mali trikovi

Konačno čista i blistava kupaonica: Uz ove savjete zauvijek se riješite upornih i ružnih tragova kamenca

22.02.2022 u 12:49

Bionic
Reading

Voda s visokim udjelom minerala ostavlja tragove na čašama i ružne naslage na umivaonicima, kadama i WC školjkama. Riješite ih se, u tren oka, i to sredstvima koje već imate kod kuće

Tvrda voda je dobila je taj naziv zbog visoke koncentracije minerala, poput kalcija ili magnezija, koji se nalaze u njoj. Premda ovi minerali inače nisu štetni, s vremenom mogu na površinama i uređajima s kojima su u doticaju ostaviti bijele mrlje koje se poprilično teško uklanjaju. Srećom, postoji nekoliko vrlo učinkovitih načina uz pomoć koje je vrlo lako reći zbogom kamencu.

Jednostavno uklanjanje

Mrlje od tvrde vode obično se pojavljuju na područjima gdje tvrda voda često teče, kao što su slavine, kade, tuševi, WC-i i umivaonici. Na većini tih površina mrlje je moguće ukloniti prskanjem područja zahvaćenog kamencem mješavinom vode i octa. U boci s raspršivačem pomiješajte, u jednakim dijelovima, vodu i ocat, poprskajte, a nakon toga prebrišite mekom krpom. Takav način čišćenja ne samo da će pomoći u uklanjaju postojeći mrlja već će pomoći i spriječiti stvaranje novih. Za najbolje rezultate, pokušajte s primjenom ove metode jednom tjedno.

Mjesta koja se malo teže čiste

Ponekad je ipak potrebno malo više od vode i octa kako biste se riješili upornih mrlja od kamenca. Sudoper i umivaonik učinkovito očistite tako što ćete ih napuniti jednakim omjerima ocat i vode. Ostavite da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga lagano prebrišite i isperite umivaonik ili sudoper i mrlje će odmah nestati. Ako se bezuspješno borite s tvrdokornim mrljama kamenca na staklu od tuš kabine, spas potražite u pasti za zube. Upotrijebite staru četkicu za zube kako biste nanijeli pastu za zube na mrlju i pričekajte nekoliko minuta. Zatim nježno obrišite pastu za zube, a staklo bi trebalo ostati kristalno čisto.

Na slavinama odlično djeluje papirnati ručnik natopljen octom – namočite kuhinjski ručnik octom i njime omotajte slavinu, a zatim pričekajte 15 minuta. Također možete napuniti malu plastičnu vrećicu mješavinom octa i vode]i pričvrstiti je gumenom trakom na slavinu i ostaviti da se namače 15 minuta. Kada istekne vrijeme, oribajte slavinu i isperite čistom vodom. WC školjci vratite sjaj tako što će te je izribati četkicom za zube ili WC četkom. Ako ima mrlja i u WC školjci, prije čišćenja izlijte jednu šalicu octa i pričekajte jednu minutu prije nego što uklonite mrlje. Ako to ne upali, pokušajte dodati šalicu sode bikarbone, ostavite da odstoji 30 minuta, a nakon toga izribajte.

Čarobno djelovanje sode bikarbone

Što ako ni jedno od navedenih trikova za čišćenje ne upali? Tada posegnite za sodom bikarbonom i napravite pastu od jednakih omjera sode i octa. Pastu namažite na mrlju i pričekajte 15 minuta. Nakon toga obrišite pastu krpom, a mrlja bi se trebala lagano ukloniti.

Osjetljivi ili lomljivi materijali

Ako primijetite mrlje od tvrde vode na osjetljivim površinama, poput ručno oslikanih pločica ili poroznijih materijala, tada je najbolje potražiti pomoć stručnjaka koji će pomoći odrediti najbolji način čišćenja mrlja, a da pritom ne uništite površine. Naime, neadekvatno čišćenje osjetljivih površina vrlo lako bi moglo rezultirati skupim popravcima.