čisto i mirisno

Priznajte, kada ste zadnji put detaljno očistili kuhinjsku kantu za smeće? Uz ove savjete učinit ćete to vrlo lako

01.04.2022 u 15:44

Bionic
Reading

Nevjerojatno je kako važne kućanske poslove imamo tendenciju zanemarivati, povodeći se za onime 'ako prljavštinu ne vidimo, onda je ni nema'. Upravo zbog toga nam se često zna dogoditi da mjesta, poput unutrašnjosti ladica hladnjaka, pećnice ili polica u smočnici, smo skloniji rjeđe čistiti. Toj kategoriji pripada i kuhinjska kanta za smeće. Smeće vjerojatno često iznosite, no kada ste je zadnji put dobro očistili?

Samo zato što bakterije ne možete vidjeti ili nanjušiti, to ne znači da nisu prisutne. Iako vjerojatno kantu za smeće redovito praznite, zapitajte se kada ste je zadnji put detaljno očistili i dezinficirali? Kantu za smeće preporučljivo je temeljito očistiti jednom mjesečno, a u slučaju curenja i neugodnog mirisa i znatno češće.

Srećom, čišćenje i dezinfekcija kante za smeće ne mora biti posao od kojeg ćete zazirati. Uz jednostavne savjete i korake ovaj kućanski zadatak obavit ćete u tren oka i bez puno muke, a vaša kanta će biti besprijekorno čista i odisati svježim mirisom.

Kako očistiti i dezinficirati kantu za smeće

Prvi korak je bacit smeće, a jednom kada je kanta prazna vrijeme je da se bacite na posao. Potrebna sredstva za čišćenje vrlo vjerojatno već imate kod kuće, a ako ste u mogućnosti kantu iznesite van te je očistite uz pomoć vrtnog crijeva za vodu.

Sredstvo za čišćenje

Sredstvo za čišćenje možete kupiti ili napraviti sami. Odlično će funkcionirati smjesa od jedne šalice vode i jedne šalice univerzalnog tekućeg koncentrata za čišćenje. Također možete napraviti DIY otopinu s 4 šalice bijelog octa, pola šalice deterdženta za suđe i vode.

Uklonite sve ostatke otpada

Prije nego li krenete s čišćenje uklonite sve zaostale komade hrane i otpada koji su se zalijepili na dno ili na bočne strane.

Nanesite sredstvo za čišćenje

Sredstvom za čišćenje poprskajte unutrašnjost i vanjske strane kante za smeće. Ne zaboravite našpricati i poklopac.

Vrijeme je za ribanje

Kako biste ukloniti skorenu i tvrdokornu prljavštinu poslužite se novom, čistom WC četkom, ili bilo kojom drugom čvršćom četkom za čišćenje. Ribajte, a ako je potrebno dodajte još sredstva za čišćenje. Za još abrazivnije čišćenje tvrdokornih naslaga, pokušajte s DIY pastom od jednakih omjera vode i sode bikarbone. Dobivenu smjesu nanesite na prljavštinu i istrljajte.

Dezinficirajte

Ovaj korak nije obavezan, ali ako želite biti sigurni da je vaša kanta za smeće bez bakterija, poprskajte kantu za smeće iznutra i izvana dezinfekcijskim sredstvom. Nakon nanošenja ostavite dezinficijens da odstoji 5 minuta kako bi djelovao protiv bakterija.

Isperite

Nakon toga kantu dobro isperite i ostavite da se dobro osuši, po mogućnosti na suncu.

Kako uništiti neugodan miris iz kante za smeće?

Ako je neugodan miris prisutan i nakon čišćenja ili pak želite bez dubinskog čišćenja eliminirati neugodne mirise iz kante, možete u praznoj boci s raspršivačem pomiješati jednake dijelove bijelog octa i vode i poprskati unutrašnjost kante za smeće. Ostavite da odstoji 5 minuta, a nakon tog isperite. Ovo možete uvesti kao korisnu stavku u rutinskom čišćenju.

Kako izbjeći neugodne mirise iz kante za smeće?

Kako biste u potpunosti preskočili prethodni korak uklanjanja neugodnih mirisa poslužite se nevjerojatno jednostavnim no učinkovitim trikom – prije nego li stavite novu vrećicu za smeće, dno kante pospite sodom bikarbonom. Za prirodan, svjež miris koji dodajte i koricu limuna. Ovaj trik ne samo da je jednostavan već i vrlo jeftin.