neka promjene započnu u kuhinji

Inspiracija dolazi iz kuhanja: Tvrtko Šakota otkriva proljetni zero waste meni u suradnji s Audijem

19.04.2022 u 13:09

Bionic
Reading

#FutureIsAnAttitude: neka promjene započnu u kuhinji! U društvu chefa kojem istraživanje nije strano podižemo zero-waste kuhanje na novi nivo

Za budućnost, kao i za kuhanje, vrijedi kako rezultati ne ovise samo o inspiraciji, već i o pripremi i izvedbi svakog koraka. Usavršavajući tehnike i tražeći drugačiju perspektivu otkrivamo nove stvari i malo po malo obogaćujemo svijet novim iskustvima.

Napredak, pomicanje granica, beskompromisnost te istraživački pristup karakteristike su vizionara, onih koji mijenjaju stvari nabolje. Audi 0 waste Masterclass manifest je svima koji na svoj način dijele ili žive taj osjećaj te žele doprinijeti svjetlijoj, održivoj budućnosti, u skladu s krilaticom: Future Is An Attitude.

Poznat po mijenjanju pravila i postavljanju standarda u kulinarskom svijetu, chef Tvrtko Šakota udružio je snage s Audijem u drugom Audijevom Masterclassu.

Stvarajući novu hrvatsku kuhinju u skladu s prirodom te koristeći isključivo mikrosezonske namirnice iz biodinamičkog uzgoja, Tvrtko se pridružio projektu koji spaja Audijevu srž poslovanja - održivost i gastronomiju po principu zero-waste cooking prakse.

Svijet u kojem živimo i mobilnost se mijenjaju, a Audi na promjene gleda kao prilike za nalaženje boljih rješenja.

Sa svojim partnerima Audi radi na nizu projekata poput filtriranja mikroplastike na mjestu stvaranja i sprečavanju ulaska u kanalizacijski sustav, održivog vađenja sirovina, geo-monitoringa i dronova koji brinu o bioraznolikosti, te produljivanja životnog vijeka rabljenim litij-ionskim baterijama.

Mnogi će prvi korak prema zelenijoj budućnosti napraviti tamo gdje provode puno vremena: u kuhinji.

Zero-waste kuhanje temelji se na reduciranju otpada prilikom kuhanja, od planiranja obroka do nabavke i porijekla namirnice, do savjesnijeg kuhanja s ciljem iskorištavanja maksimuma od svake namirnice.

'Budućnost je stvar stava, a i ja sam poznat po tome da imam stav i da je on uvelike odredio moj put. Često sam u odlukama bio beskompromisan, spreman pogriješiti, ali uvijek istraživati, pomicati svoje i tuđe granice kako bi promovirao nešto u što vjerujem i na taj način mijenjao budućnost.Svatko od nas odlukama i nizom koraka može pridonijeti promjenama nabolje. Od izbjegavanja nepotrebne plastične ambalaže do odabira porijekla, zero-waste nas usmjerava potpunom iskorištavanju namirnice. Kroz tehniku i napredak, ali uz potpuno prirodan pristup želimo pokazati kakvo kuhanje može biti' – rekao je chef koji je promijenio percepciju veganske i makrobiotičke kuhinje u javnosti, postavio temelje domaćeg streetfooda, a odnedavno, kroz jedinstveno iskustvo prilagođeno svakom gostu, u restoranu Nav predstavio i pojam personal dininga.

Namirnica je zvijezda ovog savjesnog i profinjenog jelovnika te je cijeli proljetni meni Audi 0 waste Masterclassa baziran na mrkvi.

U formi video Masterclassa chef Tvrtko Šakota i Audi predstavljaju tri jela od mrkve kao proljetnu inspiraciju za otkrivanje novih okusa poznate namirnice, ali i otvaranje novih vidika prema promišljenijem kuhanju.

Izvor: Društvene mreže

Za predjelo, tartar od mrkve s gelom od soka mrkve. Glavno jelo, pečene mrkve u soli s humusom od domaćeg bijelog graha, govedinom i pestom od lišća mrkve. Za desert, mousse od mrkve. Jelovnik koji odiše filozofijom -  Future Is An Attitude!

Recepte preuzmite ovdje.