelog vina (neka bude slađe)
  • 3 do 4 grančice timijana
  • žlica meda
  • papar
  • sol

Priprema:

Sa šunke skinite kožu te zarežite meso na površini. Stavite je potom u lim za pečenje. Prije nego što je stavite peći pripremite sok za pečenje. U lonac stavite 1,5 dl vina i prokuhajte s 5 dl vode. Sok potom izlijte u lim za pečenje. Šunku sa sokovima pecite oko tri sata na 150 stupnjeva, a s vremena na vrijeme zalijte je sokom od pečenja.

Dok se šunka peče, u tavici rastopite maslac. Dodajte ljutiku i timijan te miješajući pirjajte oko deset minuta. Nakon što maknete s vatre dodajte preostalo vino i promiješajte. Vratite na vatru i pustite da provre te kuhajte oko pet minuta. Maknite grančice timijana, a ostatak dobro izmiješajte, najbolje u mikseru. Dodajte senf, med, papar i sol.

Izvadite šunku iz pećnice i premažite je kašastom smjesom. Vratite je potom u pećnicu i na 180 stupnjeva pecite oko pola sata. Prije serviranja pustite meso da odmori dvadesetak minuta.

Francuska salata

Sastojci za francusku salatu su svima dobro znani, no prilikom pripreme potrebno je paziti na nekoliko trikova koji će pomoći da salata ne bude gnjecava te će joj dati bogatiji okus.

Sastojci:

  • 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
  • 300 g krumpira
  • 200 g kiselih krastavaca
  • sol

Za nadjev:

  • 360 g majoneze (4 vrećice)
  • ¼ jabuke granny smith
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • žličica senfa
  • crni papar
  • sol

Priprema:

Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 - 15 minuta, dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao. Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće.

Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća. Dodajte krastavce i sve lagano promiješajte. Po želji možete umiješati žlicu nasjeckanog peršina i poslužiti salatu uz hladne nareske ili kuhanu šunku.

Punjena jaja

Ukoliko ne želite poslužiti samo kuhana jaja, možete ih napuniti. Nakon što ih skuhate, prerežite ih na pola i izvadite žumanjke. Žumanjke pomiješajte s malo majoneze, senfa, kiselog vrhnja, kiselim krastavcima i začininima. Sve sastojke izmiksajte kako biste dobili paštetu. Paštetom napunite polovicu jajeta i ukrasite sitno sjeckanim peršinom.

Ne zaboravite na stol poslužiti i nezaobilaznu pincu. Recept za domaću pincu, pletenicu ili vesele zečiće potražite OVDJE.