SAVJETI POZNATIH CHEFOVA

Teško ćete mu moći odoljeti: Ovo su genijalne ideje kako pripremiti krumpir na malo drugačiji način

27.06.2021 u 16:06

Bionic
Reading

Ako su vam dojadili klasični načini pripreme krumpira poput npr. pirea, pečenog krumpira ili pomfrita, onda ćete biti oduševljeni sjajnim receptima koji će malo koga ostaviti ravnodušnim

Krumpir je bez sumnje jedna od onih namirnica koja je vrlo često na meniju, a najčešće kao prilog jelima od mesa.

Chefovi Michelinovih restorana dali su nekoliko sjajnih prijedloga za pripremu krumpira na drugačiji način od kojih su neki nadahnuti gastronomijom zemalja diljem svijeta.

1. Salata od krumpira

Ukoliko biste htjeli isprobati nešto sasvim drukčije, Curtis Stone, proslavljeni chef koji vodi restorane Maude i Gwen u Los Angelesu koji imaju Michelinove zvjezdice, otkriva svoj trik za prefinu salatu od krumpira koja je za prste polizati.

'To je salata koju doista uvijek nosim sa sobom i nikad me nije iznevjerila npr. na piknicima, roštiljima ili poslužena za večeru', rekao je.

Da biste pripremili Stoneovu salatu od krumpira za osam, trebat će vam: 4 kilograma krumpira (oguljen, izrezan na komade), slanina (sitno narezana na kockice), 1 ½ šalice pileće juhe, 2 srednje ljutike (sitno nasjeckane), ⅓ šalice krastavca kornišona (sitno nasjeckanog), ¼ šalice ocijeđenih kapara, ¼ šalice svježeg lista peršina (sitno nasjeckanog) i ⅓ šalice majoneze. Skuhajte krumpir u slanoj vodi dok ne omekša. Za to vrijeme ispecite slaninu na srednje jakoj vatri u velikoj tavi oko šest minuta, dok ne postane hrskava i zlatnosmeđa. Premjestite slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnicima.

Zatim stavite pileću juhu da se krčka na jakoj vatri. Dodajte ljutiku, kornišon i kapar. Smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte vrlo nježno dvije do tri minute, dok ljutika ne omekša. Maknite s vatre. Ocijedite krumpir u cjedilo i lagano ga protresite. Prebacite krumpir u veliku posudu i dodajte vrućem krumpiru jednu trećinu juhe i pomoću silikonske lopatice lagano okrećite krumpir u vrućoj juhi oko dvije minute - dok se većina ne upije. Ponovite još dva puta, dodajući juhu tek toliko. Polako dodajte slaninu i peršin u topli krumpir, a zatim majonezu. Začinite po želji solju i crnim paprom. Salata se može poslužiti topla, na sobnoj temperaturi ili ohlađena. U slast!

2. Glazura za pomfrit

Iako se čini kako je glazura odnosno fondant za pomfrit težak i kompliciran za napraviti, chef Stone kaže kako za njega treba svega 10 minuta! Riječ je o njegovoj verziji tzv. fondant krumpira, klasičnom francuskom receptu za koji će vam biti potrebno: nekoliko velikih krumpira, ¼ šalice pilećeg temeljca, 80 grama neslanog maslaca, 2 žlice ulja sjemenki grožđa, 2 grančice timijana, 1 grančica ružmarina i 1 češanj češnjaka (usitnjen).

Prvo izrežite bočne stranice krumpira dajući mu kvadratni oblik. Uzdužno izrezani krumpir izrežite na ploče debljine 3 centimetra, a zatim od ploča pravokutnike. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Krumpire posolite i dodajte u tavu. Pržite krumpir oko četiri minute, dok mu donja strana ne postane zlatno smeđa.

Okrenite krumpir i dodajte maslac, temeljac, timijan, ružmarin i češnjak. Prekrijte krumpir u tavi pergament papirom i smanjite vatru da se lagano peče.

Kuhajte krumpir 25 minuta dok ne omekša. Neka krumpir bude topao dok ga ne poslužite posluživanje.

3. Tortilja Española

Tortilja Española na tren će vas udvesti u Španjolsku u bilo koje doba dana. Za ovu tortilju potrebni su vam samo krumpir, jaja, luk i maslinovo ulje. Chris Morgan, koji vodi Bammy's u Washingtonu, kaže kako je tortilja Española njegovo omiljeno jelo od krumpira. 'Tortilla Española je zabavan španjolski recept koji možete prilagoditi pa dodajte sir ili povrtne dodatke', kaže on.

Da biste napravili njegovu verziju tortilje Españole, trebate samo: 4 velika krumpira (oguljena i izrezana na kriške), 4 velika jaja, 1 velika glavica luka i ¾ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Prvo zagrijte maslinovo ulje u tavi za pirjanje (najbolje koja se ne lijepi) i stavite kriške krumpira jednu po jednu. Na luk dodajte krumpir i polako pecite na umjerenoj vatri okrećući krumpir i luk da ne zagori. Kuhajte dok ne omekšaju.

Ocijedite ulje, sačuvajte ga za kasnije i stavite smjesu krumpira i luka na stranu.

Zatim umutite jaja u zasebnoj posudi dok ne postanu pjenasta. Dodajte krumpir i luk i miješajte dok se dobro ne oblože. Ostavite da stoji oko 20 minuta.

Dodajte tri žlice ulja u tavu i zagrijte. Bacite smjesu od jaja i krumpira i rasporedite tako da tvori ravnomjerni sloj u tavi. Smanjite vatru na srednju i često protresite posudu kako biste spriječili da se zalijepi. Kad jaja i rubovi postanu smeđu na dnu i oko ruba, prevrnite. Dodajte još jednu žlicu ulja u tavu za pirjanje i stavite tortilju natrag u tavu, pekući drugu stranu tri do četiri minute.

Preokrenite tortilju još dva puta kako biste pomogli u ravnomjernom kuhanju i oblikovanju rubova. Izvadite iz posude i izrežite. Dobar tek!

4. Krumpir na švicarski način

Što kažete na tzv. krumpir na rösti način inspiriran Švicarskom? Rösti krumpir chefa Patricka O'Connella s dimljenim lososom i kajganom izvrstan je način kako dati poseban okus toj popularnoj namirnici.

'U Švicarskoj rösti znači oštar i zlatan', objasnio je šef kuhinje Patrick O'Connell, koji vodi The Inn u Little Washingtonu. O'Connell, čiji je restoran s tri zvjezdice također nagrađen zelenom Michelinovom zvijezdom za održivost, kaže kako se radi o savršenoj kombinaciji okusa. 'Kolač od krumpira čini ukusni 'jastuk' za dimljeni losos i kajganu. Ovo je jelo laganije i zanimljivije jelo za ručak ili užinu od uobičajenih jaja Benedikt', kažu

Da biste napravili O'Connellov rösti krumpir za šest osoba, trebat će vam: nekoliko veliki krumpira, ½ šalice otopljenog maslaca, 12 jaja, 12 kriški dimljenog lososa, 5 žlica vrhnja, 2 žličice kapara, 2 žličice crvenog luka (sitno narezanog na kockice) , 2 žličice svježeg vlasca (sitno sjeckani), 2 žličice svježeg kopra (nasjeckani).

Krumpir kuhajte oko 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ga narežite. Usitnjeni krumpir začinite solju i bijelim paprom te ga oblikujte u šest kolača.

U velikoj tavi zagrijte polovicu maslaca na umjerenoj vatri. Stavite tri kolača u tavu i pecite ih oko pet do sedam minuta po strani. Izvadite ih i ocijedite na papirnatim ručnicima. Ponovite korak za preostale kolače. Da biste napravili kajganu, prvo umutite jaja zajedno sa 3 žlice vrhnja uz sol i papar, u posudi od nehrđajućeg čelika. Zatim stavite posudu iznad lonca s vodom, miješajući i okrećući jaja gumenom lopaticom dok se lagano ne promiješaju.

Za posluživanje, u sredinu svakog tanjura stavite jedan rösti krumpira. Na vrh dodajte dvije kriške lososa, kao i žlicu kajgane i malo vrhnja. Dodajte kapare, crveni luk, vlasac i kopar.

5. Japanski slatki krumpir s talijanskim dresingom

Japanski slatki krumpir kuhara Angie Rito i Scotta Tacinellija s kremoznim talijanskim dresingom je za prste polizati.

'Ovo je definitivno naš omiljeni recept za krumpir i jedno od naših najdražih jela. Volimo kad kremozni talijanski preljev daje kiselost i tako uravnoteži slatkoću krumpira. Parmezan i vlasac dodaju još više ukusa, što rezultira jelom koje je posebno i ukusno', kažu chefovi.

Da biste napravili japanski slatki krumpir za šest osoba, trebat će vam: 4 srednja japanska slatka krumpira, 2 glavice češnjaka (vodoravno narezane na polovice) i sol. Prvo stavite krumpir i češnjak u veliku posudu i prelijte hladnom vodom (oko centimetar iznad ruba). Jako ga začinite solju i pustite da se krčka na umjerenoj vatri. Krumpir kuhajte 25 do 30 minuta, dok ne omekša. Ocijedite krumpir i stavite ga sa strane dok se ne ohladi - idealno je da bude topao.

Zatim vilicom lagano razlomite krumpir na komade. Dodajte komade u veliku posudu za miješanje i prelijte s 1 šalicom krumpirovog škroba, pazeći da je ravnomjerno.

Chefovi savjetuju da krumpir u ovoj fazi pripreme bude još uvijek topao. Složite krumpir u jednom sloju na lim ili veliki tanjur i stavite ga u hladnjak da se hladi 45-60 minuta.

Dok se vaš krumpir hladi, napravite mješavinu začina: Dodajte 2 žlice granuliranog luka, 2 žlice granuliranog češnjaka, 2 žlice soli, 2 žlice šećera, 1 žlicu začina sumaca i pola žličice suhog origana i umiješajte sve zajedno. Staviti na stranu.

Također možete napraviti preljev. Bacite ⅓ šalice vrhnja, ¾ šalice majoneze, ¼ šalice octa od bijelog vina, ⅓ šalice grubo naribanog parmezana, 1 žlica češnjaka u prahu, 1 žlica luka u prahu, 1 ½ žličice sušenog origana, 2 žličice šećera, 1 žličica soli, ½ žličice crnog papra i ¼ šalice vode u blender. Miješajte na visokoj temperaturi 30 sekundi, dok se dobro ne kombiniraju.

Za prženje krumpira prvo zagrijte 8 šalica ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri dok ne dosegne oko 180 stupnjeva Celzijusa. Zatim, radeći u serijama kako biste izbjegli prenatrpanost, pržite krumpir 3-4 minute dok ne postane zlatno smeđe i hrskav. Stavite ih u veliku posudu i prelijte s polovicom smjese začina. Ponavljajte postupak dok se sav krumpir ne poprži i začini.

Posložite krumpir na pladanj za posluživanje i prelijte ga jednom šalicom preljeva, a ostatak stavite u posudu za umak. Ukrasite krumpir dodatnim parmezanom i vlascem.

Savjet chefova: Ako želite preskočiti gnjavažu s prženjem, sličan rezultat no istina manje hrskav, možete postići ako krumpir iskockate i isprečete u maslinovom ulju u pećnici oko sat vremena na oko 175 stupnjeva Celzijusa

6. Zlatnosmeđi hash browns s vlascem

Soo Ahn, chefica restorana Adaline u Chicagum, predlaže prefini hash browns pripremljen s vlascem koji se topi u ustima. Riječ je o tradicionalnom doručku u Engleskoj ili SAD-u, nasličnije našim popečcima od ribanog krumpira.

'Hash browns mora imati privlačnu zlatno-smeđe boje, a iznutra biti skuhan i mekan', rekla je.

Za izradu ovog krumpira trebat će vam: 2 velika krumpira, 6 žlica masti, 4 žlice ribanog parmezana i 2 žlice vlasca (nasjeckan).

Prvo naribajte oguljeni krumpir i istisnite svu višak vlage. Zatim u tavu ulijte malo masti i pojačajte vatru na srednje jaku. U tavu dodajte svoj naribani krumpir i začinite solju i paprom. Nakon otprilike pet do šest minuta, kad vam krumpir postane hrskav i smeđ, preokrenite ga i pecite još pet do šest minuta. Poslužite s parmezanom i vlascem.

7. Korejske palačinke od krumpira

Chefica Suyoung Park dala je recept za ukusne korejske palačinke od krumpira koje mogu biti poslužene kao doručak, brunch ili večera.

Poznata gastro majstorica s Manhattana otkriva kako je riječ o palančinkama vrlo sličnima hash brownsu.

'Jelo je hrskavo, jednostavno i vrlo ukusno - Korejci ga obožavaju', rekla je.

Da biste kod kuće napravili palačinke od krumpira, trebat će vam: 2 srednja krumpira (tanko narezana), ½ srednji luk (tanko narezan), 1 zeleni čili (sjemenke, tanko narezane) i ¼ mrkva (tanko narezana).

Oguljeni krumpir prvo namačite u hladnoj vodi najmanje pet minuta - ovaj korak važan je za uklanjanje škroba s krumpira. Zatim ga osušite kuhinjskom krpom. Pomiješajte zeleni čili, luk i mrkvu s ½ žličice soli, 2 žlice brašna i 1 žlicu krumpirovog škroba. Smjesi dodajte krumpir. Stavite tavu na srednje jaku vatru i dodajte dosta ulja za prženje. Kriške krumpira rasporedite po tavi i pecite dok ne porumene, pazeći da okrenete i ispečete i drugu stranu.

Korejske palačinke od krumpira poslužite s kiselim krastavcima od soje ili laganim umakom - samo pomiješajte jednake dijelove sojinog umaka, octa, vode, šećera i čilija u prahu. U slast!