nosive uz sve

Trend cipela koji vole sve Francuskinje: Ovako izgledaju savršene cipele za proljeće

03.03.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Baš poput male crne haljine ili balonera, Mary Jane cipele proljetni su statement model. Ove sezone popularnije su no ikada, a nose se uz sve – od traperica, peko suknji do cvjetnih haljina. Osim toga, nisu upravo ovo omiljene cipele vječno chic Parižanki

Mary Jane cipele prvotno su kreirane kao dječje cipele, a sve do 20. stoljeća bile su nazivane 'bar shoes' zahvaljujući prepoznatljivom remenom ('bar') koji se protezao preko rista. Tek 1904. godine cipele su preimenovane u 'Mary Janes', inspirirane likom iz američkog stripa koji je nosio upravo takav, identičan model.

Od tog trenutka na tržište su se pojavile i Mary Jane cipela u verzijama za odrasle i to s potpeticom, modna scena ih je vrlo brzo prihvatila. Flapper djevojke su u njima plesale tijekom zlatnih 20-ih, a onda je u 60-ima britanska dizajnerica Mary Quant, inale izumiteljica minice, učinila je ovaj model cipela nezaobilaznim modnim komadom tako što je supermodel Twiggy fotografirala u Mary Jane cipelama.

I ta popularnost traje do danas, a dokazuje to i činjenica da su u proljetnoj sezoni za 2023. Mary Jane cipele ponovno jedan od najvažnijih trendova.

Trend cipela u proljeće 2023: Idealne Mary Jane cipele za ovu sezonu

Mary Jane cipele nesumnjivo imaju dugu povijest, a još uvijek se temelje na dizajnu iz razdoblja od 20-ih do 60-ih. No, moderna ažuriranja čine ih suvremenima i izgledaju fantastično s trapericama , proljetnim haljinama ili setovima od tvida.

Španjolski brend Augusta, koju su 2019. godine osnovale dvije sestre, pronašao je upravo u Mary Jane inspiraciju za savršene proljetne cipele pred kojima bi pokleknule i uvijek chic Francuskinje. Augusta tako interpretira Mary Jane cipele za proljeće 2023. sa sjajnim lakiranim završetkom i u elegantnim bojama à la Bordeaux, bombon ružičastoj i lila nijansi. Za vječne klasičarke tu su jednostavni, a bezvremenski modeli od crne kože.

Augusta Mary Jane cipele Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Na listi želja zaljubljenica u modu lako će se naći i metalik modeli koji dolaze u jednoj boji ili u dvobojnom dizajnu s vrhom u kontrastnoj boji. Dvobojna varijanta ne samo da dodaje moderan, trendovski naglasak bijelim haljinama, traperu i nježnom ljetnom tenu, već izgleda i poput luksuzne dizajnerske cipele. No, po znatno pristupačnijoj cijeni.

Osim boje valja odabrati i visinu potpetice – dok su visoke zgodan izbor za večernji stajling, ravne su idealne za dan u uredu ili casual izlazak.

Zašto su Mary Jane cipele tako popularne?

Ovaj model cipela bespogovorno je bezvremenski, a od ranog 20. stoljeća pa do danas stekle su kultni status. Slično balonerima ili maloj crnoj haljini, Mary Jane cipele su apsolutni klasik koji možete jednako obožavati i nakon nekoliko godina i sezona te uvijek iznova kombinirati s novim modnim trendovima.

Mary Jane također su poznate po svestranim mogućnostima stiliziranja - brzo nadograđuju casual outfit ženstvenim i elegantnim naglaskom, ali nikada ne izgledaju pretjerano dotjerano. Možda je upravo to i razlog zašto sve Francuskinje trenutno obožavaju ovaj trend cipela pa se on izravno povezuje s 'French Girl' chicom.

Taj prepoznatljiv, francuski chic karakterizira savršen spoj elegancije i nonšalantnosti, a inspiriran je modnim trendovima pariških ulica. Brend Augusta, iako porijeklom iz Španjolske uspijeva dočarati da se osjećate kao Parižanka ovog proljeća.

Mary Jane cipele Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije