vječan model

Kada biste ovog proljeća morali uložiti u samo jedan par cipela, to bi bile baš ove

23.02.2023 u 20:13

Bionic
Reading

Vidjeli smo ih u Miu Miu, Gucciju, Versaceu, a također i u Chanelu. Kad je riječ o street styleu, ovom modelu cipela teško je pronaći konkurenciju

Baš kao što po pitanju odjeće postoje osnovni, bazni komadi koji laze u povijest, poput traperica visokog struka , plisirane suknje ili dekoltea bez naramenica (koji se 2023. u trend vraća na velika vrata), postoje i modeli cipela koji baš nikada ne izlaze iz mode. Upravo takve su Mary Jane balerinke – cipele koje obožavaju klasičare, zagovornice pariškog chic, ali i zaljubljenicu u vruće trendove.

Ovaj model cipela korijenje vuče iz 920-ih i 1930-ih , kao rezultat novih dizajnerskih krojeva koji su skraćivali ženske suknje, ostavljajući gole noge. Od tada su cipele preuzele vodeću ulogu koju prije nisu imale, postavši središtem pozornosti, ali i najpopularnijim modnim dodatkom među ženama.

Mary Jane cipele: klasičan i bezvremenski model

Postoji nekoliko varijacija ove cipele, no autentične Mary Jane cipele ističu se po svom klasičnom dizajnu s okruglim prstima. U većini slučajeva izrađene su od lakirane kože, iako je moguće pronaći i varijante u mat izvedbi. Imaju remenčić koji je moguće regulirati te prela preko rista i obično imaju niski potplat, iako i ova zadnja karakteristika varira ovisno o ukusu, stilu i brendu.

Kako su nastale Mary Jane cipele

Ravne, s potpeticama, u svim mogućim bojama, tkaninama, oblicima... A bilo ih je tijekom modne povijesti i s umetnutim draguljima ili nitnama ušivenim u pete i remenčiće. Mary Jane cipele nastale su u Španjolskoj. Točnije 1878. godine , kada se , María de las Mercedes de Orleans, poznatija kao Merceditas, udala za kralja Alfonsa XII., što je dalo početak jedne od najreprezentativnijih ljubavnih priča.

Međutim, pet mjeseci nakon vjenčanja, kraljica je preminula od bolesti. Njezina smrt bila je teška vijest za zemlju, a uslijedile su broje pjesme koje govore o ljubavi, ali i cipele, lakirane, koje je kraljica nosila na vjenčanju. Iz ormara prerano preminule kraljice cipele Mary Jane krenule su na dalek put, koji traje još danas.

A zašto cipele nose naziv Mary Jane? Pa, to je zato što je 1902. Richard F. Outcault stvorio Buster Brown , strip koji je pričao priču o dječaku po imenu Buster i njegovoj sestri, Mary Jane. Kako je fiktivni lik djevojčice Mary Jane cipele iz tog vremena, a strip je bio vrlo uspješan, najreprezentativnija cipela tog vremena preimenovana je u Mary Jane.

Mary Jane cipele Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

O neuništivoj popularnost Mary Jane cipela u prilog govori i jedna scena iz 'Seks i grada', po pitanju mode kultne serije. 'Bože moj! Jeste li ih vidjeli? Oni su Manolo Blahnik Mary Jane! Mislila sam da su te cipele urbana legenda,' u jednoj epizodi viknula je Carrie Bradshaw, a ove ciple u sezoni pred nama, kao i desetljećima ranije, nezaobilazan su modni komad koji se nosi sa svime.

Odaberite one koje najbolje odgovaraju vašem stilu; crne, lakirane savršene su za vječne i klasične stajlinge, model u jarkoj boji, na primjer crvenoj, i s potpeticom iznimno je elegantan, a svijetle i bež varijante odličan su izbor za dnevne stajlinge.