NAJMLAĐI MOREPOLOVAC

Tinejdžer postavio rekord oplovivši svijet

27.08.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Sedamnaestogodišnji Britanac Mike Perham postao je najmlađa osoba koja je jedrilicom oplovila svijet u devet mjeseci

Tinejdžer je na svom brodu Totallymoney.com krenuo iz Portugala, zatim je plovio preko Kanarskog otočja, Južne Afrike, Australije i Novog Zelanda, a uplovio je između Ushanta u Francuskoj i Lizard Pointa (Velika Britanija).

Hrabri mladić iz Potters Bara u Hertfordshireu ukupno je prešao 48.280 kilometara puta i postao najmlađa osoba koja je sama oplovila Zemlju. Na svom je putu prošao i kroz Panamski kanal, budući da je zbog vremena plovidba oko rta Horn na jugu Afrike bila nemoguća.

'Ovaj put je bio nevjerojatno iskustvo. Bilo je trenutaka kad sam bio jako usamljen, no to je sve dio izazova. Morate imati puno povjerenja u sebe da možete izdržati takav put', rekao je Mike, koji je i svoj 17. rođendan 16. ožujka proslavio negdje u južnim vodama Indijskog oceana.

Perham
plovidbom skuplja novac za dvije humanitarne organizacije, a sa 14 godina preplovio je Atlantik i još uvijek drži rekord kao najmlađa osoba koja je to uspjela.

Na ovoj se pomorskoj avanturi borio s valovima, olujnom snagom vjetra i brojnim tehničkim poteškoćama, a krenuo je iz Portsmoutha u studenom prošle godine.

Tijekom putovanja Mike je jako morao paziti na prehranu, budući da je dnevno trebao unijeti oko 5.000 kalorija potrebnih da bi bio fizički spreman na zahtjeve plovidbe. Kuhao je velike količine tjestenine i riže, a hranio se i gotovim jelima iz limenki. Mike bi odspavao samo oko 20 minuta do sat vremena, a za to vrijeme brodom bi upravljao auto-pilot.