ZDRAVIJE I KVALITETNIJE ODLUKE

Trivijalne dileme koje znatno utječu na život

20.08.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Tuširanje ili kupanje? Zelena ili crna maslina? Ovakve naizgled trivijalne dileme zapravo određuju način na koji živite

Svakodnevno se u životu susrećemo s nizom odluka – manjih i većih. One manje nepravedno zanemarujemo jer smatramo da nisu važne, ali činjenica je da upravo male odluke određuju hoćete li živjeti kvalitetno i zdravo ili nećete. Vrijeme je i da naoko beznačajnim dilemama posvetite više pozornosti.

Zelene masline bolji su izbor od crnih
Tuširanje ili kupanje?
Svakako tuširanje! To je zdraviji i bolji način za pranje tijela od dugog namakanja u vodi u kojoj su se već skupile prljavštine s vašeg tijela. Kupka služi relaksaciji i u tom smislu povremeno si je trebate priuštiti, ali tuširanje ima prednost.

Obična ili električna četkica za zube?
Električna! Nekoliko istraživanja je pokazalo da je električna četkica učinkovitija od one obične. Električna četkica bolje čisti zube i usnu šupljinu te sprečava nastajanje plaka i gingivitisa.

Voćni sok ili voće?

Bolje je voće! Uzmite pravu stvar, a ne nešto što je nastalo od prave stvari. Voćni sokovi obiluju šećerom, a u procesu prerade izgubili su i važna vlakna koja su sačuvana u voćnim plodovima.

Slanina ili kobasica?

Slanina! Zašto? Vjerovali ili ne, slanina ima manje kalorija od kobasica, a i brže dovodi do osjećaja sitosti. Naravno, ni sa slaninom ne treba pretjerivati.

Čaj ili kava?
Svakako čaj! Birajte crni ili zeleni čaj jer su bogati antikosidansima koji tijelu daju energiju i čiste ga od toksina. Zeleni čaj sprečava i nastajanje nekih karcinoma, a crni pomaže arterijama.

Crne ili zelene masline?
Uvijek zelene! Crne konzervirane masline u procesu prerade gube znatno puno svojih zdravih svojstava, što nije slučaj sa zelenima.

Hodanje ili trčanje?

Hodanje! Iako se ovaj odgovor neće svidjeti onima koji vole trčati, činjenica je da hodanje donosi više koristi. Znanstveno je dokazano da hodanje bolje pridonosi mršavljenju oko struka, a pomaže i pri bržem topljenju kilograma.

Smijanje ili plakanje?
Plakanje! Katkad se dogodi situacija u kojoj želite plakati, ali se smijete jer želite biti odrasli. Ipak, to nije zdravo i samo potiskujete emocije. Plakanje je na neki način čišćenje i prirodna reakcija organizma na tugu. To si smijete dopustiti.