SPOJ OKUSA

Mekani iznutra, hrskavi iz vana: Talijani su ludi za ovim keksima, a gotovi su u tren oka

04.12.2025 u 12:44

Bionic
Reading

Ne propustite tijekom ovih blagdana ispeći ove tradicionalne kolačiće od badema uvaljane u pinjole i otkrijte zašto ih Talijani obožavaju

Ako nikada niste čuli za kekse s pinjolima ili ih probali, sprema vam se pravo gastronomsko otkriće. Porijeklom sa Sicilije, ovi kolačići pripremaju se od samo nekoliko jednostavnih sastojaka: paste od badema, bjelanjaka, šećera, šećera u prahu i pinjola). Pinjoli kolačiće karakterizira savršena ravnoteža između slatkog i slanog okusa, dok njihova tekstura – mekana iznutra i hrskava izvana – čini da se ovi kolačići doslovno tope u ustima.

Moderna izdanja recepta ponekad uključuju ekstrakte i koricu citrusa. No bez obzira kako prilagodite recept, pasta od badema ostaje ključan sastojak – ona može popraviti ili pokvariti tijesto.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Potrebni sastojci:

  • 350 g bademove paste
  • 100 g šećera
  • 4 velika bjelanjka, sobne temperature, odvojeni
  • 120 g šećera u prahu
  • 180 g pinjola

Priprema:

U manjoj zdjeli miksajte bademovu pastu i šećer dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte 2 bjelanjka i dobro izmiksajte. Zatim postupno umiješajte šećer u prahu, miješajući dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu.

Preostale bjelanjke lagano istucite pjenjačom u plitkoj zdjeli. U drugu plitku zdjelu stavite pinjole. Od pripremljenog tijesta oblikujte kuglice promjera oko 2,5 cm. Svaku kuglicu uvaljajte najprije u bjelanjke, a zatim je obložite pinjolima. Slažite kuglice na lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući između njih oko 5 cm razmaka. Na kraju ih lagano spljoštite.

Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 160 °C, otprilike 15 do 18 minuta, odnosno dok kolačići lagano ne porumene. Ostavite ih da se hlade na limu 1 minutu, zatim ih pažljivo prebacite na rešetku za hlađenje. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi.