TRI KONTINENTA ZA TRI DANA

U osvajanje novog rekorda s Audijem A3

02.06.2009 u 12:04

Bionic
Reading

Prelaskom više od 4.900 kilometara u tri dana profesionalni vozač Gerhard Plattner kreće u osvajanje svog sljedećeg rekorda - bit će prvi vozač na svijetu koji će pokušati doći na tri kontinenta za samo tri dana

Gerhard Plattner već je obišao svijet sedam puta u pokušajima osvajanja novih rekorda. Strastveni automobilist sada želi postaviti novi svjetski rekord dolaskom na tri kontinenta u samo tri dana, prelaskom više od 4.900 kilometara od Rabata, glavnog grada Maroka do azijske strane Istanbula, prolazeći pritom Europom i kroz ukupno 13 zemalja – u samo 72 sata. Ruta će predstavljati izniman izazov za izdržljivost, vozačke sposobnosti i fizičku spremu tima.

Ekstremni uvjeti tijekom ove vožnje za osvajanje rekorda poslužit će i kao zahtjevan test sigurnosti, potrošnje goriva i udobnosti vozila na veće udaljenosti.

Plattner i njegov suvozač Franz Doppler odabrali su standardni Audi A3 1.9 TDI e sa snagom od 77 kW (105 KS). 'A3 ima idealne karakteristike za sva tri kontinenta. No za svaki pokušaj obaranja rekorda potrebna je i sreća, osobito kada su u pitanju vremenski uvjeti i stanje u prometu', rekao je Gerhard Plattner tijekom predstavljanja vozila u Audi Forumu u Ingolstadtu.

Dva profesionalna vozača planiraju započeti svoje putovanje 8. lipnja iz kraljevskog mauzoleja u Rabatu te se kasnije prebaciti u Tarifu u Španjolskoj brzim trajektom.

Plattner i Doppler će nakon toga voziti uz obalu Sredozemnog mora Španjolskom, Francuskom i Italijom. Nakon prelaska Alpa i kratkog zaustavljanja u Münchenu, Plattner će voziti A3 kroz balkanske države, za dolazak u Istanbul i prelazak Bospora, kako bi došao do cilja u Aziji 11. lipnja, nakon ne više od 72 sata vožnje. Ovaj profesionalni vozač nije  zainteresiran samo za ulazak u 'Guinnessovu knjigu rekorda'. Plattner se planira vratiti u Ingolstadt s fotografskom dokumentacijom, koja će sadržavati ni više ni manje nego 100 fotografija – to je način na koji će ovaj strastveni vozač poželjeti Audiju sretan 100. rođendan.

'Guinnessova knjiga rekorda' proglasila je Gerharda Plattnera 'najspretnijim vozačem na svijetu'. Do današnjeg dana ovaj novinar iz Tirola prešao je tek nešto manje od sedam milijuna kilometara automobilom, postavljajući pritom brojne svjetske rekorde, za brzinu, štedljivu vožnju i izdržljivost. 1991. godine Plattner je najbrže obišao cijeli svijet za upravljačem Audija S2, što je rekord koji ni do danas nije oboren. Plattner je postavio rekord i za najštedljiviji put oko svijeta u Audiju 80 TDI.