USKRSNA POSLASTICA

Po jednom receptu napravite pincu, pletenicu ili vesele zečiće

24.03.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Vjerojatno ne možete zamisliti blagdanski stol bez mirisne pince. No zašto ne biste ove godine od ovog mekanog i aromatičnog tijesta napravili uskrsne zečiće koji će zasigurno razveseliti najmlađe članove obitelj ili pak tradicionalnu uskrsnu pletenicu

Potrebni sastojci:

500 g glatkog brašna3 cijela jaja2 žumanjka1,5 dcl mlijeka4 velike žlice šećeramahuna vanilije1 velika žlica rozulina (liker od ruža)ribana korica jedne narančeribana korica jednog limuna120 g maslacaprstohvat soli1 vrećica praška za pecivo 20 g svježeg kvasca

za premaz:
žumanjak i šećer

Priprema

Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Mlijeko malo zagrijte i dodajte mu malo žličicu brašna i šećera te izmrvite kvasaca u njega i pustite da se digne.

U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Istucite posebno jaja i žumanjke sa šećerom te dodajte naribane korice limuna i naranče i sastruganu vaniliju. Dodajte suhe sastojke u jaja i dobro izmiješajte te dodajte mlijeko s kvascem, rastopljeni maslac i liker od ruže te miksajte dok ne dobijete glatku mekano tijesto.

Tijesto izvadite iz zdjele te dobro primijesite rukama kako biste izbili zrak. Ostavite ga pokrivenog na toplom dok se ne udvostruči.

Kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga premijesite i podijelite na dva dijela. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga pokrivenog na toplom da se ponovo digne.

Kad se tijesto diglo nožem zarežite križ u njemu kakao biste dobili oblik pince i premažite ga jajetom te pospite kristal šećerom.

Pecite ga oko 30 minuta na 160 stupnjeva (probajte čačkalicom je li pečena).

Još vruću pincu zamotajte u čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se hladi na kuhinjskoj rešetki.

Uskrsna pletenica i veseli uskrsni zečevi

Budući da se s navedenom količinom tijesta u ovom receptu naprave četiri pince srednje veličine, možete ga prepolovite i umjesto četiri napraviti dvije pince, a ostatak tijesta iskoristiti za uskrsnu pletenicu ili zečeve koji će sigurno razveseliti najmlađe članove obitelji.

Ako radite pletenicu, razvaljate nježno tijesto i zarežite ga uzdužno na dva dijela te složite pletenicu, a ako se odlučite za zečeve, zamotajte komad tijesta ukrug i drugi manji komad koji će glumiti uši zarežite po sredini i ukrasite komadićem čokolade.